CAV0048

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Ferdinando Principiano

När Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet var han starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han ställde om skötseln av vingårdarna till ekologisk. Idag, tio år senare, är alla små ekfat borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med mindre svavel. Allt för att vinerna verkligen ska förmedla druvornas mest delikata sida från Barolos unika terroir.


Terroir

Som ”wine of kings and king of wines” är Barolo Italiens mest berömda vin. Distriktet ligger i Piemonte i nordvästra hörnet av landet och har unika förutsättningar för stora viner. Det kontinentala klimatet präglas av de omgivande Alperna i norr och väster, Medelhavet i söder och floden Tanaro som löper rakt igenom distriktet. Jordmånen i Barolo är komplex och varierad. I de västra delarna ger kompakta och fertila jordar med sandiga inslag viner med generös frukt. I de östliga kommunerna, i synnerhet Serralunga d’Alba, är jordarna betydligt äldre och kargare med inslag av kalksten som ger stramare viner med utpräglad mineralitet. Druvan bakom Barolos berömmelse heter nebbiolo, namngiven efter den i Piemonte mycket vanligt förekommande dimman, nebbia. Nebbiolodruvan behöver en lång växtsäsong och skördas ofta långt in i oktober för optimal mognad. Sina rustika vardagsviner gör Barolobönderna på druvorna dolcetto och barbera som oftast odlas på de platser som är för svala för nebbiolodruvan.


Filosofi

Ferdinando älskar naturen. Att inte rubba vinodlingarnas naturliga växt- och djurliv är centralt i Ferdinando Principianos vinfilosofi. Han anser sig lyckligt lottad som får arbeta med vingårdar omgivna av skog och ängar vilket skapar unika, helt naturliga förutsättningar för vinodlingarna. Ferdinandos inställning till kemikalier i odlingarna faller långt under gränserna för ekologiskt och biodynamiskt regelverk men han låter sig inte övertygas av att certifiering är rätt väg för honom. Han menar bestämt att vinerna måste klara av att stå på egna ben, baserat på sin kvalitet, snarare än en ekologisk logotyp på etiketten. En viktig del i Ferdinandos filosofi är hans syn på vilken jäst som används för vinifiering. Att vinerna får jäsa spontant, utan tillsats av kommersiell jäst, är mycket viktigt för vinernas möjlighet att uttrycka sitt ursprung. Väl omhändertagna, obesprutade vinodlingar gör att de naturliga jäststammar som följer med druvorna till källaren vid skörd är fullt tillräckligt för att druvmusten ska jäsa till vin. I den skinande rena källaren står traditionella jäskar och lagringsbehållare prydligt uppställda. Efter jäsningen lagras Dolcetto- och Barberavinerna i ståltankar innan de buteljeras efter något år. Nebbiolodruvan föredrar en syrerik miljö för att de kraftiga tanninerna ska tämjas, därför mognadslagras Barolovinerna, på traditionellt vis, minst två år i stora botti av slavonsk ek. Vinerna varken klarnas eller filtreras inför buteljeringen och Ferdinando är mycket återhållsam med svavel, något han menar krävs för att vinerna ska kunna nå sin fulla potential.


