CAV0047

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine de Marcoux

Familjen Armenier kan spåra sitt ursprung i Châteauneuf-du-Pape mer än 700 år tillbaka i tiden men det var först när Philippe Armenier tog över familjens vinodlingar i början av 1980-talet som man började buteljera vin under egen etikett. Namnet Domaine de Marcoux tog man från kvarteret i hembyn där familjens källare låg. Philippe var influerad av Rudolf Steiners biodynamiska filosofi och ställde skyndsamt om odlingen till ekologisk, med certifieringen klar så tidigt som 1991. Philippes båda systrar anslöt till egendomen i mitten av 90-talet men inte långt därefter lämnade Philippe Frankrike för nya utmaningar i Kalifornien, där han idag är ett respekterat namn som konsult för vinproducenter. Kvar på Domaine de Marcoux blev systrarna Catherine och Sophie Armenier som sedan dess, med stor passion, gjort att vinerna från Domaine de Marcoux tillhör några av de mest eftersökta från Châteauneuf-du-Pape.


Terroir

Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen är en av Frankrikes mest berömda vinbyar. Klimatet i denna soliga del av landet är torrt och hett. Den friska mistralvinden hjälper till att balansera de höga sommartemperaturerna och håller fukt och sjukdomar borta i vingårdarna. Inom appellationen Châteauneuf-du-Pape samsas flera distinkt olika jordmåner om utrymmet, från karga och kalkstensrika jordar, via sand och grus till vingårdar helt täckta av de berömda runda stenarna, les galets. Grenachedruvan dominerar odlingarna men både syrah och mourvèdre spelar viktiga roller för att skapa balans i vinerna. Utöver sina vingårdar inom Châteauneuf-du-Pape äger systrarna Armenier gamla vinstockar i två vingårdar alldeles utanför norra appellationsgränsen där man gör Côtes du Rhône. I sandig jord på Rhôneflodens bädd har Domaine de Marcoux nyligen planterat en hektar grenache och syrah. Eftersom detta är vinmark utan egen klassificering så måste vinet kallas Vin de France, trots att det härifrån endast är några hundra meter till Châteauneuf-du-Pape.


Filosofi

Philippe Armenier var pionjär för ekologisk och biodynamisk odling i Châteauneuf-du-Pape när han tog över Domaine de Marcoux. Hans biodynamiska övertygelse smittade snabbt av sig på Catherine och Sophie som har drivit egendomen vidare i samma anda. Catherine är ansvarig för arbetet i vingårdarna där fokus ligger på respekt för naturen. Bekämpningsmedel och ogräsmedel är strikt uteslutet och alla druvor skördas för hand. De gamla vinstockarna, vars rötter har sökt sig långt ner i jorden, ger naturligt låg avkastning och koncentrerade druvor. Sophie leder arbetet i källaren där det handlar om att ingripa så lite som möjligt när druvorna ska bli till vin. Klasarna avstjälkas och musten får långsamt jäsa till vin på egen hand, helt utan tillsatt jäst eller enzym, för att spegla terroirens naturliga uttryck. Mognadslagringen sker på traditionellt vis, i stora cementtankar och ekliggare (foudres), till dess vinerna bedöms redo för buteljering. Renhet, balans och elegans är nyckelord i systrarna Armeniers vinfilosofi.


