CAV0018

890 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine du Joncier

Domaine du Joncier grundades av Pierre Roussel som 1964 planterade vingårdar i vindistriktet Lirac. Pierre sålde det mesta av druvorna till ett lokalt kooperativ, något som var mycket vanligt på den tiden då Lirac fortfarande var okänd vinmark för många. I mitten av 80-talet blev behovet av en efterträdare stort och Pierres yngsta dotter Marine, då verksam som grafisk formgivare i Paris, kände att hon behövde återfinna sina rötter. Hon anslöt vid sin fars sida och 1989 tog hon helt över ansvaret för källaren. Det dröjde inte länge innan Marine beslöt att buteljera hela produktionen på egen hand och under 2000-talet har hon utvecklat egendomen i biodynamisk riktning. Samtidigt har vindistriktet Lirac uppmärksammats för sin terroir och har nu en välförtjänt plats på den franska vinkartan.


Terroir

Det har odlats vin i Lirac i mer än 2000 år vilket gör distriktet till det äldsta i hela Côtes du Rhône. Sedan 1945 har appellationen varit en av de 13 prestigefulla cru-lägena i Côtes du Rhône, tillsammans med bland andra Saint-Joseph och Châteauneuf-du-Pape. Domaine du Jonciers vingårdar finns uteslutande på platån som utgör den största, och enligt många bästa, delen av Lirac. Jordmånen påminner mycket om den i Chateauneuf-du-Pape som ligger bara några kilometer bort på andra sidan Rhônefloden. Det handlar om sand med inslag av lera och på ytan en bädd av runda stenar, galets roulés. Stenarna skyddar rankornas rotsystem från överhettning under de heta sommardagarna och håller marken varm på nätterna. Rhônedalens friska nordliga vind, le Mistral, hjälper till att hålla sjukdomar borta. Druvorna som odlas är traditionella för området och domineras av, grenache, syrah och mourvèdre.


Filosofi

Marine beslöt sig tidigt för att bruka odlingarna ekologiskt. Hon anser att det i denna del av Frankrike, där det under sommaren kan vara mycket långt mellan regnskurarna, är helt onödigt att använda kemikalier i vingårdarna. Marine är en övertygad biodynamiker och sedan 2010 års skörd är alla Marines viner även biodynamiskt certfierade. Det naturnära arbetet underlättas av att egendomens vingårdslotter är stora och sammanhängande så att man slipper drabbas när grannodlaren besprutar sina vingårdar med kemikalier. Begränsade skördeuttag är viktig del i Marines filosofi för att få fram viner med intensitet i doft och smak. Hela egendomen skördas för hand i flera omgångar eftersom de olika druvsorterna uppnår optimal mognad vid olika tidpunkter. De hela druvklasarna transporteras direkt till källaren där de sorteras och avstjälkas. Jäsningen sker helt utan tillsatt jäst och efter pressning lagras vinerna på traditionellt vis i stora betongtankar under minst ett år före blandning och buteljering. Marine strävar efter rena och ursprungstypiska viner med finess, elegans och personlig prägel.


CAV0018

Domaine du Joncier producerar tre olika röda Liracviner, vilka alla tre finns med i CAV0018. Marine har en tydlig idé om vad hon vill skapa med de tre olika vinerna och tar hjälp av olika druvsammansättningar för att uppnå detta. Le Gourmand är Marines tolkning av drickvänlighet. Huvudsakligen från druvan grenache för att få en varm och saftig frukt med sammetslena tanniner. Le Classique är vinet som bäst representerar Domaine du Jonciers klassiska sida, eftersom det var ett vin i liknande stil som Marines far producerade under 20 år. Mer finess tack vare den relativt stora andelen syrah som också bidrar med kraft och stramhet. Les Muses är Marines stolthet. Hon skapade detta vin för första gången 2004 för att visa på storheten i Liracs terroir och potentialen i druvan mourvèdre. Vinet har fått mogna ett år längre på flaska än de andra två vinerna vilket har lockat fram lite mognadstoner i den stora, mörka mourvèdre-frukten. För oss är dessa tre viner helt perfekta till sommarens grillkvällar med sin söta frukt och strama örtighet. Le Gourmand behöver nödvändigtvis inte matsällskap men till både Le Classique och Les Muses ser vi till att det ligger prima kött på grillen och att vinerna fått ett par timmar på sig att vakna i karaff.


Vad andra tycker om Domaine du Joncier

”Även om vinerna den här gången har en del söt frukt, så tycker jag Martin har varit konsekvent i stilen. De Caviste-utvalda vinerna är ofta strama och åt det eleganta hållet, med ”rena” aromer. För att vara från södra Rhône måste du Jonciers viner betraktas som åt det strama hållet, och de visar helt klart upp rena aromer.”

Vintomas 2013-06-13


CAV0018 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2011 Domaine du Joncier Lirac Le Gourmand – 115 kr/st

Rött vin. AOC Lirac. 70% Grenache, 15% Syrah, 15% Cinsault & Carignan. 13 månaders lagring i stora betongtankar. Buteljerad utan filtering i november 2012. Skördeuttag 28 hl/ha. 14,5% alkohol. Ekologiskt och biodynamiskt certifierad. Drick: 2013-2016. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och fruktig doft med skogshallon, körsbär, blommig parfym, örter, lakrits och varma stenar. Smaken är full av varm, söt frukt, hallon och körsbär, peppar och mineral. Lakrits och hallon dominerar i eftersmaken. Perfekt att öppna en vanlig vardagskväll till en bit grillad fläskkarré.

2 flaskor 2011 Domaine du Joncier Lirac Le Classique – 145 kr/st

Rött vin. AOC Lirac. 45% Syrah, 35% Grenache, 20% Cinsault & Carignan från stockar med en gemonsnittsålder på 37 år. 16 månaders lagring i stora betongtankar. Buteljering utan filtrering i februari 2013. Skördeuttag 28 hl/ha. 14,5% alkohol. Ekologiskt och biodynamiskt certifierad. Drick: 2013-2017. Serveringstemp: 18°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och sval doft med körsbärsfrukt, svarta vinbär, svartpeppar och massa sydfranska örter. Kraftig och stram smak med körsbär, hallon, mineral och nymalen svartpeppar. Finessrik eftersmak med bra längd och frisk mineralitet. Karaffera någon timme och drick till örtmarinerade lammracks från grillen.

2 flaskor 2010 Domaine du Joncier Lirac Les Muses – 185 kr/st

Rött vin. AOC Lirac. 80% Mourvèdre och 20% Syrah från 40-åriga stockar. 15 månaders lagring i stora betongtankar. Buteljering utan filtrering i januari 2012. Skördeuttag 18 hl/ha. 14,5% alkohol. Ekologiskt och biodynamiskt certifierad. Drick: 2013-2020. Serveringstemp: 18°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med mörka bär, blå plommon, röda rosor och massor av svartpeppar och stenig mineral. Fyllig och stram smak med sammetslen frukt, friska örter, kryddor och mineral. Stramt örtigt avslut med matvänligt grepp i tanninerna. Karaffera två timmar innan och servera till sommarens finaste grillade entrecôte.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg