CAV0037

900 kr

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson & Michel Autran

För tio år sedan inleddes två enskilda men likartade historier i området runt vinbyarna Vouvray och Montlouis i Loiredalen. Ludovic Chanson visste redan som liten allt om vingårdarna i Vouvray, cykelvägen till skolan gick rakt igenom appellationen. Det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen att bli vinbonde. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire, rakt över Loirefloden från Vouvray. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har Ludovics viner bara blivit bättre och bättre för varje år. Jämsides med Ludovics äventyr, och helt utan hans kännedom, utspelar sig en snarlik historia alldeles i närheten. Michel Autran, doktor i allmänmedicin till yrket men med stort intresse för områdets viner, hade 2005 börjat fundera på karriärbyte. Tanken från början var att köpa en hektar vingård att odla och göra vin på fritiden men ganska snart insåg Michel att det var livet som vinbonde på heltid som lockade. Efter två år i vinskola och några års anställning hos välrenommerade odlaren Francois Pinon i Vouvray har Michel de senaste åren köpt på sig totalt fyra hektar fina vingårdar runt hembyn Noizay i appellationen Vouvray. Det var i samband med Michels första skörd 2011 som han, genom gemensamma vinvänner, kom i kontakt med Ludovic Chanson och sedan dess har de två utvecklat en orubblig vänskap. De hjälps alltid åt vid skörd och delar ständigt med sig av erfarenheter och åsikter i varandras källare.


Terroir

Montlouis-sur-Loire och Vouvray ligger på varsin sida av Loirefloden strax öster om Tours. Eftersom det fågelvägen endast är några kilometer emellan delar man de meteorologiska förutsättningarna. Det handlar om svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. En annan gemensam nämnare är druvsorten chenin blanc, som trivs fantastiskt bra i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen skiljer sig något mellan de två appellationerna även om det i grunden handlar om Loiredalens berömda gulfärgade kalksten, Tuffeau. I Vouvray, på norra sidan floden, täcks kalkstensgrunden av ett tunt ytskikt med mestadels leriga jordar, på sina ställen med inslag av flinta. Leran bevarar både fukt och kyla åt vinrankornas rötter, något som fördröjer skörden en aning. På södra sidan floden, i Montlouis-sur-Loire, är ytskiktet något tjockare och präglat av sand. Även här hittar man lera och flinta i jordarna men sandens dräneringsförmåga gör att mognaden  i druvorna i Montlouis ofta ligger några dagar före Vouvray.


Filosofi

Ludovic och Michel delar mycket av sin filosofi för vinodling. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Michel och Ludovic hjälper varandra att bestämma skördedatum genom att smaka på druvorna. Man väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. På en punkt i källararbetet skiljer sig Michel från Ludovic och de flesta andra av områdets producenter, han gillar inte restsötma i sina vinerna. Michel jäser därför alla sina viner helt torra. Ludovic avgör istället från fall till fall om hans viner blir heltorra eller med restsötma, beroende på sockernivåerna vid skörd och hur vinerna smakar under jäsningen. Normalt sett buteljerar både Ludovic och Michel sina viner någon gång under sommaren efter skörd, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.


CAV0037

Med CAV0037 låter vi för första gången två olika odlare, med varsitt vin, dela på en CAV-lansering. Båda vinerna kommer från årgång 2013, en utmanande årgång för vinbönderna i Loiredalen. Den kalla och blöta våren försenade blomningen med flera veckor och 17 juni drabbades området, i synnerhet Vouvray, av kraftigt hagel som slog ut uppemot halva den potentiella skörden. Sommarmånaderna juli och augusti var strålande fina och även september var varm men den fuktiga luften medförde nya utmaningar eftersom det snabbt kan leda till röta i vingårdarna. Både Ludovic och Michel spenderade extremt mycket tid i sina vingårdar veckorna före skörd för att säkerställa att eventuellt ruttnande druvor sorterades bort. Till slut kunde man, i början av oktober, bärga en liten skörd fina druvor med lägre sockerhalt än vanligt. Resultatet är friska, eleganta viner med utmärkt balans att dricka unga. Ludovic Chanson är mycket nöjd med sitt torra vin Montlouis sur Loire Les Cabotines (3 flaskor) från 2013. Ren, frisk och balanserat mjuk i sin karaktär passar det utmärkt att dricka redan nu. Michel Autrans Vouvray Ciel Rouge (3 flaskor) har en markerad citrusfriskhet och en stramare smakprofil än Ludovics vin. Sammanfattningsvis, två olika viner, fullpackade med karaktär och personlighet och som visar upp sina respektive ursprung på ett föredömligt sätt. Varför inte öppna båda vinerna samtidigt för en intressant och lärorik, jämförande provning.


CAV0037 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2013 Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Cabotines – 145 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från Husseau-delen av Montlouis-sur-Loire. Jordmånen består av kalksten, lera, flinta och sand. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 9 månader. Buteljerat 28 juli 2014. Skördeuttag 15 hl/ha. Ekologiskt certifierad (AB). 12% alkohol. Drick 2015-2018. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft av vita blommor, kvittenfrukt, gråpäron och våt kalksten. Smaken är inbjudande och balanserat frisk. Päron, kvitten, arrak och lite honung. Eftersmaken är uppfriskande med utmärkt längd. Passar lika bra att dricka på egen hand som till färska skaldjur eller en jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla.

3 flaskor 2013 Michel Autran Vouvray Ciel Rouge – 155 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Vouvray. 100% chenin blanc från i snitt 50-åriga stockar i vingårdarna Les Roches de Cestres och Les Granges öster om Noizay. Jordmånen är kalkrik lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat (25% nya) i 8 månader. Buteljerat 1 juli 2014. Skördeuttag 15 hl/ha. Ekologisk certifiering pågår. 12,5% alkohol. Drick 2015-2019. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft av mogen citrus, päron, mineraler i form av rökig sten och sjöbris. Smaken är stram och energifylld. Gröna äpplen, vita blommor, grillad citron och rökig flintasten. Eftersmaken har kraft och mineralitet med en liten matvänlig grapefruktbeska på slutet. Uppfriskande på egen hand och utmärkt till krämig fisksoppa eller gratinerade havskräftor.

Mer information

Vikt 10 kg