CAV0068

990 kr

CAV0068 innehåller

2 fl 2015 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté (125 kr/st)
2 fl 2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula (145 kr/st)
2 fl 2014 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont (225 kr/st)

Leverans vecka 14-15

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0068

CAV0068 innehåller tre olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Med de två första vinerna, från den soliga årgången 2015, har Guilhem gjort perfekt balanserade, krispiga viner i tillgänglig stil. Druvorna till Bourgogne Aligoté (2 flaskor) odlas i fem olika vingårdar runt byn Saint-Bris. När många av byns producenter ryckte upp sin aligoté för att istället plantera chardonnay eller körsbärsträd var familjen Goisot envist övertygade om druvans potential. Tack vare det har man idag en stor andel gamla stockar aligoté i vingårdarna, vilket ger ett mineraliskt djup till vinet.  Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor) kommer från två nordsluttande vingårdar planterade med sauvignon blanc och en jordmån med urgamla fossila ostronskal (på latin Exogyra virgula). Här finns tack vare jordmånen mycket likheter med vinerna från grannkommunen Chablis, trots att det är olika druvsorter. Biaumont (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård på hög höjd öster om byn Saint-Bris. Jordmånen här är karg av typen kimmeridgien med mycket fossiler. De gamla chardonnaystockarna och det sydsluttande läget ger ett vin med generös frukt och mörk, stenig mineralitet. 2014 betraktas som en stor årgång med utmärkt lagringspotantial för vita viner i hela Bourgogne. Goisots Aligoté och Saint-Bris är perfekta sommarviner i sin uppfriskande och direkta stil medan Biaumont är ett utmärkt matvin som passar till smakrika fiskrätter eller varför inte gräddstuvade sommarkantareller.


CAV0068 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2015 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 125 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 12 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i september 2016. 12,5% alkohol. Drick: 2017-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Öppen och helt ren doft med päron, vit persika, stjärnanis, blommor och fuktig, mörk sten. Smaken är fruktig och intensivt uppfriskande. Päron, gula äpplen, söt vit persika, citrus och rökig sten. Fyllig och välbalanserad eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett perfekt sommarvin som är gott på egen hand eller till räksalladen.

2 flaskor 2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 145 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. 12 månaders lagring på ståltank. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i september 2016. 12,7% alkohol. Drick: 2017-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralisk doft med granny smith-äpple, krusbär, pressad lime, vita blommor, svartvinbärsblad och krutrök. Smaken är fruktig och frisk i perfekt balans. Äpple, citrus, krusbär, kalk, mynta och rökig mineral. Frisk, mycket välbalanserad eftersmak. Ett uppfriskande sommarvin, utmärkt som apéritif, till ostron eller till getosten på ostbrickan.

2 flaskor 2014 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från upp till 80-åriga stockar i vingården Biaumont. Karg jordmån som består av kimmeridgien kalksten med mycket fossil. Jäst och lagrat 15 månader på ekfat, varav 30% nya. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i januari 2016. 13% alkohol. Drick: 2017-2027. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 2-3 tim.
Komplex och djup doft med vita och gula blommor, solmogen gul persika, citrus, orientaliska kryddor, ekfat och krossad sten. Smaken är  både elegant och generös med krämigt len textur. Blommor, persika, ananas, grillad citron, kryddor och kalkstensmineral. Lång, fyllig och instensiv avslutning med läskande mineralitet. Ett matvin som serveras till grillad fisk med smakrika tillbehör eller fisksoppa med aioli.