CAV0035

1 200 kr

Slutsåld

Följ oss

Clos Puy Arnaud

Familjen Valette etablerade sig som framgångsrika vinhandlare i Bordeaux redan före andra världskriget och Alexandre Valette förvärvade på 1940-talet två av högra strandens idag mest berömda vinslott, Château Troplong-Mondot och Château Pavie. Alexandre lät de båda egendomarna gå i arv till sina barnbarn men ett av dem, Thierry Valette, var inte intresserad utan valde istället att följa sin stora passion för musik och dans. Först senare vaknade Thierrys intresse för den vinmakande familjetraditionen och han skolade om sig till vinmakare med praktik hos kusinerna på deras vinslott. År 2000 var Thierry redo att stå på egna ben och förvärvade egendomen Château Pervenche i Côtes-de-Castillon som han döpte om till Clos Puy Arnaud efter platsens historiska namn. Sedan dess har Thierrys kompromisslösa kvalitetssträvan gjort Clos Puy Arnaud till en av områdets ledande egendomar.


Terroir

Appellationen som sedan 2009 heter Castillon-Côtes-de-Bordeaux ligger alldeles öster om den berömda byn Saint-Émilion på Dordogneflodens högra strand. Egendomen Clos Puy Arnaud hittar vi bara ett par kilometer från appellationsgränsen till Saint-Émilion i byn Belvès-de-Castillon. Här består jordmånen av calcaire à astéries, en hård typ av kalksten med små fossiler, som täcks av ett mycket tunt lager lerig jord. Atlanten har stort inflytande på Bordeauxs maritima klimat. Växtsäsongerna är ofta utdragna tack vare de atlantiska vattenströmmarnas förmåga att reglera temperaturerna. Druvsorterna som trivs bäst i Bordeaux är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Thierry är särskilt förtjust i cabernet franc och låter alltid druvan spela en avgörande roll i Clos Puy Arnauds vin.


Filosofi

När Thierry förvärvade Clos Puy Arnaud var egendomen konventionellt odlad och jordarna kompakta och relativt livlösa. Thierrys första uppgift blev att återställa balansen i odlingarna och återge jorden dess liv, en uppgift som tar tid och som först efter flera års intensiv arbetsinsats ger märkbara resultat både i jorden och i vinerna. Det handlar om att ge druvorna så bra förutsättningar som möjligt att växa i en naturlig miljö utan kemikalier eller bekämpningsmedel och där biologisk mångfald är en självklarhet.  För Thierry handlar jobbet i källaren mest om att behålla de fina druvornas egenskaper. Manuell skörd, noggrann sortering och avstjälkning följs av en sval och varsam maceration innan jäsningen tillåts sätta igång efter någon dag. Druvmusten jäser utan tillsatt jäst och vid högst 26 graders temperatur för mjuk urlakning av färg och tanniner. Thierry använder noggrant utvalda ekfat och aldrig mer än 25 procent ny ek för mognadslagringen. Målet är fruktiga och mineraliska viner med strukturen att uvecklas med många års lagring.


CAV0035

CAV0035 innehåller två av Thierry Valettes viner från två olika årgångar. Årgång 2013 ställde mycket höga krav på vinmakaren där intensivt arbete i vingården och djärvheten att skörda tidigt var helt avgörande. På det hela taget en mycket liten skörd och viner i slank och uppfriskande stil. 2013 Cuvée Pervenche Puy Arnaud (3 flaskor) är Thierry Valettes ”andravin” som döpts efter egendomens tidigare namn. Cuvée Pervenche består alltid av en stor andel merlot och lagras enbart på gamla ekfat och cementtank för att ge ett fruktigt vin som passar bra att dricka ungt. 2013 års version är ljust i färgen och har en oemotståndlig, blommig parfym som är ovanlig för området. Årgång 2011 i Bordeaux innebär en efterlängtad återgång till normala alkoholnivåer, runt 13.5 procent, efter de extrema årgångarna 2009 och 2010 med nivåer över 15 procent. Den tidiga våren, med sommartemperaturer från mars till maj, gjorde att man snart ställde in sig på rekordtidig skörd. Men de svala sommarmånaderna som följde återställde mognadstakten så att skörden till slut inföll i september, endast något tidigare än normalt. Thierry beskriver 2011 Clos Puy Arnaud (3 flaskor) som klassiskt, och gör liknelser med mjukheten i årgång 2001 kombinerad med kraften och friskheten i 2008. Prova Cuvée Pervenche, svalt serverad efter någon timme i karaff, till lite charkuterier eller plockmat, för att locka fram aptiten. Till den mäktiga Clos Puy Arnaud kan inte rekommenderas något annat än den finaste entrecôte, perfekt grillad och serverad med bearnaisesås. Var noga med att vinet får två timmar i karaff före servering.


CAV0035 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2013 Cuvée Pervenche Puy Arnaud – 145 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon-Côtes de Bordeaux. 80% merlot och 20% cabernet franc från egendomens yngre stockar. Jordmånen består av calcaire à astéries. Jäst och lagrat på tank och gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i september 2014. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat. 12,5% alkohol. Drick 2015-2019. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och frisk doft med söta, röda körsbär, solvarma hallon, vitpeppar en antydan till läder och grusväg. Smaken är sval och slank med matvänlig stramhet. Plommon, syrliga körsbär, röda vinbär och kryddat, rött kött. Eftersmaken är stram och uppfriskande med körsbärskärna och stenig mineral. Ett lekfullt och uppfriskande vin som fungerar utmärkt som aptitretare före maten eller varför inte prova till revbensspjället på julbordet.

3 flaskor 2011 Clos Puy Arnaud – 255 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon-Côtes de Bordeaux. 70% merlot och 30% cabernet franc. Jäst och lagrat på franska ekfat varav 25% nya i 15 månader. Buteljerat i februari 2013. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat. 14% alkohol. Drick 2015-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft av mörka körsbär, söta blåbär, svarta vinbär, cederträ, rött kött och nykrossad sten. Ren, medelfyllig och krämig smak med perfekt balanserade syror. Röda körsbär, svarta vinbär, svartpeppar och nyvässad blyertspenna med svala, matvänliga tanniner. Lång, stram eftersmak med körsbärskärna och kalksten. Luftas ett par timmar och serveras till entrecôte med sauce béarnaise.

Mer information

Vikt 10 kg