CAV0041

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Georges Descombes

Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.


Terroir

Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, något mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är huvudsakligen på denna nivå som Georges Descombes odlar sina druvor.


Filosofi

Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick där chansen att prova områdets bästa viner och upptäckte att de han gillade mest var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktionsvolym är naturligt lägre men ger de betydligt högre druvkvalitet. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt certifierade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att försäkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i rena och seriösa viner med både ungdomlig charm och utmärkt lagringspotential.


CAV0041

Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais, tre av dessa finns representerade i CAV0041. För det enklare Brouilly-vinet gäller årgång 2014. En vacker vår med perfekta väderförhållanden vid blomning följdes av en kyligare sommar än normalt. September bjöd på fantastiskt sommarväder och för första gången sedan 2011 kunde odlarna glädjas åt en riklig skörd. Vinerna kännetecknas av perfekt balans mellan frukt och syra vilket gör dem njutbara direkt. De båda Vieilles Vignes-vinerna kommer från årgång 2013, som redan hyllats som ett storartat år för vinerna från Beaujolais. Kallt väder i juni ställde till problem för blomningen vilket reducerade den potentiella skörden med närmare 50 procent. Den fortsatt svala växtsäsongen gjorde att druvorna mognade långsamt till dess man i oktober kunde skörda, mycket senare än vanligt. Den lilla skörden i kombination med den långsamma mognadsprocessen för druvorna har gett viner med fenomenal koncentration i sval stil. Sommarens drickglädje kommer med 2014 Brouilly (2 flaskor). Mikroklimatet och den granitrika jordmånen i Brouilly ger alltid ett lätt vin med silkeslena tanniner och ren, saftig frukt med en örtig touch. 2013 Régnié Vieilles Vignes (2 flaskor) har årgångens koncentration kombinerat med sammetslen elegans. Vinet är i behov av luftning, ett par timmar i karaff gör susen. 2013 Morgon Vieilles Vignes (2 flaskor) kommer från sandiga jordar i kommunens västra delar. Det kraftigaste vinet i trion med seriös struktur som uppmanar till något års tålamod. För den som inte kan vänta så är det några timmar i karaff och en grillad köttbit som gäller.


Vad andra tycker om Georges Descombes

”En sak är säker – det här är så långt från nidbilden av kommersiell beaujolais som det går att komma!”

Magnus Ericsson för HD.se 2013-05-01


CAV0041 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 G. Descombes Brouilly – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Brouilly. 100% gamay från yngre stockar i Quincié-delen av Brouilly. Karga granitjordar med inslag av kalksten.  Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och lagrat i tank. Buteljerat i mars 2015. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2017. Serveringstemp: 14-15°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft med syrliga röda bär, mosade jordgubbar, hallon, färska örter och nykrattad grusväg. Elegant och saftig smak med perfekt balanserad friskhet. Jordgubbar, ljusröda körsbär, örter, salmiak och mineral. Eftersmaken är uppfriskande med mineralsälta. Servera svalt som apéritif till enklare tilltugg, charkuterier och gott sällskap.

2 flaskor 2013 G. Descombes Régnié Vieilles Vignes – 185 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Régnié. 100% gamay från gamla vinstockar från vingårdar runt byn Régnié-Durette. Mineralrik jordmån av sand och rosa granit. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i juli 2014. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2020. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med jordgubbar, mörka körsbär, örter, nymalen svartpeppar, saltlakrits och krossad sten. Sammetslen, koncentrerad och elegant smak. Körsbär, lakrits, viol, kött, örter och dammig grusväg. Energifylld och lång eftersmak med strama, matvänliga tanniner. Bör karafferas någon timme och passar perfekt till örtkryddad kyckling på grillen.

2 flaskor 2013 G. Descombes Morgon Vieilles Vignes – 185 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Morgon. 100% gamay från gamla stockar i två sektorer av Morgon, Corcelette och Charmes. Jordmånen består av ett ytskikt sandig jord ovanpå vittrad skiffer. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i juli 2014. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2022. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med vildhallon, jordgubbar, peppar, örter och mineral. Smaken är kraftig och koncentrerad med ren och saftig frukt. Hallon, jordgubbar, viol, rå köttbit och stenig mineral. Stram, lakritssalt eftersmak med markerade tanniner. Lufta några timmar och serva till eleganta rätter på fågel eller kött.

Mer information

Vikt 10 kg