CAV0096

1 390 kr

CAV0096 innehåller

2 fl 2015 La Petite Pervenche de Puy Arnaud (155 kr/st)
2 fl 2016 Cuvée Pervenche Puy Arnaud (195 kr/st)
2 fl 2015 Clos Puy Arnaud (345 kr/st)

Leverans vecka 03-04

Slutsåld

Följ oss

Clos Puy Arnaud

Familjen Valette etablerade sig som framgångsrika vinhandlare i Bordeaux redan före andra världskriget och Alexandre Valette förvärvade på 1940-talet två av högra strandens idag mest berömda vinslott, Château Troplong-Mondot och Château Pavie. Alexandre lät de båda egendomarna gå i arv till sina barnbarn men ett av dem, Thierry Valette, var inte intresserad utan valde istället att följa sin stora passion för musik och dans. Först senare vaknade Thierrys intresse för den vinmakande familjetraditionen och han skolade om sig till vinmakare med praktik hos kusinerna på deras vinslott. År 2000 var Thierry redo att stå på egna ben och förvärvade egendomen Château Pervenche i Côtes-de-Castillon som han döpte om till Clos Puy Arnaud efter platsens historiska namn. Sedan dess har Thierrys kompromisslösa kvalitetssträvan gjort Clos Puy Arnaud till en av områdets ledande egendomar.


Terroir

Appellationen som sedan 2009 heter Castillon-Côtes-de-Bordeaux ligger alldeles öster om den berömda byn Saint-Émilion på Dordogneflodens högra strand. Egendomen Clos Puy Arnaud hittar vi bara ett par kilometer från appellationsgränsen till Saint-Émilion i byn Belvès-de-Castillon. Här består jordmånen av calcaire à astéries, en hård typ av kalksten med små fossiler, som täcks av ett mycket tunt lager lerig jord. Atlanten har stort inflytande på Bordeauxs maritima klimat. Växtsäsongerna är ofta utdragna tack vare de atlantiska vattenströmmarnas förmåga att reglera temperaturerna. Druvsorterna som trivs bäst i Bordeaux är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Thierry är särskilt förtjust i cabernet franc och låter alltid druvan spela en avgörande roll i vinerna från Clos Puy Arnaud.


Filosofi

När Thierry förvärvade Clos Puy Arnaud var egendomen konventionellt odlad och jordarna kompakta och relativt livlösa. Thierrys första uppgift blev att återställa balansen i odlingarna och återge jorden dess liv, en uppgift som tar tid och som först efter flera års intensiv arbetsinsats ger märkbara resultat både i jorden och i vinerna. Det handlar om att ge druvorna så bra förutsättningar som möjligt att växa i en naturlig miljö utan kemikalier eller bekämpningsmedel och där biologisk mångfald är en självklarhet. Thierry omfamnar bidynamiska principer med stor passion, med biodynamisk certifiering som en självklarhet sedan länge. För Thierry handlar jobbet i källaren mest om att behålla de fina druvornas egenskaper. Manuell skörd, noggrann sortering och avstjälkning följs av en sval och varsam maceration innan jäsningen tillåts sätta igång efter någon dag. Druvmusten jäser utan tillsatt jäst och vid högst 26 graders temperatur för mjuk urlakning av färg och tanniner. Thierry använder noggrant utvalda ekfat och aldrig mer än 25 procent ny ek för mognadslagringen. Målet är fruktiga och mineraliska viner med strukturen att utvecklas med flera års lagring.


