CAV0056

840 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Grosbois

På ett ståtligt 1500-talsgods, vackert beläget mitt i vingårdarna på sluttningen mellan Chinon och Panzoult i Loiredalen, hittar vi Domaine Grosbois. Egendomen heter Le Pressoir och har varit i familjen Grosbois ägo åtminstone sedan franska revolutionen. De omgivande vingårdarna planterades efter första världskriget och en del av de vinstockarna finns fortfarande kvar, snart 100 år gamla. Idag driver den talangfulle Nicolas Grosbois egendomen efter att 2008 helt ha tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom och vinerna räknas till de bästa i Chinon.


Terroir

Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, la Loire. Här finns perfekt sydexponerade vinodlingar som nästan uteslutande är planterade med cabernet franc. Druvan, som på andra platser än i Loiredalen ofta används som blandningspartner, ger på egen hand i Chinons terroir vackert rubinröda viner som är omtyckta för sin svala karaktär och matvänlighet. Jordmånen i Chinon varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna. Det svala klimatet och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fina aromer och smakintensitet.


Filosofi

Efter att ha utbildat sig i vinskola spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjens egendom innan Nicolas helt tog över ansvaret 2008. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas håller vinerna från sina 12 olika vingårdslägen separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas är inte rädd för att experimentera för att uppnå målet. Källaren är därför full av tankar och ekfat, både nya och gamla, i flera olika storlekar och fabrikat. Vinerna buteljeras inom ett år efter skörd för att behålla sin friska frukt.


CAV0056

CAV0056 innehåller två olika av Nicolas Grosbois Chinonviner, gjorda på druvan cabernet franc. Den charmiga 2015 La cuisine de ma mère (3 flaskor), är gjord i en fruktig och saftig stil  med omedelbar drickvänlighet. Druvorna kommer från vingårdar söder om floden Vienne, där jordmånen består av grus och sand. Årgång 2015 har gett Nicolas förutsättningarna att skapa en oemotståndlig version av vinet, med perfekt balans för direkt njutning. Från leriga jordar mitt på sluttingen kommer 2014 Gabare (3 flaskor). 2014 är en utmärkt årgång i Chinon där växtsäsongen förflöt i stort sett helt problemfritt. September var synnerligen strålande och Nicolas kunde skörda varje individuell jordplätt vid perfekt mognad vilket märks i vinet. Perfekt balans mellan saftig, solmogen frukt och uppfriskande syror. Lagringen på ekfat har gett vinet komplexitet och struktur som gör det till ett utmärkt matvin med fin lagringspotential. Vinerna från Domaine Grosbois passar perfekt i de flesta sociala sammanhang och synnerligen bra på sommaren. La Cuisine de ma mère serveras källarsvalt, i sällskap av goda vänner och lite charkuterier medan man väntar in den perfekta glödbädden på grillen. Blir det någon flaska över till sommarens buffélunch så passar det utmärkt även där. Gabare är ett lysande matvin, användbart i en mängd olika sammanhang, men kanske allra bäst till sommarens grillade kött, gärna serverad med en enkel fransk potatissallad. Båda vinerna mår bäst av att öppnas en stund innan och serveras svala.


Vad andra tycker om Domaine Grosbois

”Domaine Grosbois viner har ett djup och uttryck som lirar i högsta ligan men ändå är de älskvärda, drickvänliga och på något sätt okomplicerade.”

Niklas Jörgensen, Livets Goda, 2016-05-26


CAV0056 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2015 Domaine Grosbois Chinon La Cuisine de ma mère – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 6 månader. Buteljerad i april 2016. Ekologiskt certifierat (AB). 12 % alkohol. Drick: 2016-2018. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Frisk och fruktig doft med skogshallon, ljusröda körsbär, vinbär, anis, viol och grusdamm. Smaken är saftig, elegant och uppfriskande. Röda körsbär, svarta vinbär och örter. Lekfullt och läskande på egen hand eller till charkuterier före middagen.

3 flaskor 2014 Domaine Grosbois Chinon Gabare – 165 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på stora ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2015. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol. Drick: 2016-2022. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 timme.
Frisk och komplex doft med svarta vinbär, mörkröda körsbär, skogshallon, kryddor och fuktig jord. Smaken är sammetslen med djup och komplexitet. Solmogna körsbär, hallon och peppar. Lång, elegant eftersmak med uppfriskande mineralitet och mogna, matvänliga tanniner. Servera svalt till helgrillad kyckling eller grillat kött med örtsmör och en matig sallad.