CAV0083

1 090 kr

CAV0083 innehåller

1 fl 2016 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté (125 kr)
1 fl 2016 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula (145 kr)
2 fl 2015 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde (175 kr/st)
2 fl 2015 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup (235 kr/st)

Leverans vecka 11-12

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0083

CAV0083 innehåller fyra olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Årgång 2016 var dramatisk för Guilhem och de andra odlarna i området. Det började med en svår vårfrost i april, men de riktiga katastroferna inträffade i maj, när två våldsamma hagelstormar, med två veckors mellanrum, totalförstörde stora delar av odlingarna. Det såg länge ut som att det inte skulle bli någon skörd överhuvudtaget men Guilhem och hans familj kämpade vidare i vingårdarna hela sommaren och kunde i september plocka in det lilla som fanns kvar på vinrankorna. När druvorna pressats och jäst till vin kunde man fastställa det ofattbara – årgången hade producerat 90 procent mindre vin än normalt. Lyckligtvis kunde man även konstatera att vinerna från 2016 är av strålande kvalitet. Bourgogne Aligoté (1 flaska) och  Saint-Bris Exogyra Virgula (1 flaska) är friska och intensivt fruktiga med särpräglade mineraliska uttryck. Chardonnay-vinerna i CAV0083 kommer från 2015. Växtsäsongen präglades av mer sol och värme än vanligt, där vinstockarna fick kämpa i torra jordar mot slutet av sommaren. Den regnfattiga sommaren höll sjukdomar och svampangrepp borta och gav druvor som vid skörd uppnått hög mognad med utmärkt koncentration av smakämnen. Vinerna är generösa och smakrika med fin balans. Corps de Garde (2 flaskor) kommer från flera olika av egendomens vingårdar. Vinet har fått sitt namn efter det gamla vakttorn i Saint-Bris-le-Vineux som familjen Goisot äger och som på medeltiden fungerade som inkörsport till byn. Generöst och fruktigt i stilen, tillgängligt redan nu om det luftas en timme innan. Gueules de Loup (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Jordmånen skiljer sig från de övriga och består här av hård, vit kalksten av typen portlandian som helt saknar fossiler. De gamla chardonnaystockarna och läget relativt högt upp på sluttningen ger ett vin med generös frukt och sval mineralitet. Goisots Aligoté och Saint-Bris är perfekta sommarviner i sin uppfriskande och direkta stil medan de båda chardonnay-vinerna är utmärkta matviner som passar till smakrika fiskrätter, gärna med krämiga tillbehör. Prova även till karaktärsfulla franska kittostar som Epoisses, Mont d’Or och Langres.


CAV0083 innehåller 6 flaskor:

1 flaska 2016 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 125 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 11 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i augusti 2017. 12,5% alkohol. Drick: 2018-2021. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Öppen och ren doft med päron, vit persika, stjärnanis, blommor och fuktig, mörk sten. Smaken är fruktig och intensivt uppfriskande. Päron, gula äpplen, söt vit persika, frisk citrus och rökig sten. Mycket välbalanserad eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett perfekt sommarvin som är gott på egen hand eller till räksalladen.

1 flaska 2016 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 145 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. 11 månaders lagring på ståltank. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i augusti 2017. 12,7% alkohol. Drick: 2018-2022. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralisk doft med granny smith-äpple, krusbär, pressad lime, vita blommor och krutrök. Smaken är fruktig och frisk i perfekt balans. Äpple, citrus, krusbär, kalk, pepparmynta och rökig mineral. Frisk och kalkstensmineralisk eftersmak. Ett uppfriskande sommarvin, utmärkt som apéritif, till ostron eller till getosten på ostbrickan.

2 flaskor 2015 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde – 175 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från 30-70-åriga stockar i sex olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med fossil. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 10% nya. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i maj 2017. 13% alkohol. Drick: 2018-2025. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och djup doft med mogen gul stenfrukt, vita blommor, mandel, smält smör och finstämd mineral. Smaken är elegant och frisk. Mogen gul persika, gult äpple, citrus och blöt sten. Eftersmaken är fyllig, intensiv och mycket välbalanserad. Ett smakrikt och elegant vin som passar till de flesta av havets läckerheter. Mycket gott till franska ostar som Mont d’Or, Langres och Epoisses.

2 flaskor 2015 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup – 235 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gueules de Loup. Karg jordmån av kritvit portlandian kalksten. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i mars 2017. 13% alkohol. Drick: 2018-2028. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex och djup doft med mogen stenfrukt, gråpäron, citrus, vita och gula blommor, kanel och finstämd mineral som påminner om flintasten. Smaken är fyllig och välbalanserad. Blommor, persika, grillad citron, lite saffran och rökig sten. Eftersmaken är intensivt fullpackad med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett matvin som bäst serveras i stora vinkupor och passar perfekt till en fisksoppa med saffransaioli.