CAV0027

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Labet

Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina försäldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som en av Juras bästa producenter.


Terroir

Domaine Labet består av 12 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med elegans och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.


Filosofi

Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och man har för avsikt att inom snar framtid certifiera sig för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.


CAV0027

Till CAV0027 har vi valt ut tre olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla tre gjorda i ouillé-stil. Från egendomens yngre stockar, i sex olika vingårdar runt byn Rotalier, kommer 2012 Cuvée Fleurs (2 flaskor). 2012 var en nyckfull årgång med mycket regn och stormar men där en rekordvarm värmebölja i augusti bidrog till goda förutsättningar för en fin skörd i slutet av september. Vinerna från 2012 går i en frisk, elegant och mineralisk stil. 2011 Fleur de Chardonnay (2 flaskor) kommer från vinstockar i vingården Les Champs Rouges, planterade 1968. Här ligger en speciell typ av porös, röd kalksten under endast någon decimeter lerig jord. 2011 var en varm årgång med tidig skörd, redan andra veckan i september var druvorna plockade. Detta har gett generösa, fylliga viner med avrundade syror. 2010 Les Varrons (2 flaskor) kommer från vingården Les Varrons planterad med chardonnay på 1940-talet. Vingården ligger bara ett stenkast från Les Champs Rouges men kalkstenen här har skiftat till ljusare, gul färg som täcks av en halvmeter tjockt lager blå märgel. Växtsäsongen 2010 var solig utan att vara het, vilket gett utmärkta förutsättningar för fantastiska viner. Höga nivåer syra, mogen frukt och alkohol i perfekt balans både för att dricka idag och om fem år. Vi ser på Domaine Labets relativt kraftiga chardonnay-viner som gjorda för att ackompanjera måltider. Den unga och pigga 2012 Cuvée Fleurs dricker vi redan i sommar till smakrika fiskrätter. Både 2011 Fleur de Chardonnay och 2010 Les Varrons passar utmärkt att servera till vårens första kyckling, där vi inte fegar med fett i sås och tillbehör. Men frågan är om inte alla tre viner gör sig bäst i goda vänners lag, med en rejäl bit av Juras fantastiska ost, Comté, på bordet.


Vad andra tycker om Domaine Labet

”My admiration for this estate only continues with the new generation taking over. My thanks to Alain and Josie for both the domaine and the new generation you nurtured so well.”

Wink Lorch 2013-02-21


CAV0027 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2012 Domaine Labet Côtes du Jura Cuvée Fleurs – 135 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin ouillé. AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 30-40 åriga stockar i sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 15 månader. Skördeuttag 40 hl/ha. Buteljerat i januari 2014. 13% alkohol. Drick: 2014-2018. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk och blommig doft med gula och gröna äpplen, örter, anis och rökig mineral. Energirik och mycket frisk smak med finess. Mogna gröna äpplen, ananas, kryddor och jordig mineral. Sval och frisk eftersmak med utmärkt längd. Perfekt till en fiskgryta eller i all enkelhet till några goda franska ostar.

2 flaskor 2011 Domaine Labet Côtes du Jura Fleur de Chardonnay – 165 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin ouillé. AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1968 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 12 månader. Skördeuttag 48 hl/ha. Buteljerat i november 2012. 13,5% alkohol. Drick: 2014-2017. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex doft med honung, blommor, gula äpplen, vit persika, exotisk frukt, lite söta bakverk, smält smör och jordig mineral. Smaken är fyllig, krämig och relativt kraftig. Gula äpplen, arrak, anis, vita blommor och mineral. Fyllig och lite fet eftersmak med balanserad syra. Ett generöst vin som passar bra till smakrika kyckling- eller fläskrätter.

2 flaskor 2010 Domaine Labet Côtes du Jura Les Varrons – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin ouillé. AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 70-åriga stockar i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 22 månader. Skördeuttag 34 hl/ha. Buteljerat i juli 2012. 13% alkohol. Drick: 2014-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med röda och gula äpplen, kryddor, blommor, lakrits och rökig mineral. Kraftig, energimatad smak med enorm koncentration. Gula äpplen, söt exotisk frukt, orientaliska kryddor och blöt sten. Komplex och mineralisk eftersmak med fantastisk längd. Gott idag och säkerligen minst lika gott om fem år, gärna till kyckling i gräddsås.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg