CAV0015

1 390 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Coursodon

Redan innan Saint-Joseph existerade som appellation i franska Rhônedalen var familjen Coursodons viner berömda i området. Efter andra världskriget levererade Gustave Coursodon sitt vin i små ekfat till restauranger i Lyon med häst och vagn. Den karaktärsfulle Gustave var först med att buteljera sina viner på egen hand och som borgmästare i Mauves var han drivande för Saint-Josephs egna appellationstatus, vilket man fick 1956. Sedan dess har familjens egendom gått via Gustaves son Pierre till sonsonen Jérôme Coursodon som sedan 1998 fortsatt att höja kvaliteten. Tanken är att Jérômes son Antoinne, född 2003, så småningom ska föra den historiskt tunga fanan vidare. Idag är Domaine Coursodon en av de mest respekterade vinproducenterna i hela Rhônedalen.


Terroir

Appellationen Saint-Joseph upptar 50 km sluttningar och platåer på Rhôneflodens högra strand från Condrieu i norr till Mauves i söder. Inom det vidsträckta området finns olika jordmån och kvalitetsförutsättningar. Enligt många av odlarna själva finns de bästa sluttningarna i appellationens vagga, de södra delarna runt byarna Mauves, Tournon och St Jean de Muzols. Redan på 1500-talet var vinerna härifrån eftertraktade och kända som vins de Mauves. Jordmånen i de extremt branta sluttningarna består av granit med inslag av skiffer på vissa ställen och påminner mycket om det berömda Hermitageberget tvärs över floden. Vingårdarna i Saint-Joseph sluttar vanligtvis syd eller sydost och de torra och soliga somrarna i kombination med den friska mistralvindens svalkande effekt passar syrahdruvan perfekt.


Filosofi

Tack vare att man var en av de första producenterna i området äger Familjen Coursodon några av de absolut bästa vingårdslägena i Saint-Joseph. Det rör sig uteslutande om branta, på sina ställen nästan otillgängliga sluttningar, som gör arbetet mycket krävande och hjälp av maskiner otänkbart. Jérômes filosofi grundar sig i hans övertygelse om att vinet görs i vingården under växtsäsongen. Detta innebär en ständig närvaro för att, ranka för ranka, se till att kunna skörda perfekt mogna druvor. Handskörd och sortering följs av några dagars maceration vid sval temperatur innan jäsningen tillåts sätta igång utan tillsats av kommersiell jäst. Detta bidrar till att varsamt extrahera smak och färg ur druvmusten och ger Coursodons viner karaktäristiskt mjuka och saftiga tanniner. Under mognadslagringen skiljer sig filosofin för de olika buteljeringarna åt. Jérôme jobbar med ekfat i två storlekar, 228-liters pièces och 600-liters demi-muids. Silice är gjort i en tillgänglig stil och lagras därför enbart på gamla fat. Med L’Olivaie vill Jérôme visa på en specifik vingårds unika terroir och använder en femtedel nya fat vid mognadslagringen. La Sensonne är Coursodons absoluta toppvin, gjort på ett urval av de bästa druvorna från de bästa vingårdarna. Vinet har en massiv koncentration och Jérôme väljer att uppfostra vinet i uteslutande nya, mycket lätt rostade, 228-liters ekfat. Samtliga av Coursodons viner är tydligt märkta av Jérômes strävan efter renhet, precision och elegans.


