CAV0032

1 790 kr

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig om den lokala terroiren och fann att många underskattade vingårdsplättar har enorm potential. Efter två år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med endast två årgångar buteljerade har vinerna redan dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi världens mest omtalade vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små glömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune och Savigny-les-Beaune. Här består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel. I vingården Boucherottes, i Beaunes södra utkant, skiftar kalkstenen till rödare färg på grund av den höga järnhalten.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews önskan. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite mänskligt ingrepp som möjligt. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew lämnar ingenting åt slumpen och allt arbete sker för hand, till och med buteljering och etikettering.


CAV0032

CAV0032 ger en bra bild av vad Andrew har lyckats åstadkomma med sina två första årgångar under egen etikett. Att vinerna dessutom bara blir bättre och bättre vartefter odlingarna anpassas efter Andrews filosofi lovar gott för framtiden. 2011 Savigny-les-Beaune Blanc (2 flaskor) är Andrews första egna vita vin. Vingården där chardonnay-druvorna odlas ligger på hög höjd i kommunens västra delar där kall luft strömmar ner i dalen från väster. Det gör att druvorna kan hänga längre på rankorna utan att tappa den friska syran. Den varma årgången, med tidig skörd redan första veckan i september, har gett vinet en rik och rund fruktkropp med perfekt integrerad syra. 2012 Savigny-les-Beaune Rouge (2 flaskor) kommer från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans idé med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett lättfotat och elegant vin med stenig mineralitet och detaljrikedom. Sist men inte minst, 2012 Beaune Premier Cru Boucherottes (2 flaskor). Vingården drabbades hårt av hagel i juli 2012 där en fjärdedel av skörden gick upp i rök på 15 minuter. De druvor som klarade haglet var av utmärkt kvalitet och har gett ett solmoget vin med tydlig mineralprägel och komplexitet på premier cru-nivå. Bourgogne, både vitt och rött, passar utmärkt till många av höstens råvaror, som vilt och svamp. Prova den vita Savigny-les-Beaune till kalv eller kyckling med en smakrik svampsås. Den röda Savigny-les-Beaune befinner sig redan i en fin drickfas. Här passar elegant tillagat vild fågel, gärna med örter eller svamp till. Beaune Premier Cru Boucherottes är det av vinerna som lämpar sig bäst för lite längre lagring för att locka fram ytterligare komplexitet. Öppnas flaskan redan idag låter vi vinet stå en timme i karaff  och lagar en redig Boeuf Bourguignon till.


Vad andra tycker om Le Grappin

”An Aussie seduced by France, he gave up the world of advertising to make Burgundy. He seems constantly in motion, but his wines offer clarity, incision and contemplation – just lovely.”

Bill Nanson, The 10 Best Unsung Burgundy Producers, Wine-Searcher.com 2014-01-07


CAV0032 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2011 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 265 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från högt belägna vingårdar i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat (12% nya) i 9 månader följt av fyra månader i tank. Buteljerat 23 oktober 2012. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2017. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Frisk, sval och ren doft med mogen citrus, nyskuren ananas, vita blommor, lite kryddor och en mineralitet som påminner om knallpulver. Smaken har rund kropp och syra i perfekt balans. Mogen gul stenfrukt, grapefrukt, anis, mandel och en liten gräddighet. Eftersmaken är lång och stram med grapefrukt och kalksten. Ett relativt rikt vitt vin som trivs bäst ihop med rätter på ljust kött eller kyckling.

2 flaskor 2012 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 275 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 80% avstjälkat, resten hela klasar. Jäsning i öppet träkar under 21 dagar. Därefter 12 månaders lagring i ekfat, varav 14% nya. Buteljerat 23 november 2013. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2019. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: Nej.
Frisk, ren och komplex doft med ljusröda bär som lingon, tranbär och granatäpple, orientaliska kryddor och stora mängder stenig mineral. Lätt och elegant, syradriven smak med krämig textur. Mogna lingon, körsbärskärnor och granatäpple med en liten animalisk ton. Lång, sval eftersmak med mogna, lätta tanniner och uppfriskande mineralitet. En elegant Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter.

2 flaskor 2012 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 355 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. Till 95% avstjälkad frukt jäst i öppet träkar under 20 dagar. Därefter 12 månaders lagring i ekfat, varav 14% nya. Buteljerat 24 november 2013. 13% alkohol. Drick: 2014-2022. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med solmogna körsbär, jordgubbe, kryddor och krossade, mörka stenar. Smaken balanserar kraft och elegans i krämig textur. Saftiga körsbär, skogshallon, tranbär, kryddor och mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Ett vackert, finstämd vin som helst vill bli serverat till en vällagad Boeuf Bourguignon.

 

Mer information

Vikt 10 kg