CAV0047

CAV0047 består av tre olika viner från Domaine de Marcoux. Catherine och Sophies enklaste vin heter 2014 Raisin de Loup (2 flaskor). Här är filosofin att skapa ett lekfullt och välbalanserat vin som ska vara gott och uppfriskande att dricka under okomplicerade former. Druvorna kommer från ekologiska odlingar i sandig jord på svala platser nära Rhônefloden. Från två vingårdar ett stenkast utanför AOC Châteauneuf-du-Pape kommer 2014 Côtes du Rhône (3 flaskor). Årgång 2014 gav en mycket liten skörd där de bästa odlarna haft förutsättningar att göra utmärkt vin. Grenache och syrah från gamla stockar i lerhaltig terroir ger en sval och elegant tolkning av Côtes du Rhône. Kronjuvelen i CAV0047 är fantastiska 2013 Châteauneuf-du-Pape (1 flaska). Den svala årgången 2013 gjorde att vinstockarna, som på sina ställen är så gamla som 110 år, gav en liten skörd med små koncentrerade druvor av strålande kvalitet. Vinet är stöpt i klassisk form, med skinande röd frukt och stram, uppfriskande struktur. De sällsynta vinerna från Domaine de Marcoux karaktäriseras av elegans och finess. Den lättsamma Raisin de Loup passar utmärkt som socialt smörjmedel före maten eller till charkbrickan. Låt flaskan stå i kylskåpsdörren 30 minuter innan den ställs fram på bordet där gästerna får förse sig själva. Missa inte att prova till årets julskinka! Côtes du Rhône är idag ung och alldeles nybuteljerad varför minst någon månads tålamod rekommenderas. Ett perfekt vin att ha nära till hands när det serveras lasagne eller pasta bolognese. Châteauneuf-du-Pape belönar alltid den som kan ha lite tålamod och spara flaskan något eller några år. Räkna med att några års lagring lockar fram mer komplexitet, en finstämd kryddighet och eleganta tanniner. Plocka fram flaskan till ett speciellt tillfälle, lufta några timmar i karaff och servera till finaste lammkött tillagat med sydfransk inspiration.


Vad andra tycker om Domaine de Marcoux

“The talented team of sisters Sophie and Catherine Armenier are gracefully carrying on the heritage of the Armenier family, which has been making Châteauneuf du Pape for only 700 years!”

Robert M. Parker, The World’s Greatest Wine Estates – A Modern Perspective


CAV0047 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 Domaine de Marcoux Vin de France Raisin de Loup – 95 kr/st [.pdf]

Rött vin. Vin de France. 60% syrah, 30% grenache & 10% mourvèdre från vingårdar nära Rhônefloden. Jäst och lagrat på cementtank i 6 månader. Buteljerat i mars 2015. Ekologiskt certifierat (Ecocert). Skördeuttag 40 hl/ha. 12,5% alkohol. Drick 2015-2018. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med röda körsbär, rosor, nymalen svartpeppar, rå köttbit och grusväg. Smaken är slank och elegant med uppfriskande fruktsyror. Hallon, körsbär, lakrits och peppar. Saftig och sval eftersmak med aptitretande friskhet. Ett lätt och lekfullt vin som passar utmärkt till charkbrickan eller sommarbuffén.

3 flaskor 2014 Domaine de Marcoux Côtes du Rhône – 145 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Côtes du Rhône. 80% grenache, 10% mourvèdre och 10% syrah från 40- och 70-åriga stockar i vingårdar utanför norra appellationsgränsen till Châteauneuf-du-Pape. Jäst och lagrat på cementtank i 12 månader. Buteljerat i september 2015. Ekologiskt certifierat (Ecocert). Skördeuttag 30 hl/ha. 13,5% alkohol. Drick 2015-2020. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och djup doft med söta hallon, mörka körsbär, lakrits, svartpeppar, rått kött, torkade örter och krossad sten. Smaken är frisk och saftig. Körsbär, hallon, sötlakrits och stenig mineral. Energifylld eftersmak med uppfriskande fruktsyror och matvänliga tanniner. Helt perfekt till husets lasagne och mycket bra till höstens kött- och viltgrytor.

1 flaska 2013 Domaine de Marcoux Châteauneuf-du-Pape – 365 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Châteauneuf-du-Pape. 80% grenache, 10% mourvèdre, 7% syrah och 3% cinsault. Jäst i cementtank och lagrat på cementtank, stora foudres och ekfat i 18 månader. Buteljerat i mars 2015. Ekologiskt certifierat (Ecocert). Skördeuttag 16 hl/ha. 14,5% alkohol. Drick 2016-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med vilda hallon, söta körsbär, exotiska kryddor, färsk timjan, en animalisk köttighet och djup, stenig mineralitet. Smaken är elegant och precis med hög intensitet. Hallon, körsbär, sydfranska örter, peppar och mineral. Lång, stram eftersmak med utmärkt längd och uppfriskande mineralitet. Ett stort vin från en klassisk årgång som förtjänar att sparas till ett speciellt tillfälle. Bästa kompis med rosastekt, elegant örtkryddat lamm.