CAV0099

1 290 kr

CAV0099 innehåller

2 fl 2016 Arbois Chardonnay En Flandre (175 kr/st)
2 fl 2016 Arbois Trousseau Les Corvées (215 kr/st)
2 fl 2015 Arbois Chardonnay Ammonites (255 kr/st)

Leverans vecka 11-12

Slutsåld

Följ oss

Domaine de la Touraize

Familjen Morin har i åtta generationer odlat vin i Arbois, i norra delen av Jura. Under större delen av 1900-talet var familjen ansluten till det lokala kooperativet i Arbois, där medlemmarnas druvor framställs till vin under kooperativets etikett. Först när André-Jean, senaste generationen Morin, anslöt vid sin fars sida på 80-talet, väcktes tanken om att fullborda vinodlingen med egen, helt självständig vinproduktion – från odling till flaska. Efter många års funderande och med en väl genomarbetat plan, fattade så André-Jean 2009 det stora beslutet att lämna kooperativet för att ge liv till Domaine de la Touraize. Namnet togs efter en vingård, la Touraize, som varit i familjen Morins ägo sedan 1700-talet och som symbol valdes en ammonit, en vanligt förekommande fossil i Juras vinmarker. 2016 lämnade André-Jeans hustru, Héléana, sitt jobb som sjuksköterska för att ansluta till familjens egendom på heltid. Med till synes outtömlig passion och energi, har paret Morin på bara tio år gjort Domaine de la Touraize till ett namn att räkna med i Jura.


Terroir

Domaine de la Touraize består av 12 hektar vingårdar runt Arbois, som är centralort i vinregionen Jura och en av Frankrikes historiskt viktigaste vinbyar. AOC Arbois var en av endast fem appellationer som inkluderades i den ursprungliga klassificeringen 1936. Jordbruket i Jura präglas av mångfald. Här samsas boskap med spannmålsodlingar, vingårdar och stora arealer orörd skogsmiljö, vilket skapar utmärkta förutsättningar för naturlig balans i det lokala ekosystemet. Klimatet i denna del av östra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz, är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Jordmånen i området präglas av olika former av märgel med varierande halter kalksten och mängder av förhistoriska fossiler. För de vita vinerna gäller druvsorterna chardonnay och savagnin, medan röda Arbois-viner görs på trousseau, poulsard eller pinot noir.


Filosofi

Ett av André-Jeans första beslut var att successivt, i takt med att egendomen kommit på fötter ekonomiskt, certifiera hela odlingen för ekologiskt jordbruk. Under omställningen, som tar flera år, växte även intresset för biodynamiska metoder och det tog inte länge förrän man gick hela vägen till certifiering även där. Skörden sker för hand och efter den korta transporten till källaren vinifieras druvorna från varje vingård separat och utan några som helst tillsatser. André-Jean älskar begagnade stora ekfat, så kallade foudre, och målsättningen är att alla hans viner ska ligga på foudre ett år eller mer, eftersom den långsamma mognadslagringen ger vinerna komplexitet och gör dem redo för konsumtion när de väl tappas på flaska. Ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen, ouillé, som sker i den svala källaren utan att något tillsätts eller tas bort. Först när det är dags för buteljering, dras vinerna om till tank och får en liten mängd svavel tillsatt för att säkerställa att de klarar transport och lagring i flaska. Resultatet av André-Jeans träffsäkra filosofi är rena, ärliga och mycket välbalanserade viner, fullpackade med ursprungskänsla och personlighet.

 


CAV0099

CAV0099 innehåller tre olika viner från Domaine de la Touraize, i två olika årgångar. Växtsäsongen 2016 i Jura kan delas in i en regnig första halva följt av varmt och soligt väder i juli och augusti. Vinstockarna fick precis den nederbörd de behövde i september och man kunde skörda druvklasarna under fina förhållanden i slutet av månaden. Vinerna utmärker sig med mineralitet och balans. 2015 präglades av mer sol och värme än vanligt, där vinstockarna fick kämpa i torra jordar mot slutet av växtsäsongen. Den regnfattiga sommaren höll sjukdomar och svampangrepp borta och gav druvor som vid skörd uppnått hög mognad med exceptionell koncentration av smakämnen. Från vingården En Flandre kommer vinet med samma namn, 2016 Arbois Chardonnay En Flandre (2 flaskor). En Flandre är en sval plats, sydväst om Arbois, där lera och kalksten ger ett vin med krispiga citrustoner och utpräglad mineralitet. I samma årgång och från en av Arbois bästa vingårdar kommer det röda vinet 2016 Arbois Trousseau Les Corvées (2 flaskor). Terroiren runt Arbois hyllas som en av världens bästa växtplatser för druvan trousseau, som lokalt är mycket uppskattad. Les Corvées är en relativt brant sydvästsluttning på 350 meters höjd, perfekt för att fånga solens strålar större delen av dagen. Solmogen frukt och en markerad pepparton gör vinet mångsidigt i matsammanhang. Trousseau ger förtjusande eleganta viner, inte utan likheter med pinot noir, men med en Jura-typisk rusticitet. Toppvinet 2015 Arbois Chardonnay Ammonites (2 flaskor) kommer från gamla stockar i vingården Curoulet, i Arbois västra utkant. Här är det gråblå märgel i jorden som skapar ett fascinerande uttryck. Två års mognadslagring i stora ekfat har bidragit med skärpa och komplexitet. Utmärkande för samtliga viner från Domaine de la Touraize är den tilltalande balansen mellan mogen frukt, friskhet och mineralitet. Trousseau Les Corvées luftar vi en timme i karaff innan vi serverar svalt till nötkött eller vild fågel, gärna med markerad pepprighet. Till Chardonnay En Flandre lagar vi smakrik fisk, gärna grillad och smaksatt med citron. Chardonnay Ammonites passar utmärkt att servera till vårkycklingen, där vi inte snålar med grädde i såsen. Men frågan är om det inte gör sig allra bäst i goda vänners lag, med en rejäl bit av Juras legendariska ost Comté på bordet.


CAV0099 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2016 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay En Flandre – 175 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% chardonnay från 10-åriga stockar i vingården En Flandre i Arbois sydvästra utkant. Jordmånen består av kalkrik lera.  Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2017. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 13% alkohol. Drick: 2019-2022. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och blommig doft med mogen citrus, vit persika, gult äpple, mandel, anis och rökig mineral. Smaken är koncentrerad med krämig textur och balanserade syror. Mogna gula äpplen, röd grapefrukt, gul persika, grapefrukt och jordig mineral. Lång eftersmak med en liten matvänlig grapebeska. Gott till grillad fisk med citron och till ostbrickan efter middagen.

2 flaskor 2016 Domaine de la Touraize Arbois Trousseau Les Corvées – 215 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Arbois. 100% trousseau från 40-åriga stockar i vingården Les Corvées, norr om Arbois. Jordmånen består av grus och märgel. Avstjälkat för hand och spontanjäst med druvskalen i tank under 30 dagar. 50% lagrat på gamla 600-liters ekfat (demi-muids), 50% på tank, i 9 månader. Buteljerat i juli 2017. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 13% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: 1 timme.
Komplex doft med solmogna skogsbär, körsbär, rosor, nymalen svartpeppar, stall och rökig mineral. Smaken är koncentrerad med krämigt, elegant textur och helt mogna tanniner. Söta röda bär, rosépeppar och kryddor, kött och jordig mineral. Balanserad eftersmak med utmärkt längd och sammetslena tanniner. Ett komplext och elegant rött vin som passar bra till oxfilé med pepparsås eller rosastekt ankbröst.

2 flaskor 2015 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay Ammonites – 255 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% chardonnay från 40-åriga stockar i vingården Curoulet, väster om Arbois. Jordmånen består av grus på märgel med mycket fossiler (ammoniter). Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i 2000-liter stora, mycket gamla, foudre i 24 månader. Buteljerat i oktober 2017. 13,5% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Djup och mycket komplex doft med gula äpplen, päron, orientaliska kryddor, rostade hasselnötter, smält smör och rökig flintasten. Smaken är smörigt intensiv och krämigt len. Höstäpplen, gråpäron, söt citrus, kryddor, nötter och blöt sten. Komplex och mineralisk eftersmak. Passar utmärkt till kyckling med svamp i gräddsås eller smakrika fiskrätter. Fulländat till 18-månader lagrad Comté.

 

Mer information

Vikt 10 kg