CAV0131

1 390 kr

CAV0131 innehåller

2 fl 2018 Arbois Chardonnay Arces (195 kr/st)
2 fl 2018 Arbois Trousseau Les Corvées (225 kr/st)
1 fl 2018 Arbois Savagnin Terres Bleues (255 kr)
1 fl 2016 Arbois Savagnin Rebelle (295 kr)

Leverans vecka 11-12

Slutsåld

Följ oss

Domaine de la Touraize

Familjen Morin har i åtta generationer odlat vin i Arbois, i norra delen av Jura. Under större delen av 1900-talet var familjen ansluten till det lokala kooperativet i Arbois, där medlemmarnas druvor framställs till vin under kooperativets etikett. Först när André-Jean, senaste generationen Morin, anslöt vid sin fars sida på 80-talet, väcktes tanken om att fullborda vinodlingen med egen, helt självständig vinproduktion – från odling till flaska. Efter många års funderande och med en väl genomarbetat plan, fattade så André-Jean 2009 det stora beslutet att lämna kooperativet för att ge liv till Domaine de la Touraize. Namnet togs efter en vingård, la Touraize, som varit i familjen Morins ägo sedan 1700-talet och som symbol valdes en ammonit, en vanligt förekommande fossil i Juras vinmarker. 2016 lämnade André-Jeans hustru, Héléana, sitt jobb som sjuksköterska för att ansluta vid André-Jeans sida på heltid. Med till synes outtömlig passion och energi, har paret Morin på bara tio år gjort Domaine de la Touraize till ett namn att räkna med i Jura.


Terroir

Domaine de la Touraize består av 12 hektar vingårdar runt Arbois, som är centralort i vinregionen Jura och en av Frankrikes historiskt viktigaste vinbyar. AOC Arbois var en av endast fem appellationer som inkluderades i den ursprungliga klassificeringen 1936. Jordbruket i Jura präglas av mångfald. Här samsas boskap med spannmålsodlingar, vingårdar och stora arealer orörd skogsmiljö, vilket skapar utmärkta förutsättningar för naturlig balans i det lokala ekosystemet. Klimatet i denna del av östra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz, är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Jordmånen i området präglas av olika former av märgel med varierande halter kalksten och mängder av förhistoriska fossiler. För de vita vinerna gäller druvsorterna chardonnay och savagnin, medan röda Arbois-viner görs på trousseau, poulsard eller pinot noir.


Filosofi

Ett av André-Jeans första beslut var att successivt, i takt med att egendomen kommit på fötter ekonomiskt, certifiera hela odlingen för ekologiskt jordbruk. Under omställningen, som tar flera år, växte även intresset för biodynamiska metoder och det tog inte länge förrän man gick hela vägen till certifiering även där. Skörden sker för hand och efter den korta transporten till källaren vinifieras druvorna från varje vingård separat och endast en liten mängd svavel tillsätts i detta läge. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. André-Jean gillar begagnade stora ekfat, så kallade foudres, och målsättningen är att alla hans ouillé-viner ska ligga på foudres över två vintrar. Den långsamma mognadslagringen gör vinerna stabila, komplexa och gör dem redo för konsumtion när de väl tappas på flaska. För voile-vinerna gäller lagring utan upptoppning på vinden ovanför källaren. Inom något år i fat bildas normalt sett den flytande slöja som sedan ska skydda vinet från syrepåverkan under ytterligare flera års lagring. Buteljeringen av samtliga viner sker utan tillsatt svavel och, tack vare den långa lagringen, utan filtrering. Resultatet av André-Jeans träffsäkra filosofi är rena, ärliga och mycket välbalanserade viner, fullpackade med ursprungskänsla och personlighet.

 


CAV0131

CAV0131 innehåller fyra olika viner från Domaine de la Touraize, inklusive en spännande möjlighet att uppleva Juras stolta druva savagnin i både ouillé och vin de voile-stil. Från stockar planterade 1983 i vingården Arces kommer vinet med samma namn, Arbois Chardonnay Arces (2 flaskor). Arces är en sval plats som sluttar mot norr vilket var till stor fördel de varma eftermiddagarna under sommaren 2018. Siltjordarna ger ett lite rundare vin med mogna citrus och äppeltoner. I samma årgång och från en av Arbois bästa vingårdar kommer det röda vinet Arbois Trousseau Les Corvées (2 flaskor). Terroiren runt Arbois hyllas som en av världens bästa växtplatser för druvan trousseau, som lokalt är mycket uppskattad. Les Corvées är en relativt brant sydvästsluttning på 350 meters höjd, perfekt för att fånga solens strålar större delen av dagen. Solmogen och lekfull frukt och en markerad pepparton gör vinet mångsidigt i matsammanhang. Trousseau ger förtjusande eleganta viner, inte utan likheter med pinot noir, men med en Jura-typisk rusticitet. Från relativt unga stockar planterade 2005 i en av familjen Morins bästa vingårdar, Sur la Regole, kommer det tredje 2018-vinet i CAV0131, Arbois Savagnin Terres Bleues (1 flaska). Här är det gråblå märgel i jorden som skapar ett läckert uttryck. Märgeljordarna runt Arbois är hyllade som världens bästa växtplats för druvan savagnin. Solmogen citrusfrukt, läcker kryddighet och en mycket distinkt mineralitet gör vinet enastående komplext. Arbois Savagnin Rebelle (1 flaska) fungerar som perfekt introduktion till Juras traditionella stil, vin de voile. Tekniskt sett är vinet inte ett vin de voile, men här finns mer likheter än olikheter. Det unika vinet uppstod nämligen av en slump när sju av André-Jeans fat med savagnin 2016 tänkta för vin de voile, gjorde uppror under lagringen på vinden och vägrade framkalla den flytande jästslöja, voile, som möjliggör lång lagring. André-Jean fascinerades av hur bra vinet smakade trots den udda avvikelsen, och beslöt sig för att ta det åt sidan för lite extra lagring i upptoppade fat. Slutresultatet kan bäst beskrivas som mini-vin de voile, med nyanserade oxidativa toner av grönt äpple, kryddor och valnötter. Utmärkande för samtliga viner från Domaine de la Touraize är den tilltalande balansen mellan mogen frukt, friskhet och mineralitet. Till Chardonnay Arces lagar vi rustik mat, gärna på kyckling eller kalv och med krämiga, smakrika tillbehör. Trousseau Les Corvées luftar vi en timme i karaff innan vi serverar svalt till nötkött eller vild fågel, gärna med markerad pepprighet. Till den lagrade comté-osten ställer vi fram Savagnin Terres Bleues och Savagnin Rebelle för en intressant och fängslande djupdykning i savagnin-druvans underbara värld.


