CAV0051

1 290 kr

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Kanadafödde Patrick Piuze karriär i vinvärlden började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig starkt. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos områdets största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard, Sylvie Quittot, som sin högra hand. Vinerna från Patrick Piuze har på snabbt fått stor uppmärksamhet med stor efterfrågan i hela världen.


Terroir

Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men medför också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på mängden fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer kraftfulla medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar totalt 15 hektar vingårdar på närmare 20 olika växtplatser som alla buteljeras separat. Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt och han är ensam i Chablis med att, genom sin serie ”Terroir”-viner, visa de olika växtplatsernas unika egenskaper redan på Chablis-nivån.


Filosofi

Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett förnuftigt sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick och Sylvie ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder uteslutande en traditionell vertikal press istället för den moderna pneumatiska pressen. Musten jäser utan tillsatt jäst i tankar och på gamla 228-liters ekfat som har använts i upp till åtta år för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan omrörning, bâtonnage, till dess Patrick och Sylvie tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage, med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och framhäver vingårdens terroir. Användningen av svavel hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.


CAV0051

Årgång 2014 är en stor framgång för vinbönderna i Chablis. Växtsäsongen förlängdes av tidig blomning och varma och torra väderförhållanden under sommarmånaderna. Druvorna såg perfekta ut när det närmade sig skörd och årgångens höga kvalitet bekräftades direkt när druvmusten började flöda ur pressarna. Patrick Piuze viner från 2014 har anmärkningsvärd balans med perfekt inbäddade syror i koncentrerad frukt. Terroir de Courgis (2 flaskor), från två vingårdar vid byn Courgis, har den ursprungstypiska mineraliteten som påminner om ostronskal. Vinet har utmärkt balans och är tillgängligt redan nu. Från andra sidan Sereinfloden, längs vägen mot Tonnerre kommer druvorna till Terroir de Fyé (2 flaskor). Vingården är klassad AOC Chablis men snuddar vid Premier Cru Chapelots på Montée de Tonnerre, ett av områdets bästa Premier Cru-lägen. Vinet är klart stenigare och tuffare i stilen än syskonet från Courgis så här rekommenderas något års tålamod. Chablis Premier Cru Les Forêts (2 flaskor) har djup och komplexitet på premier cru-nivå ihop med en påtagligt mineralisk karaktär. Vinerna från Patrick Piuze är, tack vare hög syra och krämig textur, väldigt användbara i matsammanhang. Alla tre vinerna går att njuta redan nu men vinner mycket på att karafferas och att serveras i stora glaskupor. Terroir de Courgis passar utmärkt till räkor eller musslor, till Terroir de Fyé väljer vi en matig fisksort som marulk eller piggvar, som serveras med vitvinssås. Premier Cru Les Forêts är det självklara valet till hummer.


CAV0051 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 Patrick Piuze Chablis Terroir de Courgis – 165 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från 50-åriga stockar i två vingårdar nära byn Courgis, på vänstra stranden. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 12 månader. Buteljerat i oktober 2015. 12% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och ren doft av blommor, citrus, grönt äpple och ostronskal. Mjuk, krämig och välbalanserad i smaken med inbäddade syror. Citron, grapefrukt och salt havsbris. Ursprungstypisk mineralitet och matvänliga, uppfriskande syror i eftersmaken. Skaldjur är det självklara matvalet men klarar att matcha de flesta fiskrätter utmärkt.

2 flaskor 2014 Patrick Piuze Chablis Terroir de Fyé – 165 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från en västsluttande vingård vid Montee de Tonnerre på högra stranden. Jäst och lagrat med jästfällningen i 12 månader. 50% på gamla ekfat, 50% på ståltank. Buteljerat i oktober 2015. 12% alkohol. Drick: 2016-2021. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och frisk doft med citrus, äpple, kryddor och rökig mineral. Smaken är relativt kraftfull med friska fruktsyror. Blommor, grapefrukt och rökig sten. Eftersmaken handlar om syra och sten. Avvakta något år eller karaffera ett par timmar och drick sedan till piggvar med vitvinssås.

2 flaskor 2014 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Forêts – 315 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från sydostsluttningen Les Forêts, klassad Chablis Premier Cru. 70-åriga stockar i mycket fossilrik kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2015. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och komplex doft med solmogen citron, vita blommor, kryddor och frisk havsbris. Djup, frisk och koncentrerad smak som är full av energi. Nektarin, citronkräm, moget grönt äpple, lite anis och salt mineral. Lång eftersmak fullpackad med uppfriskande kalkstensmineralitet. Utmärkt till hummer, naturell eller gratinerad.