CAV0183

1 390 kr

CAV0183 innehåller

2 fl 2023 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Rigodon (195 kr/st)
2 fl 2022 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines (245 kr/st)
2 fl 2022 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Pions (255 kr/st)

Leverans vecka 26-27

Slutsåld

Ludovic Chanson

Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.


Terroir

Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om centralorten Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets sandiga jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar huvudsakligen om sand, med inslag av lera och flinta. Mycket sand i jorden ger vinmarkerna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.


Filosofi

Ludovic är övertygad om att vinet görs ute i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst eller svavel. Ludovics källare är utgrävd direkt i berget och håller naturligt sval temperatur året om. Jäsningen sker i tank eller ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd, ibland längre än så. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.


CAV0183

CAV0183 innehåller tre olika vita viner, med och utan bubblor, i helt torr stil. Först ut är andra årgången av succén Rigodon (2 flaskor). Ludovics idé med Rigodon är att låta de yngre vingårdarna få ge sitt egna, friskt fruktdrivna uttryck till vinet. Druvorna plockas i början av skörden och lagring mestadels på tank för att skapa omedelbar drickglädje i salivframkallande stil. Från gamla stockar kommer Ludovics flaggskepp, Les Cabotines (2 flaskor). En inbjudande och harmonisk chenin blanc, med saftig frukt i mjuk och tillgänglig stil. Balansen är suverän för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. CAV0183 avslutas med bubbel – Les Pions (2 flaskor) är Chansons Pétillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 12 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork och grimma. Sammanfattningsvis tre briljanta sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet.


CAV0183 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2023 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Rigodon – 195 kr/st

Torrt vitt vin, Sec. AOC Montlouis sur Loire. 100% chenin blanc från unga stockar på fyra olika platser i Husseau-delen av Montlouis. Jordmånen består av sand med inslag av flinta och lera. Jäst och lagrat på tank (70%) och ekfat (30%) i 8 månader. Buteljerat i maj 2024. Ekologiskt certifierad. 11,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2026. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med gult äpple, moget päron, apelsinskal, örter, vita sommarblommor och krossad sten. Smaken är frisk och energirik med mjukt balanserad textur. Röda och gula äpplen, gråpäron, honung och grapefrukt. Finstämd avslutning med mogen citrus och mineral. Ett välbalanserad vin i lättbegriplig stil som kan serveras med eller utan mat. Prova till crudités med en god hemmagjord dippsås smaksatt med säsongens örter.

2 flaskor 2022 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines – 245 kr/st

Torrt vitt vin, Sec. AOC Montlouis sur Loire. 100% chenin blanc från gamla stockar i Husseau-delen av Montlouis-sur-Loire. Jordmånen består av sand med inslag av flinta och lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 12 månader. Buteljerat i oktober 2023. Ekologiskt certifierad. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2028. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren, djup doft med moget gråpäron, vita och gula blommor, kvittenmarmelad, äpplemos, honung, stjärnanis och saltstänkt sten. Smaken är torr, frisk och fyllig med mjukt, krämig textur. Rött äpple, saftigt päron, kvittenfrukt, honungsmelon, grapefrukt och krossad sten. Lång eftersmak med lysande balans. Ett aptitretande vin i total harmoni som passar till enklare sommarmat, som en välgjord caesarsallad toppad med kycklingspett eller halloumi från grillen.

2 flaskor 2022 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Pions – 255 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Montlouis sur Loire. 100% chenin blanc från vingårdarna La Taille Douzillers och Les Pions. 100% årgång 2022. Jäst och lagrat på tank i två månader före buteljering i november 2022 med 20 gram restsocker som fått jäsa ut i flaska. Degorgerat i maj 2024. Ekologiskt certifierad. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2024-2026. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft av saftigt gråpäron, röda höstäpplen, kvitten, melon, örter, jasminblomma och rökig mineral. Smaken är frisk och fyllig med mjuk mousse. Röda äpplen, söta gråpäron, kvittenmarmelad, anis och grapefrukt samsas med kalkstensmineral. Harmonisk eftersmak med bra längd och en liten angenäm grapebeska. Ett inbjudande och sprudlande sommarbubbel som kan serveras med eller utan tilltugg. Utmärkt som början eller avslutning i kvällssolen till oliver och rostade mandlar.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 18 cm