CAV0025

1 290 kr

Slutsåld

Följ oss

Clos Puy Arnaud

Familjen Valette etablerade sig som framgångsrika vinhandlare i Bordeaux redan före andra världskriget och Alexandre Valette förvärvade på 1940-talet två av högra strandens idag mest berömda vinslott, Château Troplong-Mondot och Château Pavie. Alexandre lät de båda egendomarna gå i arv till sina barnbarn men ett av dem, Thierry Valette, var inte intresserad utan valde istället att följa sin stora passion för musik och dans. Först senare vaknade Thierrys intresse för den vinmakande familjetraditionen och han skolade om sig till vinmakare med praktik hos kusinerna på deras vinslott. År 2000 var Thierry redo att stå på egna ben och förvärvade egendomen Château Pervenche i Côtes-de-Castillon som han döpte om till Clos Puy Arnaud efter platsens historiska namn. Sedan dess har Thierrys kompromisslösa kvalitetssträvan gjort Clos Puy Arnaud till en av områdets ledande egendomar.


Terroir

Appellationen som sedan 2009 heter Castillon-Côtes-de-Bordeaux ligger alldeles öster om den berömda byn Saint-Émilion på Dordogneflodens högra strand. Egendomen Clos Puy Arnaud hittar vi bara ett par kilometer från appellationsgränsen till Saint-Émilion i byn Bélves-de-Castillon. Här består jordmånen av calcaire à astéries, en hård typ av kalksten med små fossiler, som täcks av ett mycket tunt lager lerig jord. Atlanten har stort inflytande på Bordeauxs maritima klimat. Växtsäsongerna är ofta utdragna tack vare de atlantiska vattenströmmarnas förmåga att reglera temperaturerna. Druvsorterna som trivs bäst i Bordeaux är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Thierry är särskilt förtjust i cabernet franc och låter alltid druvan spela en avgörande roll i Clos Puy Arnauds vin.


Filosofi

När Thierry förvärvade Clos Puy Arnaud var egendomen konventionellt odlad och jordarna kompakta och relativt livlösa. Thierrys första uppgift blev att återställa balansen i odlingarna och återge jorden dess liv, en uppgift som tar tid och som först efter flera års intensiv arbetsinsats ger märkbara resultat både i jorden och i vinerna. Det handlar om att ge druvorna så bra förutsättningar som möjligt att växa i en naturlig miljö utan kemikalier eller bekämpningsmedel och där biologisk mångfald är en självklarhet.  För Thierry handlar jobbet i källaren mest om att behålla de fina druvornas egenskaper. Manuell skörd, noggrann sortering och avstjälkning följs av en sval och varsam maceration innan jäsningen tillåts sätta igång efter någon dag. Druvmusten jäser utan tillsatt jäst och vid högst 26 graders temperatur för mjuk urlakning av färg och tanniner. Thierry använder noggrant utvalda ekfat och aldrig mer än 25 procent ny ek för mognadslagringen. Målet är fruktiga och mineraliska viner med strukturen att uvecklas med många års lagring.


CAV0025

CAV0025 innehåller två av Thierry Valettes viner från två olika årgångar. Årgång 2012 ställde höga krav på vinmakaren där intensivt arbete i vingården och kompromisslös sortering vid skörden lönade sig. Sammantaget en mindre skörd än vanligt och viner i lättare stil med koncentration och frisk syra. 2012 Cuvée Pervenche Puy Arnaud (3 flaskor) är Thierry Valettes ”andravin” som döpts efter egendomens tidigare namn. Cuvée Pervenche består alltid av en stor andel merlot och lagras enbart på gamla ekfat och tank för att ge ett fruktigt vin som passar bra att dricka ungt. Om 2012 var utmanande för vinmakaren så var 2010 nästan raka motsatsen. 2010 är utan tvekan en av de absolut bästa årgångarna Bordeaux någonsin har upplevt. En torr sommar och nästan inget regn i augusti gav små, mycket koncentrerade druvor med tjocka skal. Vinerna har i sin tur fått tät koncentration med hög alkohol som balanseras av friska syror och kraftiga tanniner. 2010 Clos Puy Arnaud (3 flaskor) är det mest koncentrerade vin Thierry Valette någonsin gjort. Ett imponerande ståtligt vin som om man dricker det ungt ska luftas ordentligt och serveras till en redig köttbit. Drick Cuvée Pervenche framför brasan i vinter och prova en flaska Clos Puy Arnaud till en Côte de Boeuf på benet men spara gärna en flaska eller två för att uppleva något stort i framtiden.


CAV0025 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2012 Cuvée Pervenche Puy Arnaud – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon-Côtes-de-Bordeaux. 80% merlot och 20% cabernet franc från egendomens yngre stockar. Jordmånen består av calcaire à astéries. Jäst och lagrat på tank och gamla ekfat i 8 månader. Buteljerat i juli 2013. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat. 13,5% alkohol. Drick 2014-2018. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och frisk doft med mogna, mörka körsbär, blommor, peppar och varma stenar. Smaken är frisk och elegant. Blå plommon, körsbär och kryddor. Balanserade tanniner och bra längd på den friska eftersmaken som domineras av plommon. Ett elegant vin som fungerar utmärkt på egen hand eller ihop med lite charkuterier.

3 flaskor 2010 Clos Puy Arnaud – 275 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon-Côtes-de-Bordeaux. 65% merlot, 30% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon. Jäst och lagrat på franska ekfat varav 25% nya i 20 månader. Buteljerat i juni 2012. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat. 15% alkohol. Drick 2014-2030. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 3 tim.
Djup och komplex doft av söta körsbär, svarta vinbär, orientaliska kryddor, cederträ och mineral. Ren, kraftfull och mycket koncentrerad smak med perfekt balanserade syror. Körsbär, kryddor och nyvässad blyertspenna. Köttiga och helt mogna tanniner. Lång, uppfriskande eftersmak med körsbär och mineral. Luftas några timmar och serveras till entrecôte med sauce béarnaise.

Mer information

Vikt 10 kg