CAV0013

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet-Jacquet

Domaine Binet-Jacquet skapades 1999 genom två mäns passion för den unika terroiren i Faugères. Pierre Jacquet och Olivier Binet köpte några hektar oplanterad mark med prima läge inom appellationen med ambitionen att göra bästa tänkbara Faugères-vin. Det krävdes ett par års stenhårt arbete med jorden innan man ens kunde plantera de första stockarna och ytterligare några år innan man i september 2005 kunde skörda sin första frukt, vilken man vinifierade hos grannen Didier Barral. Sedan dess har de lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar, mestadels planterade med gamla stockar mourvèdre. Egendomen uppgår nu till totalt nio planterade hektar, en lagom storlek för den lilla källaren inne i byn Faugères, där Pierre är ansvarig för den dagliga driften medan Olivier försöker vara på plats för att hjälpa till så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


Terroir

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar och hör till regionen Languedoc. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken så att de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Jordarna är dessutom väldigt rika på mineraler vilket bidrar till komplexitet och mineralitet i vinerna. Binet-Jacquets vingårdar är spridda på 12 olika platser inom appellationen. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på cirka 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Dessa vindar ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta. Terroiren i Faugères har enorm potential för framställning av stora viner, med mineralitet och friskhet som signatur.


Filosofi

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om en äkta och djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierat ekologisk (AB) och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen (Demeter). Vingårdarna är tätt planterade med de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvedre, carignan och cinsault. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De bidynamiska priciperna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet som framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för den manuella skörden. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela dess uppfostran och först vid buteljering tillsätts minimalt med svavel för att skydda vinet i flaska.


CAV0013

Pierre och Olivier är mycket nöjda med de senaste årgångarna och ser nu tydligt resultatet av det hårda arbete de lagt ner under lång tid. Vinerna präglas av finess och mineralitet och de olika buteljeringarna har slående unika personligheter. Man producerar varje år två viner men under de år då mourvèdre håller högsta kvalitet buteljeras även en mycket liten kvantitet av toppvinet Grande Réserve. I CAV0013 har Caviste fått möjligheten att inkludera alla tre vinerna. Den charmiga Faugères, som Pierre och Olivier kallar Tradition, kommer från 2011. Årgången ger vinet en omedelbar drickbarhet med bra koncentration och mineralitet. Den relativt stora andelen carignan bidrar till den friska svarta vinbärsfrukten. Både Faugères Réserve och Faugères Grande Réserve kommer i CAV0013 från den fina årgången 2010 som gav en något svalare växtsäsong och vinerna präglas av elegans och utmärkt balans. I Réserve samsas kraften från grenache och strukturen från syrah med den ursprungstypiska mineraliteten. Grande Réserve är ett stort vin, redan komplext tack vare den höga andelen mourvèdre och den perfekt avvägda fathanteringen. Vi sparar gärna Grande Réserve några år och dricker de andra fem flaskorna under tiden.


Vad andra tycker om Domaine Binet-Jacquet

”Jag både provade och köpte dessa förra året – mycket bra låda då, aningen vassare i år.”

Magnus Reuterdahl – 2013-02-13


CAV0013 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2011 Domaine Binet-Jacquet Faugères – 125 kr/st

Rött vin. AOC Faugères. 30% carignan, 30% syrah, 20% grenache, 10% mourvèdre och 10% cinsault. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagrat på tank i 10 månader. Buteljerat i augusti 2012. Skördeuttag 25 hl/ha. 13,5% alkohol. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt certifierad (demeter). Drick 2013-2017.
Generös, frisk, parfymerad och blommig doft med svarta vinbär, vildhallon, mörka körsbär, svartpeppar och stenig mineral. Ren och snygg med frukt, örter och lite mörk choklad. Smaken är generös med mogna mörka körsbär, svarta vinbär och örter. Mogna tuggbara tanniner som ger bra balans och lite stramhet. Påtagligt uppfriskande med fin längd fylld av mineralsälta. Gott på egen hand eller till lite tapas och ostar.

2 flaskor 2010 Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve – 165 kr/st

Rött vin. AOC Faugères. 40% grenache, 30% syrah, 20% carignan och 10% mourvèdre. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagrat i 22 månader på 2 år gamla ekfat. Buteljerat i augusti 2012. Skördeuttag 20 hl/ha. 13% alkohol. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt certifierad (demeter). Drick 2013-2019.
Ren doft med vildhallon, mogna björnbär, saltlakrits och örter. Djup, komplex och varm i doften med peppar, varma stenar och med fint integrerade ekfat. Smaken är relativt fyllig med saftiga, mogna, mörka bär och friskt balanserad syra. Vilda örter, garrigue, havssälta och lakrits. Här finns både kraft, finess och drickbarhet. Skifferjordmånen gör sig påmind i den uppfriskande eftersmaken som är packad med mineralitet. Drick gärna till en god köttbit.

1 flaska 2010 Domaine Binet-Jacquet Faugères Grande Réserve – 285 kr

Rött vin. AOC Faugères. 40% mourvèdre, 40% grenache, 10% syrah och 10% carignan. Jäsning utan tillsatt jäst i gamla ekfat och mognadslagrat i 22 månader på ekfat varav en fjärdedel var nya. Buteljerat i augusti 2012. Skördeuttag 15 hl/ha. 13% alkohol. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt certifierad (demeter). Drick 2014-2021.
Stor, komplex och djup doft med blåbär, svarta vinbär, hallon, nymalen svartpeppar och salt mineral. Ekfaten är markerade och bidrar med kryddor och lite kakao. Smaken är fyllig och packad med frukt och struktur. Saftiga mörka bär, vilda medelhavsörter, kryddor, peppar och lite köttighet. Imponerande sammansatt där frisk syra ger finess. Mineraliteten i eftersmaken bidrar till strålande längd. Öppna till favoritgrytan tidigast i höst.

Mer information

Vikt 10 kg