CAV0070

990 kr

CAV0070 innehåller

3 fl 2015 Domaine Vindemio Ventoux Regain (125 kr/st)
2 fl 2015 Domaine Vindemio Ventoux Imagine (175 kr/st)
1 fl 2015 Domaine Vindemio Ventoux Amadeus (265 kr)

Leverans vecka 20-21

Slutsåld

Följ oss

Domaine Vindemio

I Ventoux, i Rhônedalens sydöstra hörn och alldeles på gränsen till Provence, har Jean Marot tillsammans med sin son Guillaume skapat Domaine Vindemio. Egendomen startades 2006 efter att Marots tidigare egendom splittrats när Jean och hans dåvarande partner gått skilda vägar. Jean tog med sig hälften av vingårdarna och lade grunden till Domaine Vindemio som sedan långsamt växt till att idag bestå av 20 hektar ekologiskt certifierade vingårdar. Det stora genombrottet kom 2009 när världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker, hyllade Vindemio i tidskriften The Wine Advocate.


Terroir

Appellationen heter sedan 2008 Ventoux (tidigare Côtes de Ventoux) och består av 6000 hektar vingårdar nedanför det mäktiga Mont Ventoux. Berget har stort inflytande både på klimat och jordmån i vingårdarna. Över den 1912 meter höga toppen smiter varje natt en sval bris som följer sluttningen ner till vingårdarna, som ligger på en platå på cirka 300 meters höjd. Brisen, tillsammans med den ständigt närvarande mistralvinden, gör att druvorna mognar betydligt senare i Ventoux än på andra platser i södra Rhônedalen. Skörden kan här börja upp till en månad senare än i Châteauneuf-du-Pape som ligger bara tre mil rakt västerut. Erosion från Mont Ventoux har skapat ett lapptäcke av olika jordmåner och kullar i Ventoux. Domaine Vindemios vingårdar finns i kommunerna Villes-sur-Auzon och Mormoiron i hjärtat av appellationen där den järnrika jordmånen huvudsakligen består av grus, lera och kalksten men på några platser hittar man även en unik, röd ockrasand.


Filosofi

Jean Marot har odlat vin i Ventoux sedan 1995 och har från början varit övertygad om att kemikalier måste uteslutas från vingårdarna. Jorden plogas och eventuellt ogräs rycks upp för hand medan lokala örter tillåts växa fritt i vingården för att bidra till balansen och rikedomen i jorden. Insektsmedel är uteslutet eftersom de små krypen är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jean älskar grenachedruvan för dess förmåga att visa terroiren den växer i men druvan är mycket känslig och måste skördas vid exakt rätt tidpunkt. Som komplement odlar man också syrah som ger vinerna finess och struktur. Vinmakningen är okomplicerad och bygger helt och hållet på det hårda arbete man lägger ner i vingårdarna under växtsäsongen. Efter skörd transporteras druvorna snabbt till källaren där en noggrann sortering följs av jäsning utan tillsatt jäst. I källaren finns inte ett enda ekfat utan man använder enbart tankar för jäsning och lagring av vinerna. Det är viktigt för Jean att terroiren får utrymme att uttrycka sig utan att maskeras av ekfatsaromer. Beroende på årgången väljer Jean att buteljera vinerna någon gång under året efter skörd. Jean strävar efter att skapa viner som berättar om sin terroir och som är goda att dricka unga och inte måste lagras flera år.


CAV0070

Jean Marot har producerad sina bästa viner någonsin med årgång 2015. En varm och torr sommar med regelbundna regnskurarna i augusti gjorde att man kunde skörda perfekt mogna druvor av strålande kvalitet. Vindemios viner från årgång 2015 är skinande rena med fin balans i kraftfull stil och strama, solmogna tanniner. Ventoux Regain (3 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar där druvblandningen domineras av grenache. Regain är det av Jeans viner som, tack vare sin lite rundare och saftigare frukt, är bäst att dricka ungt. Ventoux Imagine (2 flaskor) är en 50/50-blandning av syrah och grenache från gamla rankor. Ett komplext vin med imponerande koncentration och sammetsmjuk frukt. Från Jeans allra bästa vingård, planterad på 60-talet med grenache, kommer Vindemios sällsynta toppvin Ventoux Amadeus (1 flaska). De gamla stockarna ger alltid små, koncentrerade druvor av enastående kvalitet. Jean brukar blanda i lite, högst någon procent, av sin bästa syrah i Amadeus, något han beskriver som den där nypan salt som ger matlagningen perfekt balans. Amadeus är ett mäktigt vin, fullpackat med tät frukt och djup mineralitet, som helt klart mår bäst av att lagras några år. Lagom till grillsäsongens första karrékotletter är Regain vinet att ha nära till hands. Imagine är fantastiskt bra redan om man ger vinet en stund i karaff. En utmärkt matpartner när det ska grillas fint kött med smakrika tillbehör och såser. Ungefär samma recept gäller för Amadeus, minst två timmar i karaff och smakrika kötträtter på matbordet.


CAV0070 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2015 Domaine Vindemio Ventoux Regain – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 70% grenache och 30% syrah från yngre stockar. Jordmånen består av grus och lera. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2016. Skördeuttag 25 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14,5% alkohol. Drick 2017-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och öppen doft med björnbär, mörka körsbär, saltlakrits, nymalen svartpeppar och dammig grusväg. Smaken är koncentrerad och stram. Körsbär, hallon, kryddor och kött med salt mineralitet. Uppfriskande eftersmak med strama, matvänliga tanniner. Utmärkt till sommarens ljumna grillkvällar, med eller utan mat.

2 flaskor 2015 Domaine Vindemio Ventoux Imagine – 175 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 50% syrah och 50% grenache från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2016. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14,5% alkohol. Drick 2017-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup, komplex doft med söta körsbär, björnbär, plommon, viol, peppar, charkuteri, sydfranska örter och våt sten. Smaken är tät och kraftfull med sammetsmjuk textur. Mogna mörka körsbär, blå plommon, salmiak, timjan, kött och krossad sten. Mycket lång, frisk och komplex eftersmak med strama, matkrävande tanniner. Servera till entrecôte på grillen eller spara till höstens mustiga grytor.

1 flaska 2015 Domaine Vindemio Ventoux Amadeus – 265 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 99% grenache och 1% syrah från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2016. Skördeuttag 15 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14,5% alkohol. Drick 2018-2028. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Nyanserad, mycket djup och komplex doft med söta hallon, violer och rosor, nyskuren rå köttbit, svartpeppar och salt havsbris. Smaken är mycket koncentrerad med kraft och elegans. Röda körsbär, skogshallon, söt lakrits, sydfranska örter och salt mineral. Eftersmaken är lång och komplex med silkeslena, helt mogna tanniner. Lufta några timmar och prova till rosastekt ankbröst med örtkryddad potatisgratäng och smakrik rödvinssås.