CAV0153

2 990 kr

CAV0153 innehåller

1 fl 2020 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Blanc (415 kr)
1 fl 2020 Le Grappin Saint Aubin En l’Ebaupin (495 kr)
1 fl 2020 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc (555 kr)
1 fl 2020 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Rouge (415 kr)
2 fl 2020 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes (555 kr/st)

Leverans vecka 34-35

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig allt om de lokala mikroklimaten och jordtyperna och drog slutsatsen att många underskattade vingårdslägen har stor potential. Efter ett par år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att låna ut sitt garage och sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med snart ett tiotal årgångar buteljerade har vinerna dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin ödmjukhet och hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små bortglömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune, Savigny-les-Beaune och Saint Aubin. I Beaune och Savigny-les-Beaune består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel. Längre söderut, i kommunen Saint Aubin, handlar det om kargare kalkstensjordar.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite ingrepp som möjligt. För de röda vinerna gillar Andrew när druvorna är så mogna att de inte behöver avstjälkas före jäsning, utan kan jäsa som hela klasar. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew föredrar att se sig själv som vägledare istället för vinmakare under hela vinframställningen, ju mindre han behöver ingripa desto bättre för vinerna.


CAV0153

CAV0153 innehåller fem olika viner, tre vita och två röda, som Le Grappin producerat i årgång 2020. För tredje året i rad summerar bourgogneodlarna en varm och framförallt torr växtsäsong. På några platser med karg jordmån och lågt grundvatten noterades en mindre skörd än vanligt men överlag hyllas 2020 som en stor årgång både för volymerna och kvaliteten. Andrew har i vanlig ordning lyckats fenomenalt bra med sina skördedatum, något som märks direkt på den lysande balansen i vinerna. De vita vinerna från 2020 är energifyllda och friska med generös frukt och tydligt markerad mineralitet. De röda vinerna bjuder på stor komplexitet och upplyftande friskhet. Savigny-les-Beaune Blanc (1 flaska) kommer från vingårdar på hög höjd i kommunens västra delar där kall luft strömmar ner i dalen från väster. Vinet är rikt, fruktigt och kryddigt i stilen med balanserade fruktsyror. Saint Aubin En L’Ebaupin (1 flaska) kommer från kalkrika jordar på en västsluttning ovanför byn Saint Aubin som mognar sent. Resultatet är ett karaktärsfullt, citrusfriskt vin med läckert rökig mineralitet. Från Beaunes bästa vingård kommer det mycket sällsynta vita vinet Beaune Premier Cru Les Grèves (1 flaska). En stor och mäktig fruktkropp balanseras av perfekt mogna syror och uppfriskande mineral. Av de två röda vinerna kommer Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans vision med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett stramt vin med stenig mineralitet. Sist men inte minst, Beaune Premier Cru Boucherottes (2 flaskor). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och har fin lagringspotential. Av de vita är det Beaune-vinet som gärna får sparas, minst något år men gärna längre. Samma gäller för det röda vinet från Savigny-lès-Beaune som är i yngsta laget idag. För samtliga av dessa sällsynta viner gäller en stunds luftning i karaff och, för bästa upplevelse, lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagad vildfågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


CAV0153 innehåller:

1 flaska 2020 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 415 kr

Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från två högt belägna vingårdar (Dessus Les Vermots & Les Gollardes) i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på begagnade ekfat (300 & 400 liter) i 11 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i september 2021. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2026. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och nyanserad doft med solmogen citrus, nyskuren ananas, vita blommor, orientaliska kryddor och rökig flintasten. Smaken är mjuk och fyllig med silkeslen textur. Mogen gul stenfrukt, gråpäron, mandarin och grapefrukt, anis, och lite smör. Eftersmaken är lång och frisk med mogen röd grapefrukt och kalkstensmineral. En smakrik och välbalanserad vit Bourgogne som trivs synnerligen bra ihop med en mustig fiskgryta.

1 flaska 2020 Le Grappin Saint Aubin En l’Ebaupin – 495 kr

Torrt vitt vin. AOC Saint Aubin. 100% chardonnay från gamla stockar i den västsluttande vingården En l’Ebaupin bakom byn Saint Aubin. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat, inga nya, i 14 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i mars 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2028. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och mineralpräglad doft med mogen gul och vit stenfrukt, citronzest, päron, sommaräng, brynt smör och krutrökig stenighet. Smaken är energifylld, med krämig textur och friska fruktsyror. Vit persika, moget gult äpple, citrus, smör och våt sten. Eftersmaken är lång och frisk med stram kalkstensmineralitet. Karaffera en timme och prova till grillade skaldjur eller fransk ostbricka.

1 flaska 2020 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc – 555 kr

Torrt vitt vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% chardonnay från 50-åriga stockar i Beaunes berömda vingård Les Grèves. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat (300 liter) i 14 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i mars 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2030. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och mycket komplex doft med gul persika, honungsmelon, stekt gult äpple, mogen lime, jasminblomma och rökig flintasten. Smaken är djupt koncentrerad med perfekt balanserade syror inbäddade i fyllig, krämig frukt. Citron och lime, vit persika, gult äpple, grapefrukt och intensiv kalkstensmineralitet. Eftersmaken är lång och fyllig med balanserad grapebeska och rökig mineralitet. Karaffera ett par timmar och servera till marulk med smakrika tillbehör och en god sås.

1 flaska 2020 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 415 kr

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 10% avstjälkat, resten hela klasar ovanpå för jäsning i öppet träkar under 13 dagar. Därefter 16 månaders lagring i begagnade ekfat. Buteljerat i mars 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2029. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och finstämd doft med solmogna jordgubbar, hallon, mörkröda syrliga körsbär, granatäpple, svartpeppar, torkade örter, varm tjära och stenig mineral. Smaken är intensiv med strama tanniner och sammetslen textur. Mogna röda vinbär, mosade jordgubbar, körsbär, saltlakrits, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, stram eftersmak med tanniner som uppskattar mat. En komplex och elegant röd Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svamp.

2 flaskor 2020 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 555 kr/st

Rött vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. 95% hela klasar som jäst i öppet träkar under 13 dagar. Därefter 16 månaders lagring i ekfat, 1-7 år gamla. Buteljerat i mars 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2030. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med solmogna bigarråer, mosade jordgubbar, rosor och viol, orientaliska kryddor och krossad, mörk sten. Smaken är fullmatad med saftig frukt och friska syror inbäddade i läckert krämig textur. Saftiga körsbär, hallon, viol, örter och rökig mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Perfekt balanserat och oemotståndligt gott. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.

 

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm