CAV0011

1 690 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Savart

Champagne Savart föddes efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade den årliga produktionen på 200 flaskor helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet men man gjorde fortsatt bara ett vin, Brut Selection. 1985 kompletterade man med årgångschampagne och Daniel fortsatte att utveckla produktionen som samtidigt växte till dagens fyra hektar. I början av 90-talet fick han hjälp av sin son Frédéric i vingården och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Han har sakta men säkert tagit över mer och mer av arbetet och sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare, men pappa Daniel är ständigt närvarande för att kontrollera affärerna. Frédéric har tagit Champagne Savart till en nivå som gjort vinerna mycket eftertraktade, och den lilla produktionen på runt endast 35 000 flaskor per år gör att man nu inte kan ta emot fler nya kunder.


Terroir

Champagne Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims. Av de fyra hektaren är tre hektar planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Båda byarna är klassade Premier Cru för Champagne och är framförallt kända för sin fina terroir för pinot noir men delar av vingårdarna lämpar sig bättre för chardonnay som ger vinerna friskhet och energi. Savarts ägor är sprida på närmare 50 olika små plättar runt byarna vilket gör arbetet i vingården tidskrävande. På vissa ställen rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör egendomen. Jordmånen består av kiselhaltig sand, sandsten och flinta som ger fin mineralitet. Montagne de Reims är en stor och rätt varierande del av regionen med sluttningar i olika väderstreck, men gemensamt för området är dess fina förutsättningar för pinot noir. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en imponerande amfiteater av perfekt exponerade vingårdar, tydligt synlig från motorvägen vid Reims. Det gör att vinrankorna kan fånga solljuset från tidig morgon och sedan hela dagen. En minst sagt imponerande terroir.


Filosofi

Champagne Savart har från börjat varit odlare, dvs ägare av vingårdar som man själv har framställd Champagne från, till skillnad från champagnehusen som ofta köper in druvor till sin produktion. Detta ger en odlare större möjlighet att sätta sin egen prägel på vinerna, något som Frédéric verkligen gör. I vingården arbetar man med så lite kemikalier som möjligt, en filosofi som Frédéric beskriver som lutte raisonné. En pragmatisk inställning där man endast i undantagsfall och under svåra växtsäsonger måste ta till kemikalier för att rädda en hälsosam skörd. Hård beskärning och noggrann sortering hjälper Frédéric att hålla skördeuttaget långt under regionens annars generöst tillåtna. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har sedan sitt intåg experimenterat med nya och använda ekfat med olika ursprung och rostning. Frédéric söker en stil med renhet och finess där energi och terroir är viktiga hörnstenar. Senaste åren har han kommit fram till resultat som han är mycket nöjd med för de olika vinerna. Frédérics experimentlusta har dock inte avtagit och han funderar nu på hur olika behållare för jäsning kan göra vinerna ännu bättre i framtiden.


CAV0011

Bara på det senaste året har Frédéric visat att hans talang fortsätter att ge resultat i vinerna. Bland de årgångslösa vinerna har L’accomplie denna gång vin från den varma årgången 2009 som bas medan reservvin från 2008 och 2007 balanserar den mogna frukten med friskhet och mineralitet. Receptet bakom Rosén vill Frédéric hålla hemligt men avslöjar att större delen av pinot noir kommer från årgång 2010. Övriga detaljer håller Frédéric för sig själv. Årgångsvinet kommer denna gång från sensationella 2008. Samtliga odlare vi pratat med på sista tiden har hyllat 2008 som en av de absolut bästa årgångarna de upplevt. Det som utmärker årgången är balansen mellan perfekt mogen, mycket intensiv frukt och friska saftiga syror. Den fina naturliga balansen ledde Savart till att hålla dosagen till låga 5 gram per liter, dvs Extra Brut, samt att blockera den malolaktiska jäsningen för sin årgångschampagne. Frédéric berättar att redan när han smakade druvorna i vingården före skörd visste han att det var något stort på gång. Tack vare att vi hann upptäcka Savart innan övriga världen har vi möjligheten fortsätta erbjuda vinerna till Sverige, om än i mycket begränsad mängd.


Vad andra tycker om Champagne Savart

SAVART ‘MILLÉSIME’ 2008, 87(90) points – ”4 200 bottles produced. Extremely impressive champagne even though I put it alongside a Clos des Goisses. Natural primordial and stylish aplomb. Burgundy-like fruit and nutty-sounding long aftertaste.”

Richard Juhlin 2013-02-06

”Savart var som sagt en mycket trevlig bekantskap, och kommer absolut att finnas i ett glas i närheten av min högernäve fler gånger än denna.”

Vintomas 2012-11-15


CAV0011 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Savart Brut L’accomplie

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80 % pinot noir, 20 % chardonnay, 100 % premier cru. 15 % ekfatsjäst, resten på ståltank. 50 % från basåret 2009, 50 % reservvin från 2008 och 2007. Degorgerad i september 2012.  Dosage 7 g/l. 12 % alkohol. Total produktion 5000 flaskor.
Ren och mycket frisk doft med grönt äpple, blommor, mineral och antydan till söta bakverk. Fin och elegant mousse. Smaken är frisk, smakrik och energifylld med både fyllig frukt och finess. Äpplig frukt och mineral i fin balans. En god och friskt fruktig Champagne gjord i tillgänglig stil som gör sig ypperligt som aperitif eller till ostron. Drick 2012-2016. (255 kr/st)

2 flaskor NV Champagne Savart Brut Bulle de Rosé

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 82 % pinot noir, 10 % chardonnay och 8 % stilla rött vin från pinot noir. 100 % premier cru. Delvis jäst och lagrat på ekfat. Degorgerad i september 2012. Dosage 7 g/l. 12.5 % alkohol. Totalt 3844 flaskor.
Ren och fruktig doft med gråpäron, smultron, jordgubbar och mineral. Mogen rabarber, blommor och en aning av vanilj. Fin mousse med krämig känsla. Smaken är harmoniskt balanserad med frukt och mineral. Körsbär, rabarber och granatäpple med en liten kryddighet. Ett rent fruktuttryck som är strålande att dricka på egen hand eller till enklare tilltugg. Drick 2012-2016. (275 kr/st)

2 flaskor 2008 Champagne Savart Extra Brut Millésime

Mousserande torrt vitt vin. 60 % pinot noir, 40 % chardonnay. 100 % premier från årgång 2008. 100 % av vinet har jäst och lagrats på ekfat i 8 månader, varav 15 % var nya. Degorgerad i september 2012. Dosage 5 g/l. 12.5 % alkohol. Totalt 4200 flaskor.
Ren och otroligt intensiv doft med citrus, äpple och lite tropisk frukt. Mineral en masse och en lätt brödighet i komplext samspel. Moussen är explosiv och finstämd. Smaken är otroligt koncentrerad och packad med frukt, mineral och kryddor. Häpnadsväckande energi i smaken som leder ut i en mycket lång och intensiv eftersmak. Ett stort vin som bara blir bättre av att sparas några år. Drick nu till fiskrätter eller skaldjur eller lägg undan några år. Drick 2013-2028. (315 kr/st)

 

Mer information

Vikt 10 kg