CAV0039

780 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Grosbois

På ett ståtligt 1500-talsgods, vackert beläget mitt i vingårdarna på sluttningen mellan Chinon och Panzoult i Loiredalen, hittar vi Domaine Grosbois. Egendomen heter Le Pressoir och har varit i familjen Grosbois ägo åtminstone sedan franska revolutionen. De omgivande vingårdarna planterades efter första världskriget och en del av de vinstockarna finns fortfarande kvar, snart 100 år gamla. Idag driver den talangfulle Nicolas Grosbois egendomen efter att 2008 helt ha tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom och vinerna räknas till de bästa i Chinon.


Terroir

Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, la Loire. Här finns perfekt sydexponerade vinodlingar som nästan uteslutande är planterade med cabernet franc.  Druvan, som på andra platser än i Loiredalen ofta används som blandningspartner, ger på egen hand i Chinons terroir, vackert rubinröda viner som är omtyckta för sin matvänlighet. Jordmånen i Chinon varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna. Det svala klimatet och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fina aromer och intensitet.


Filosofi

Efter att ha utbildat sig i vinskola spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjens egendom innan Nicolas helt tog över ansvaret 2008. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas håller vinerna från sina 16 olika vingårdslägen separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas är inte rädd för att experimentera för att uppnå målet. Källaren är därför full av tankar och ekfat, både nya och gamla, i flera olika storlekar och fabrikat. Vinerna buteljeras när Nicolas bedömer att de är redo för konsumtion, vilket innebär mellan fem månader till nästan två år efter skörd.


CAV0039

CAV0039 innehåller två olika av Domaine Grosbois Chinonviner, gjorda på druvan cabernet franc. Den lekfulla 2014 La cuisine de ma mère (3 flaskor), är medvetet gjord i en fruktig stil som ska vara uppfriskande och drickvänlig direkt. Druvorna kommer från en vingård söder om floden Vienne, där jordmånen består av grus och sand. 2014 är en magnifik årgång för Chinon. Växtsäsongen förflöt i stort sett helt problemfritt där september var synnerligen strålande. Nicolas kunde skörda varje individuell jordplätt vid perfekt mognad vilket märks i vinet, perfekt balans mellan saftig frukt och uppfriskande syror. 2012 Gabare (3 flaskor) kommer från en något mer utmanande årgång. Rikligt med regn under växtsäsongen gav en mindre skörd än vanligt och Nicolas behövde vara extremt noggrann vid sorteringsbordet där enbart de bästa druvorna fick gå med i jäskaret. Den långa lagringen, delvis på ekfat, har gett vinet en komplexitet och en seriös struktur som gör det till ett utmärkt matvin. Vinerna från Domaine Grosbois passar förträffligt i de flesta sociala sammanhang. La Cuisine de ma mère serveras källarsvalt, i sällskap av goda vänner och den första vårsolen. Blir det någon flaska över till sommarens buffémat så kommer det passa perfekt även där. Gabare är ett ypperligt matvin, användbart i en mängd olika sammanhang, från en välgjord vardagspasta till sommarens helgrillade kyckling eller köttstycke.


CAV0039 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2014 Domaine Grosbois Chinon La Cuisine de ma mère – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 5 månader. Buteljerad i februari 2015. Skördeuttag 45 hl/ha. Ekologiskt certifierat (AB). 12 % alkohol. Drick: 2015-2018. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med mogna skogshallon, röda vinbär, anis, viol och grusdamm. Saftigt och elegant i smaken. Mörka körsbär, cassis, slånbärssaft och örter. Eftersmaken är saftig och avslutas med en uppfriskande strävhet som gör att nästa klunk aldrig är långt borta. Lekfullt och läskande på egen hand och med strukturen för att passa till enklare förrätter, t.ex. carpaccio på oxfilé med en gräsig olivolja.

3 flaskor 2012 Domaine Grosbois Chinon Gabare – 145 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar runt Le Pressoir. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst och lagrat på cementtank och stora ekfat i 18 månader. Buteljerad i april 2014. Skördeuttag 35 hl/ha. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol. Drick: 2015-2020. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 timme.
Blommigt frisk och komplex doft med svarta vinbär, röda körsbär, hallon, julkryddor och fuktig jord. Smaken är sammetslen med djup och komplexitet. Mogna körsbär, hallon, nymalen svartpeppar. Lång avslutning med uppfriskande mineralitet och matvänliga tanniner. Servera svalt till helgrillad kyckling med örtsmör eller som sällskapsvin för att avrunda middagen.

Mer information

Vikt 10 kg