CAV0049

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet Jacquet

Vännerna Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jorden kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet Jacquets allra första vin, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen liten källare inne i byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre med assistans av sin fru Peggy klarar den dagliga driften medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


Terroir

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar som hör till regionen Languedoc i södra Frankrike. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken där de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Binet Jacquets vingårdar är spridda på 12 olika platser inom appellationen och består av de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre som kompletteras med carignan och cinsault. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på cirka 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Vindarna ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta.


Filosofi

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om en äkta och djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierat ekologisk och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen. Vingårdarna är tätt planterade för att stockarna ska konkurrera mot varandra om näring och fukt, vilket ger färre druvor men betydligt högre kvalitet. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De biodynamiska principerna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet och framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för att skörda. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela dess uppfostran och först vid buteljering tillsätts minimalt med svavel för att skydda vinet i flaska.


CAV0049

CAV0049 innehåller samtliga tre av Domaine Binet Jacquets viner, från de tre senast släppta årgångarna. Olivier och Pierres enklaste vin, den charmiga 2014 Faugères (3 flaskor), innehåller alla fem druvsorterna. Vinet jäser och lagras enbart på tank i tio månader där målet är ett drickvänligt vin som ska vara användbart i många olika sammanhang. 2014 års version av detta vin är den bästa Olivier och Pierre gjort med perfekt balanserad frukt och friskhet. 2013 Faugères Réserve (2 flaskor) domineras av grenache och carignan vilket ger vinet en fyllig och kraftig karaktär med stram tanninstruktur. Den långa mognadslagringen, totalt två år, bidrar till en mjuk och krämig textur. Pierre och Olivier vill med Réserve göra ett utpräglat matvin som ska klara att lagras några år. Årgång 2013, en av de svalaste på länge i området, har gett form åt ett elegant vin med framhävd mineralitet och stram eftersmak. Toppvinet 2012 Faugères Grande Réserve (1 flaska) är skapat utifrån mourvèdre och grenache från egendomens bästa vingårdar där stockarna ger mycket låg avkastning. Årgång 2012 var mycket lyckad hos Domaine Binet Jacquet, med mjuk och frisk frukt i tillgänglig stil. Vinet befinner sig i en härlig drickfas nu, men den som sparar flaskan något år kommer att belönas ytterligare för sitt tålamod. Det enkla Faugères-vinet får stå för den omedelbara charmen i CAV0049. Ett vin som kan öppnas till en mängd olika fågel- eller kötträtter, vilken dag i veckan som helst, men som också fungerar utmärkt som sällskapsvin, gärna till en ostbit. Réserve-vinet, med sina markerade tanniner, passar utmärkt till viltgrytan eller annat långkok. Vinet smakar som allra bäst om det får rejält med luft, minst ett par timmar i karaff. Grande Réserve levererar redan nu en häftig vinupplevelse och kommer att fortsätta att utvecklas fint i många år framöver.


CAV0049 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2014 Domaine Binet Jacquet Faugères – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 25% carignan, 25% grenache, 25% cinsault, 15% syrah, 10% mourvèdre. Jäst och lagrat enbart på tank i 10 månader. Buteljerat 28 augusti 2015. Skördeuttag 25 hl/ha. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 13,5% alkohol. Drick 2015-2019. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med mörka körsbär, svarta vinbär, örter, kryddor och grusdamm. Elegant i smaken med utmärkt koncentration. Saftiga körsbär, blåbär, mynta och havssalt. Saftig och läskande eftersmak med en mineralitet som påminner om saltstänkt sten. Ett mycket användbart vin som är gott på egen hand och i en mängd olika matsammanhang. Suveränt till grillad kyckling eller gris.

2 flaskor 2013 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve – 175 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 40% grenache, 25% carignan, 25% syrah, 10% mourvèdre. Jäst och lagrat på tank och gamla ekfat i 22 månader. Buteljerat 28 augusti 2015. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14% alkohol. Drick 2016-2021. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup, komplex doft med hallon, körsbär, färska örter, saltlakrits, viol, kryddnejlika och blöt skiffersten. Smaken är sval och krämig med friska fruktsyror. Hallon, blåbär, lakrits, mynta, rått kött och lite svartpeppar. Stram eftersmak med komplexitet och uppfriskande mineralitet. Ett utpräglat matvin som fungerar utmärkt till såväl vilt som den långkokta köttgrytan. Luftas minst 2 timmar.

1 flaska 2012 Domaine Binet Jacquet Faugères Grande Réserve – 265 kr [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 50% mourvèdre, 20% grenache, 15% syrah, 15% carignan. Jäst och lagrat på franska ekfat (varav 20% nya) i 22 månader. Buteljerat 28 augusti 2014. Skördeuttag 18 hl/ha. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14,5% alkohol. Drick 2015-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Tät och komplex doft med söta körsbär, mogna blåbär, björnbär, orientaliska kryddor, tjära och mörk, varm sten. Smaken är fyllig, rund och krämig med koncentration och finess. Mörka körsbär, björnbär, kryddhylla och örter, havssälta och rökig sten. Eftersmaken är elegant med uppfriskande syra och mineralisk stramhet. Ett stort vin som är jättegott redan nu till en rejäl bit Côte de Boeuf med béarnaisesås men som kan sparas i många år.