CAV0015

CAV0015 innehåller tre olika viner från Domaine Coursodon, samtliga från årgång 2011. Årgången inleddes med en tidig och mycket varm vår med sommarlika väderförhållanden i april. Detta satte igång blomningen i vingårdarna snabbare än normalt och odlarna förberedde sig på en rekordtidig augustiskörd. Sommaren 2011 var dock relativt sval och först under andra halvan av augusti återkom det varma sommarvädret. Jérôme inledde till slut skörden under fina förhållanden vid normal tidpunkt den 10 september. Årgången har redan beskrivits som utmärkt med en härlig drickbarhet och detaljrik röd fruktighet. Silice är en blandning av de lite yngre stockarna i Coursodons vingårdar. Vinet är charmigt att dricka direkt och under de närmaste fyra åren. L’Olivaie kommer från extremt granitrik jordmån i vingården med samma namn. Mörkare och stenigare i sin karaktär med god lagringspotential men en timme i karaff lockar fram storheten med detta vin redan idag. La Sensonne är ett unikt vin från Coursodons äldsta stockar. CAV0015 innehåller en flaska La Sensonne och den förtjänar att sparas medan vi med glädje dricker upp våra tre flaskor Silice i stora klunkar och de två flaskorna L’Olivaie till det fina köttet.


Vad andra tycker om Domaine Coursodon

Son Jérôme has been working at the estate since 1998 and started to polish winemaking in 2000. The wines were all very precise, frank and fresh but also welcoming.”

Jancis Robinson 2012-03-02


CAV0015 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2011 Domaine Coursodon Saint-Joseph Silice – 175 kr/st

Rött vin. AOC Saint-Joseph. 100% syrah från granit och skifferrik jordmån. 100% avstjälkad frukt som jäst i öppna tankar med enbart naturlig jäst. Mognadslagrat på stora och små, uteslutande gamla ekfat i 12 månader. Buteljerat i september 2012. Skördeuttag 36 hl/ha. 13,5% alkohol. Drick 2013-2017.
Ren, frisk och öppen doft med körsbär, mosade jordgubbar, nymalen svartpeppar och grusdamm. Parfym och violer i ett påtagligt mineraliskt uttryck med örter och charkuterier. Saftig smak med mörka bär och mineral i elegant och finstämd balans. Peppar, kött och krossad sten. Lång eftersmak med ett stramt, örtigt slut. Här drar vi korken samtidigt som vi saltar och pepprar en fin köttbit och fortsätter sedan att fylla på glasen efter middagen.

2 flaskor 2011 Domaine Coursodon Saint-Joseph L’Olivaie – 265 kr/st

Rött vin. AOC Saint-Joseph. 100% syrah från gamla stockar i den extremt karga granitsluttningen L’Olivaie utanför byn St Jean de Muzols. 100% avstjälkad frukt som jäst i öppna tankar med enbart naturlig jäst. Mognadslagrat i 15 månader på stora och små ekfat varav 15% nya. Buteljerat i december 2012. Skördeuttag 30 hl/ha. 13,5% alkohol. Drick 2013-2019.
Djup och komplex doft av plommon, bigarråer, hallon och massor med kryddor och mineral. Peppar, örter och ren nykrossad granit. Smaken är tät med söta körsbär, friska örter och nyvässad blyertspenna. Friska syror och helt mogna och saftiga tanniner i perfekt balans. Den intensiva mineraliteten gör att eftersmaken hänger kvar mycket länge. En timme i karaff och servera i stora kupor till grillad entrecôte.

1 flaska 2011 Domaine Coursodon Saint-Joseph La Sensonne – 335 kr

Rött vin. AOC Saint-Joseph. 100% syrah från mycket gamla stockar i granit och skifferrika sluttnignar. 100% avstjälkad frukt som jäst i öppna tankar med enbart naturlig jäst. Mognadslagrat i 15 månader på jästfällningen i 100% nya 228-liters ekfat. Buteljerat i december 2012. Skördeuttag 34 hl/ha. 14% alkohol. Drick 2014-2021.
Mycket komplex doft med mogna körsbär, kryddor, lyxiga ekfat och parfymerade, blommiga toner av viol och mörkröda rosor. Smaken har enorm koncentration av söta bär i tät och finessrik stil. Friska syror balanserar den mogna frukten och ger eftersmaken energi som varar mycket länge. Redan ett komplext vin som gärna får lagras minst något år för att ge en ännu bättre upplevelse. Vi karafferar ett par timmar innan och på tallriken ligger favoritköttet.

 

Mer information

Vikt 10 kg