CAV0120

1 190 kr

CAV0120 innehåller

2 fl 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Originel Les Pions (195 kr/st)
3 fl 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines (195 kr/st)
1 fl 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Demi-Sec Les Pêchers (215 kr)

Leverans vecka 26-27

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson

Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.


Terroir

Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar om lera och sand, med inslag av flinta. Den höga andelen sand ger vingårdarna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.


Filosofi

Ludovic är övertygad om att vinet görs i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst eller svavel. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.


CAV0120

CAV0120 innehåller tre olika viner från Ludovic Chanson i årgång 2018, en mycket lyckad årgång för Ludovic. Precis som för i stort sett hela Frankrike handlar det om en mycket varm och solig växtsäsong med tidig skörd. Chansons viner från 2018 har utmärkt balans, med sin karaktäristiskt mjuka textur och utpräglade elegans. Les Pions (2 flaskor) är Ludovics Petillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 12 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork och grimma. Det torra vinet Les Cabotines (3 flaskor) är ren och Montlouis-mjuk med saftig frukt och omedelbar charm. Balansen är perfekt för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. Till Les Pêchers (1 flaska) har Ludovic valt ut druvorna från den senare delen av skörden som buteljerats med en liten mängd socker kvar. Ett harmoniskt och balanserat vin där den markerade, delikata sötman gärna får skapa ett lekfullt samspel med smakrik asiatisk mat, gärna med lite hetta. Sammanfattningsvis tre förträffliga sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet.


CAV0120 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Naturel Les Pions – 195 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire Pétillant Originel. 100% chenin blanc från vingårdarna La Taille Douzillers och Les Pions. Årgång 2018. Jäst och lagrat på ekfat och tank i fem månader före buteljering i maj 2019 med 13 gram restsocker som fått jäsa ut i flaska. Degorgerat i maj 2020. Ekologiskt certifierad (AB). 13,5% alkohol. Drick 2020-2022. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft av moget gråpäron, röda höstäpplen, melon, örter, sommarblommor och rökig mineral. Smaken är frisk med mjuk mousse och fin balans. Röda äpplen, söta gråpäron, anis och grapefrukt samsas med kalkstensmineral. Harmonisk eftersmak med bra längd och en liten angenäm grapebeska. Ett utmärkt, sprudlande sommarbubbel som kan serveras med eller utan tilltugg. Prova till lättsaltade potatischips med skagenröra.

3 flaskor 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin, Sec. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från Husseau-delen av Montlouis-sur-Loire. Jordmånen består av lera, flinta och sand. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2019. Ekologiskt certifierad (AB). 13,5% alkohol. Drick 2020-2023. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft med gråpäron, kvitten, gula äpplen, stjärnanis, vita blommor och saltstänkt sten. Smaken är relativt fyllig, med mjukt, gräddig textur. Röda äpplen, saftigt päron, kvittenfrukt, citrus och krossad sten. Eftersmaken är lång med suverän balans. Ett mycket drickvänligt vin som passar till enklare sommarmat, som en välgjord caesarsallad toppad med kyckling eller halloumi från grillen.

1 flaska 2018 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec tendre Les Pêchers – 215 kr [.pdf]

Halvorrt vitt vin, Demi-Sec. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från vingårdarna Les Batisses och Les Pêchers. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 9 månader. Buteljerat i juli 2019. Restsötma 30 g/l. Ekologiskt certifierad (AB). 12% alkohol. Drick 2020-2022. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft av söta gula päron, honung, kvittenmarmelad, stjärnanis och mineralsälta. Smaken är mjuk och fyllig, med lekfull balans mellan syra och sötma. Röda höstäpplen, solmoget päron, grillad citron, honung och krossad sten. Eftersmaken är intensiv med suverän balans. Bara att sätta flaskan i ishinken och luta sig tillbaka i solstolen eller prova till asiatiskt inspirerad mat, gärna med lite hetta.

Mer information

Vikt 10 kg