CAV0087

900 kr

CAV0087 innehåller

3 fl 2016 Domaine Vindemio Ventoux Regain (125 kr/st)
3 fl 2016 Domaine Vindemio Ventoux Imagine (175 kr/st)

Leverans vecka 23-24

Slutsåld

Följ oss

Domaine Vindemio

I Ventoux, i Rhônedalens sydöstra hörn och alldeles på gränsen till Provence, hittar vi Jean Marot och hans Domaine Vindemio. Egendomen startades 2006 efter att Marots tidigare egendom splittrats när Jean och hans dåvarande partner gått skilda vägar. Jean tog med sig hälften av vingårdarna och lade grunden till Domaine Vindemio som sedan långsamt växt till att idag bestå av 20 hektar ekologiskt certifierade vingårdar. Det stora genombrottet kom 2009 när världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker, hyllade Vindemio i tidskriften The Wine Advocate.


Terroir

Appellationen Ventoux består av 6000 hektar vingårdar nedanför det mäktiga Mont Ventoux. Berget har stort inflytande både på klimat och jordmån i vingårdarna. Över den 1912 meter höga toppen smiter varje natt en sval bris som följer sluttningen ner till vingårdarna, som ligger på en platå på 300 meters höjd. Brisen, tillsammans med den ständigt närvarande mistralvinden, gör att druvorna mognar betydligt senare i Ventoux än på andra platser i södra Rhônedalen. Skörden kan här börja upp till en månad senare än i Châteauneuf-du-Pape som ligger bara tre mil rakt västerut. Erosion från Mont Ventoux har skapat ett lapptäcke av olika jordmåner och kullar i Ventoux. Domaine Vindemios vingårdar finns i kommunerna Villes-sur-Auzon och Mormoiron i hjärtat av appellationen där den järnrika jordmånen huvudsakligen består av grus, lera och kalksten men på några platser hittar man även en unik, röd ockrasand.


Filosofi

Jean Marot har odlat vin i Ventoux sedan 1995 och har från början varit övertygad om att kemikalier måste uteslutas från vingårdarna. Jorden plogas och eventuellt ogräs rycks upp för hand medan lokala örter tillåts växa fritt i vingården för att bidra till balansen och rikedomen i jorden. Insektsmedel är uteslutet eftersom de små krypen är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jean älskar grenache-druvan för dess förmåga att visa terroiren den växer i men druvan är mycket känslig och måste skördas vid exakt rätt tidpunkt. Som komplement odlar man också syrah som ger vinerna finess och struktur. Vinmakningen är okomplicerad och bygger helt och hållet på det hårda arbete man lägger ner i vingårdarna under växtsäsongen. Efter skörd transporteras druvorna snabbt till källaren där en noggrann sortering följs av jäsning utan tillsatt jäst. I källaren finns inte ett enda ekfat utan man använder enbart tankar för jäsning och lagring av vinerna. Det är viktigt för Jean att terroiren får utrymme att uttrycka sig utan att maskeras av ekfatsaromer. Beroende på årgången väljer Jean att buteljera vinerna någon gång under året efter skörd. Jeans strävan med Vindemio är att skapa ärliga viner som berättar om sin terroir.


CAV0087

Med CAV0087 har det blivit dags att lyfta på hatten och tacka Jean Marot för hans tid som vinbonde. Jean och hustrun Florence har beslutat sig för att dra sig tillbaka för att njuta av livet som pensionärer. Årgång 2016 blir den sista som buteljerats av Jean, en årgång som har bjudit på fantastisk kvalitet, i tät och koncentrerad stil. Ventoux Regain (3 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar där druvblandningen domineras av grenache. Regain är tack vare sin lite rundare och saftigare frukt mycket gott att dricka ungt. Ventoux Imagine (3 flaskor) är en 50/50-blandning av syrah och grenache från gamla stockar. Ett komplext vin med imponerande koncentration och sammetsmjuk frukt. Vinerna från Vindemio passar utmärkt när man är sugen på en lite kraftfullare vinstil till grillsäsongens ljumma utekvällar och höstens lite mustigare långkok. Någon timme i karaff och servering i stora kupor lyfter upplevelsen ytterligare. För den som vill passa på att stoppa undan några flaskor för att kunna njuta av Jean Marots viner under många år framöver så har båda vinerna i CAV0087 alla förutsättningar som behövs för lagring.


CAV0087 innehåller 6 flaskor:

 

3 flaskor 2016 Domaine Vindemio Ventoux Regain – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 70% grenache och 30% syrah från yngre stockar. Jordmånen består av grus och lera. Jäst och lagrat på tank i 13 månader. Buteljerat i november 2017. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14,5% alkohol. Drick 2018-2024. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och öppen doft med björnbär, mörka körsbär, saltlakrits, nymalen svartpeppar och dammig grusväg. Smaken är sval och tät med utmärkt koncentration. Körsbär, blå plommon, hallon, kryddor och kött med salt mineralitet. Uppfriskande eftersmak med strama, matvänliga tanniner. Ett perfekt alternativ när man vill ha något smakrikt till grillkvällen.

3 flaskor 2016 Domaine Vindemio Ventoux Imagine – 175 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 50% syrah och 50% grenache från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 13 månader. Buteljerat i november 2017. Skördeuttag 15 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14,5% alkohol. Drick 2018-2028. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup, komplex doft med söta körsbär, björnbär, plommon, viol, peppar, charkuteri, sydfranska örter och våt sten. Smaken är tät och kraftfull med sammetslen textur. Mogna mörka körsbär, blå plommon, salmiak, timjan, kött och krossad sten. Mycket lång, frisk och komplex eftersmak med strama, matkrävande tanniner. Servera till entrecôte på grillen eller spara till höstens mustiga grytor.

Mer information

Vikt 10 kg
Dimensioner 30 × 25 × 20 cm