CAV0040

1 490 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Coursodon

Redan innan Saint-Joseph existerade som appellation i norra Rhônedalen var familjen Coursodons viner berömda i området. Efter andra världskriget levererade Gustave Coursodon sitt vin i små ekfat till restauranger i Lyon med häst och vagn. Den karaktärsfulle Gustave var först med att buteljera sina viner på egen hand och som borgmästare i centralorten Mauves var han drivande för Saint-Josephs egna appellationstatus, vilket man fick 1956. Sedan dess har familjeegendomen gått via Gustaves son Pierre till sonsonen Jérôme Coursodon som sedan 1998 leder Domaine Coursodon framåt. Jérôme har moderniserat i källaren och finslipat många detaljer utan att kompromissa med familjens tradition att låta Saint-Josephs unika terroir få fullt uttryck i vinerna. Idag är Domaine Coursodon en av norra Rhônedalens mest respekterade vinproducenter.


Terroir

Appellationen Saint-Joseph upptar 50 km sluttningar och platåer på Rhôneflodens högra strand från Condrieu i norr till Mauves i söder. Inom det vidsträckta området finns olika jordmån och kvalitetsförutsättningar. Domaine Coursodons vingårdar ligger uteslutande i appellationens södra delar, runt byarna Mauves, Tournon och St Jean de Muzols. Redan på 1500-talet var vinerna härifrån eftertraktade och kända som vins de Mauves. Jordmånen i de extremt branta sluttningarna består av granit med inslag av skiffer och påminner mycket om det berömda Hermitageberget tvärs över floden. Vingårdarna i Saint-Joseph sluttar mestadels syd eller sydost och de torra och soliga somrarna i kombination med den friska mistralvindens svalkande effekt passar syrahdruvan perfekt och ger bra förutsättningar för intressanta vita viner.


Filosofi

Tack vare att man var en av de första producenterna i området äger Familjen Coursodon några av de absolut bästa vingårdarna i Saint-Joseph. Det rör sig uteslutande om branta, på sina ställen nästan otillgängliga sluttningar, som gör arbetet mycket krävande och hjälp av maskiner otänkbart. Lejonparten av vingårdarna är planterade med områdets dominerande druva, syrah, men man har två hektar planterade med marsanne för framställning av en liten kvantitet vitt vin. Jérômes filosofi grundar sig i hans övertygelse om att vinet görs i vingården under växtsäsongen. Detta innebär en ständig närvaro för att, ranka för ranka, se till att kunna skörda perfekt mogna druvor. Skörden bärgas för hand med noggrann sortering, först ute i vingården och sedan nere i vineriet. Vinerna får jäsa med hjälp av sina naturliga jäststammar utan tillsats av kommersiell jäst. Det vita vinet både jäser och mognadslagras på sin jästfällning i ståltank. Jérôme föredrar att buteljera vinet tidigt för att det ska behålla sin friskhet. De röda vinerna extraheras varsamt på färg och smak för att ge mjuka och saftiga tanniner och mognadslagras i minst ett år på ekfat av olika storlek, 228-liters pièces och 600-liters demi-muids, innan de buteljeras.


CAV0040

CAV0040 innehåller tre av Domaine Coursodons viner. Det vita 2014 Silice Blanc (2 flaskor) är gjort på marsanne-druvan från vingårdar där jordmånen varierar från granit till lera. Årgång 2014 inleddes med en vacker vårsäsong och problemfri blomning. Vädret var mycket kallt i juli och halva augusti men september bjöd på sommarvärme och mängder av solsken. Jérôme är mycket nöjd med skörden som gett friska, njutbara viner med en härlig drickvänlighet. För de två röda vinerna i CAV0040 gäller årgång 2013, en av de svalare årgångarna på länge. I juni blev vädret kallt mitt under blomningen vilket påverkade storleken på den potentiella skörden, man förstod tidigt att det skulle bli en mycket liten skörd. Växtsäsongen var fortsatt sval men med tillräckligt mycket solsken för att ge syrahdruvan sin mognad när skörden inleddes i oktober. Resultatet är strama, finessdrivna viner med aromer av röda bär och en friskhet som gör dem till utmärkta matviner. 2013 Saint-Joseph Silice Rouge (2 flaskor) kommer från yngre syrah-vinstockar i Coursodons vingårdar. Vinet är gjort i en tillgänglig stil och lagras därför enbart på gamla ekfat i ett år.  2013 Saint-Joseph L’Olivaie (2 flaskor) kommer från gamla syrah-vinstockar i en extremt granitrik jordmån i vingården L’Olivaie och uppfostras i ett år på 228-liters ekfat. Ett seriöst vin med ursprungstypisk köttighet och markerade tanniner. Alla tre vinerna kommer passa utmärkt till sommarens grillkvällar. För det vita vinet, Silice Blanc, tänker vi främst på grillad smakrik fisk, som gärna får sällskap av citron och grön sparris. Silice Rouge får gärna luftas en timme i karaff och trivs bäst till lättare kötträtter, till exempel fläskkarré eller kyckling på grillen med färskpotatissallad till. L’Olivaie behöver minst två timmars luftning i karaff och serveras allra bäst till hängmörad, grillad T-benstek med bearnaisesås och rostade, örtkryddade potatisklyftor.


Vad andra tycker om Domaine Coursodon

”Son Jérôme has been working at the estate since 1998 and started to polish winemaking in 2000. The wines were all very precise, frank and fresh but also welcoming.”

Jancis Robinson 2012-03-02


CAV0040 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 Domaine Coursodon Saint-Joseph Silice Blanc – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Joseph. 100% marsanne från granitrik och lerig jordmån. Jäst i ståltank med enbart naturlig jäst. Mognadslagrat på ståltank i 5 månader. Buteljerat 18 februari 2015. Skördeuttag 38 hl/ha. 13% alkohol. Drick 2015-2018. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och blommig doft med solmogen vit persika, mandarin, mandelmjölk och nyplogad jord. Smaken är len och krämig med balanserad syra. Grapefrukt, apelsin, fläderblom, kryddor och mandel. Lång, balanserad eftersmak med grapefrukt och uppfriskande mineralitet. Ett matvänligt vitt vin som kan serveras till grillad fisk eller en hemmagjord fisksoppa.

2 flaskor 2013 Domaine Coursodon Saint-Joseph Silice Rouge – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Saint-Joseph. 100% syrah från granit och skifferrik jordmån. 100% avstjälkad frukt som jäst i öppna tankar med enbart naturlig jäst. Mognadslagrat på stora och små, uteslutande gamla ekfat i 12 månader. Buteljerat 6 november 2014. Skördeuttag 26 hl/ha. 13% alkohol. Drick 2015-2020. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och frisk doft med solmogna hallon, röda körsbär, viol, krossad sten, nymalen svartpeppar och vilda örter. Smaken är frisk och elegant. Vilda hallon, björnbär, svartpeppar, saltlakrits och örter. Uppfriskande eftersmak med bra längd och åtstramande tanniner. Utmärkt till grillade eleganta kötträtter eller en boeuf bourguignon.

2 flaskor 2013 Domaine Coursodon Saint-Joseph L’Olivaie – 295 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Saint-Joseph. 100% syrah från gamla stockar i den extremt karga granitsluttningen L’Olivaie ovanför byn St Jean de Muzols. 100% avstjälkad frukt som jäst i öppna tankar med enbart naturlig jäst. Mognadslagrat i 12 månader på stora och små ekfat varav 15% nya. Buteljerat 7 november 2014. Skördeuttag 24 hl/ha. 13% alkohol. Drick 2015-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med söta körsbär, björnbär, vanilj, svartpeppar, rått kött och varm, våt skiffersten. Smaken är frisk och generös med perfekt balans. Körsbär, viol, krossad sten, nymalen svartpeppar och hyvlat trä. Lång eftersmak med matvänliga tanniner och mörk, stenig mineralitet. Servera till finaste möjliga köttbit från grillen.

Mer information

Vikt 10 kg