CAV0131 innehåller 6 flaskor:

 

2 flaskor 2018 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay Arces – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% chardonnay från stockar planterade 1983 i vingården Arces, en nordost-sluttning i Arbois västra utkant. Jordmånen består av silt och lera. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i ett gammalt foudre (3000 liter) i 18 månader. Buteljerat april 2020. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft med gula och vita blommor, saftig persika, mogen citrus, gult äpple, mandel, anis och rökig mineral. Smaken är mjukt balanserad med krämig textur. Mogna gula äpplen, gul persika, grapefrukt, kryddor och jordig mineral. Välbalanserad eftersmak med en liten matvänlig grapebeska. Gott till ungsgrillad kyckling med blomkålsgratäng.

2 flaskor 2018 Domaine de la Touraize Arbois Trousseau Les Corvées – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Arbois. 100% trousseau från stockar planterade 1974 i vingården Les Corvées, norr om Arbois. Jordmånen består av märgel och sönderbruten kalksten. Avstjälkat för hand och spontanjäst med druvskalen i tank under 21 dagar. Lagrat på ett gammalt 3000-liters ekfat (foudre) i 10 månader. Buteljerat i september 2019. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 14% alkohol. Drick: 2021-2025. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 timme.
Nyanserad och frisk doft med solmogna skogsbär, mörka körsbär, rosor, nymalen svartpeppar, vildvuxna örter och rökig mineral. Smaken är balanserat frisk med livlig frukt och mjuka tanniner. Söta röda bär, örter, rosépeppar och kryddor, nyskuret kött och jordig mineral. Saftig eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett fruktigt och sällskapligt rött vin som passar bra till grillade hantverkskorvar med fransk potatissallad.

1 flaska 2018 Domaine de la Touraize Arbois Savagnin Terres Bleues – 255 kr [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% savagnin från stockar planterade 2005 i vingården Sur la Regole. Jordmånen består av blågrå märgel och lera. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i ett gammalt foudre (3000 liter) i 20 månader. Buteljerat juli 2020. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2026. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex, finstämd doft med blommor, gula och röda äpplen, grön citrus, gråpäron, kryddor, fuktig höstskog och djup ursprungstypisk mineralitet. Smaken är perfekt balanserad med krämigt, silkeslen textur. Höstäpplen, gråpäron, mogen lime, orientaliska kryddor, nötter och blöt sten. Komplex och mineralpräglad eftersmak. Passar utmärkt till kyckling med svamp i gräddsås eller till lagrad hårdost från alperna.

1 flaska 2016 Domaine de la Touraize Arbois Savagnin Rebelle – 295 kr [.pdf]

Torrt vitt vin (vin de voile). AOC Arbois. 100% savagnin från stockar planterade 1990 i vingården Petit Curoulet. Jordmånen består av blågrå märgel. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i gamla 228-liters ekfat på vinden i drygt två år, utan upptoppning. Därefter lagrat med upptoppning i gamla fat ytterligare 18 månader i källaren. Buteljerat november 2020. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2026. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: Nej.
Frisk och finstämd doft med nyskuret grönt äpple, rivet citrusskal, varm plommonkaka, rostade macadamia-nötter, multna löv och bakkryddor. Smaken är torr och stiltypiskt karaktärsfull med friska fruktsyror. Grönt äpple, frisk citrus, orientaliska kryddor, rostade nötter och varm sten. Lång, lång eftersmak med äppelskal, kryddor och mineralitet. En fascinerande vinupplevelse som smakar riktigt bra till rökt fisk och ett absolut måste att servera, inte för kallt, till krämig 24-månaders Comté med plommonmarmelad och valnötter.

 

Mer information

Vikt 10 kg
Dimensioner 55 × 30 × 9 cm