CAV0096

CAV0096 innehåller tre av Thierry Valettes viner, med allt från läckert vardagsvin till ett av områdets flaggskepp. La Petite Pervenche Puy Arnaud (2 flaskor) är en specialbuteljering från årgång 2015 som Thierry tyckte visade en charmigare och fruktigare sida än storebror Cuvée Pervenche under lagringen. Han valde att buteljera denna separat och gav den namnet ”lilla Pervenche”. Den fina årgången har gett vinet saftig karaktär med utmärkt balanserade syror och tanniner. Cuvée Pervenche Puy Arnaud (2 flaskor) från årgång 2016 är gjort på egendomens yngre stockar merlot och cabernet franc och bara delvis lagrats i ekfat. Resultatet är ett balanserat, fruktdrivet vin med förträffliga egenskaper på matbordet. Med sitt Grand Vin Clos Puy Arnaud (2 flaskor) i årgång 2015 har Thierry skapat ett mästerverk. Årgången har gjort vinet tätt och koncentrerat i stilen och redan efter ett par timmar i karaff visar det upp mycket av sin prakt. Sammanfattningsvis tre unika och karaktärsfulla viner från en och samma avsändare. Prova La Petite Pervenche, svalt serverat, före middagen medan grytorna puttrar och lite charkuterier ligger framme. Låt Cuvée Pervenche förgylla en söndagkväll där köttfärslimpa med gräddsås står på menyn. Till den imponerande Clos Puy Arnaud kan inte rekommenderas något annat än den finaste entrecôte, perfekt grillad och serverad med bearnaisesås. Var noga med att vinet får ett par timmar i karaff före servering.


CAV0096 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2015 La petite Pervenche de Puy Arnaud – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon Côtes de Bordeaux. 50% merlot, 45% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon från egendomens yngre stockar. Jordmånen består av calcaire à astéries. Jäsning utan tillsatt jäst i cementkar och lagrat i cementtank och terrakottakärl i 8 månader. Buteljerat i augusti 2016. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter/Biodyvin) certifierat. 14% alkohol. Drick 2019-2021. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och blommig doft med mörka körsbär, plommon, blåbär, lite svartpeppar och fuktig jord. Smaken är saftig och koncentrerad med mjuk textur och uppfriskande syror. Mörka körsbär, svarta vinbär, lite cederträ och höstskog. Finstämd, fint balanserad eftersmak med bra längd och grepp från tanninerna. Ett tillgängligt och charmigt vardagsvin, som fungerar lika bra att njutas på egen hand som till en vällagad köttfärslimpa.

2 flaskor 2016 Cuvée Pervenche Puy Arnaud – 195 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon Côtes de Bordeaux. 50% merlot, 45% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon. Jäsning utan tillsatt jäst i cementkar och lagrat i cementtank och terrakottakärl i 8 månader. Buteljerat i augusti 2017. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter/Biodyvin) certifierat. 14% alkohol. Drick 2019-2024. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, finstämd doft med mörkröda körsbär, blå plommon, svarta vinbär, violer och höstlöv. Smaken är stram, elegant och saftig med balanserad friskhet. Plommon, hallon, svarta vinbär, saltlakrits och fuktig jord. Eftersmaken är lång och frisk med finslipat tanninbett. Ett utomordentligt matvin som kan serveras till allehanda kötträtter, men kanske allra bäst en söndagkväll till en saftig kalvstek med hasselbackspotatis.

2 flaskor 2015 Clos Puy Arnaud – 345 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon-Côtes de Bordeaux. 70% merlot, 25% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon. Jäsning utan tillsatt jäst vid sval temperatur i trä- och cementkar. Mognadslagrat 7 månader på franska ekfat varav 25% nya, följt av 12 månader på cementtank. Buteljerat i maj 2017. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter/Biodyvin) certifierat. 14% alkohol. Drick 2019-2029. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Stor, öppen och mycket komplex doft med mogna blå plommon, svarta vinbär, nyskuret nötkött, svart tryffel och fuktig jord. Smaken är koncentrerad och mjukt silkeslen med perfekt balans. Saftiga vilda hallon, plommon, körsbär och krossad mörk sten. Ett stort vin som förtjänar sällskap av en perfekt tillagad entrecôte med klyftpotatis och hemslagen bearnaisesås.

Mer information

Vikt 10 kg