CAV0048

CAV0048 innehåller tre olika viner från Ferdinando Principiano, gjorda på de tre viktigaste druvorna i Piemonte. 2013 Dolcetto d’Alba Sant’ Anna (2 flaskor) är namngiven efter området där druvorna växer, en sval, naturskön dal perfekt för Dolcettodruvan. Dolcetto är känd för att vara krävande att odla men ger underbart charmiga viner med mörk körsbärsfrukt i lätt och drickvänlig stil. 2013 Barbera d’Alba Laura (2 flaskor) kommer från barberadruvor odlade i Baroloområdets sydöstra del. Barberavinerna är omtyckta för sin användbarhet. Den saftiga frukten gör det till ett utmärkt sällskapsvin samtidigt som friska syror och mineralsälta utgör perfekt partner till en mängd olika maträtter. Både Dolcetton och Barberan kommer från årgång 2013 som redan hyllas som en perfekt årgång i Piemonte. Principianos 2011 Barolo Serralunga (2 flaskor) har allt man önskar sig i en traditionell Barolo från en toppodlare. Finstämd, komplex doft, rik och kraftfull smak och en uppfriskande, kalkstensmineralisk eftersmak. Den varma årgången har bidragit med solmogen frukt och överraskande tillgänglighet redan nu. Principianos försiktighet med svavel i vinerna gör att de sällan upplevs som knutna utan kan njutas direkt ur flaskan. Den charmiga Dolcetton trivs bäst under enkla former i sällskap av en vällagad lasagne. Barberan fungerar både med och utan mat. Prova till en svampmatad, krämig risotto toppad med stora mängder parmesan. Till Barolon måste vi rekommendera brasato al barolo, den piemontesiska versionen av rödvinsbräserad oxkind. Barolo passar även fantastiskt bra till höstens svenska råvaror som viltkött och Karljohansvamp. Till den som har tur att få tag i en bit fin vit albatryffel uppmanas att vara generös med rivjärnet när det serveras Barolo.


CAV0048 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2013 Ferdinando Principiano Dolcetto d’Alba Sant’ Anna – 105 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Dolcetto d’Alba. 100% dolcetto från 2 hektar sydvästsluttande vingårdar i området Sant’ Anna söder om Monforte d’Alba. Jäst i 2-3 veckor utan tillsatt jäst eller svavel och lagrat på ståltank i 10 månader. Buteljerat i september 2014. Ekologiskt odlat utan certifiering. Skördeuttag 52 hl/ha. 12,5% alkohol. Drick 2015-2019. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med mörka mogna körsbär, blå plommon, lingon, viol, nymalen svartpeppar och krossad mörk sten. Smaken är slank och stram med perfekt balanserade, friska fruktsyror. Syrliga körsbär, tranbär, lingon saltlakrits och grus. Lång, uppfriskande eftersmak med strama, matvänliga tanniner. Ett perfekt matvin till vardagspastan, charktallriken eller den hembakade pizzan.

2 flaskor 2013 Ferdinando Principiano Barbera d’Alba Laura – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Barbera d’Alba. 100% barbera från 1,5 hektar sydsluttande vingårdar. Jäst i tre veckor utan tillsatt jäst eller svavel och lagrat på ståltank i 10 månader. Buteljerat i september 2014. Ekologiskt odlat utan certifiering. Skördeuttag 47 hl/ha. 13% alkohol. Drick 2015-2020. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Sval och djup doft med röda körsbär, hallon, yoghurt, rosor, salt havsbris och grusig mineral. Smaken är sval, saftig och uppfriskande. Syrliga körsbär, örter, lingon, granatäpple, och mineral. Stram, frisk eftersmak med lakrits, hallon och mängder av krossad sten. Ett mycket användbart matvin som passar i de flesta sammanhang. Prova till svamprisotto ’al dente’.

2 flaskor 2011 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga – 255 kr [.pdf]

Rött vin. DOCG Barolo. 100% nebbiolo från 25 åriga stockar i vingården Boscareto i kommunen Serralunga d’Alba. Jäst i 4-5 veckor och lagrat på 20 och 40 hl stora botti i 30 månader. Buteljerat i augusti 2014. Ekologiskt odlat utan certifiering. Skördeuttag 42 hl/ha. 14,5% alkohol. Drick 2015-2026. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Stor, öppen och komplex doft med söta övermogna körsbär, viol, torkade rosor, tryffel, tjärat båtdäck och en salt, stenig mineralitet. Smaken är solmogen, rik och kraftfull. Söta mörka körsbär, röda höstäpplen, torkade jordgubbar, lakrits, rosor och mineral. Eftermaken är lång och packad med strama, matvänliga tanniner. Ett mäktigt matvin som är tillgängligt redan nu efter en kortare luftning. Passar utmärkt till det mesta från skogens skafferi, som viltkött och svamp, men också anka och vildfågel.