CAV0165

1 490 kr

CAV0165 innehåller

2 fl 2022 Sancerre Chavignol Rosé (195 kr/st)
2 fl 2022 Sancerre Chavignol Blanc (235 kr/st)
2 fl 2021 Sancerre Silex Blanc (315 kr/st)

Leverans vecka 19-20

Slutsåld

Följ oss

Domaine Delaporte

I byn Chavignol, i hjärtat av vindistriktet Sancerre, har familjen Delaporte odlat vin sedan 1600-talet. Egendomen har gått i arv från generation till generation där det senaste skiftet skedde 2010, när unge Matthieu Delaporte tog över från sin far Jean-Yves. Matthieu tar fortfarande tacksamt emot hjälp från både far och mor, och även till viss del farfar Vincent Delaporte, men är tydlig med att det är han själv som leder arbetet. Matthieu har styrt Domaine Delaporte i ekologisk riktning och låtit egendomens källare genomgå en grundlig upprustning, allt för att ytterligare höja kvaliteten på vinerna. Tack vare tidigare generationers hårda arbete och tillskottet av Matthieus passion och energi har Domaine Delaporte etablerats som ett framtidens namn i Sancerre.


Terroir

I Sancerre har det odlats vin i 2000 år. Redan på medeltiden blev vinerna hyllade som de bästa i hela Frankrike. Det svala klimatet ger långa växtsäsonger men det är i jordarna vi hittar nyckeln till Sancerres framgång. Det handlar om kalksten av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler, som ger vinerna dess distinkta mineralitet. Exakt samma jordmån återfinns i Chablis, vilket anses förklara varför de två vintyperna kan smaka så lika trots helt olika druvsorter. I Sancerre domineras odlingarna av den gröna druvsorten sauvignon blanc men appellationen tillåter även röda viner och rosévin på druvsorten pinot noir. Vindistriktet Sancerre breder ut sig runt den pitoreska byn med samma namn och innefattar ett flertal mindre byar i området. Den tveklöst högst ansedda av dessa är Chavignol, där familjen Delaporte är baserad, och som även är hem till den berömda getosten Crottin de Chavignol. Kalkstensjordarna runt Chavignol kallas lokalt Caillottes och övervakas ständigt av den mäktiga sluttningen Les Monts Damnés, där namnet kommer av den extremt branta lutningen. I Delaportes egendom ingår även en viktig plats i norra delen av Sancerre, nära Loirefloden, med den ovanliga jordmånen flinta – Silex.

 


Filosofi

Arbetet i vingårdarna är helt centralt för Matthieu Delaporte. Alla typer av kemikalier mot ogräs och insekter är strikt uteslutet, istället plogar man mellan raderna av vinrankor för att skapa naturlig eko-balans i jordarna. Matthieu är mycket noga med att hans druvor måste uppnå fullständig mognad innan de plockas, vilket gör att han varje år är en av de sista i hela området att skörda. Det är inte ovanligt att grannarna har plockat sina druvor och hunnit jäsa musten till vin innan Matthieu samlar sitt team för att inleda skörden. Samtliga vingårdar plockas för hand och druvorna transporteras i små backar skyndsamt till vineriet i Chavignol där de pressas direkt. Jäsningen får ske vid låg temperatur utan att varken svavel eller kommersiell jäst tillsätts. När vinet jäst helt torrt lagras det på sin jästfällning, antingen på ståltank eller stora ekfat, vid låg temperatur. För att kunna minimera behovet av svavel i vinerna låter Matthieu sedan 2022 vinerna genomgå den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra – ett lysande exempel på hur han inte låter sig fastna i gamla traditioner utan istället hitta nya vägar mot högsta möjliga kvalitet. Någon månad innan buteljering skiljs vinet från sin jästfällning och får se sin första svaveldos, det handlar i det här läget bara om att säkerställa att vinet klarar av transport och sitt vidare liv i flaska.


CAV0165

CAV0165 går i färgerna rosa och vitt, med tre olika viner från Domaine Delaporte. Efter att den ansedda vintidskriften Decanter utsåg Delaportes Sancerre Chavignol Rosé (2 flaskor) till världens bästa rosé, har efterfrågan slagit i taket. Traditionen i Sancerre är att göra rosé på pinot noir-druvor av lägre kvalitet men Matthieu ställer lika höga krav på sin rosé som sina övriga viner och resultatet är förstklassigt. 2022 års version, som delvis lagrats i ekfat, bjuder på läckra söta bärtoner, välbalanserad friskhet, mjukt krämig textur och distinkt mineralitet. Från sauvignon blanc-druvor i vingårdar runt hembyn Chavignol, kommer Delaportes vita Sancerre Chavignol Blanc (2 flaskor). Här är målet ett fruktigt och balanserat vin, ursprungstypiskt och tillgängligt för omedelbar njutning. Från en sluttning i norra utkanten av Sancerre-distriktet kommer Sancerre Silex Blanc (2 flaskor). Här växer sauvignon blanc-stockarna i den ovanliga jordmånen flinta, som lokalt kallas silex. Den steniga jorden ger druvor med hög mognad som kan skördas sent utan att tappa sin friskhet. Matthieu låter Sancerre Silex jäsa och mognadslagras i 12 månader på 2000 liter stora ekfat för att locka fram vinets fulla potential. En unik tolkning av Sancerre, komplext och inbjudande med imponerande fyllighet och kraft. Sammanfattningsvis bjuder CAV0165 på tre olika uttryck av Sancerre, med harmoni och balans som gemensam nämnare. Varför inte bjuda över några vänner att prova Sancerre till en trevlig försommarmiddag. Rosén får vara välkomstdrink medan laxsnittar, oliver och rostade mandlar ställs fram. Till förrätt föreslås krispig, vit sparris med citronmatad hollandaisesås ihop med Sancerre Chavignol Blanc. Huvudnumret, Sancerre Silex, serveras i stora kupor till marulk på grillen och finns det, mot förmodan, något kvar i flaskorna när tallrikarna är tomma så avrundas det hela perfekt med en utvald getost, varför inte Crottin de Chavignol.


CAV0165 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2022 Sancerre Chavignol Rosé – 195 kr/st

Torrt rosévin. AOC Sancerre. 100% pinot noir från vingårdar i kalkstensjordar, caillottes (50%), och flinta, silex (50%). Skördat för hand och pressat utan maceration. Jäsning utan tillsatt jäst vid låg temperatur (15°C) i ståltank. Mognadslagrat i 6 månader på jästfällningen i 3-4 år gamla 228-liters ekfat (70%) och ståltank (30%). Buteljerat i april 2023. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2023-2025. Serveringstemp: 8°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med ljusröda syrliga körsbär, rosor, nypressad blodapelsin, granatäpple, krispig rabarber, orientaliska kryddor och krossad sten. Smaken är frisk och generös med läckert krämig textur. Röd citrus, röda vinbär, nyskördad rabarber och granatäpple inlindat i stenig mineralitet. Ett riktigt glädjeskutt till rosévin, oemotståndlig som välkyld apéritif i sommar och utmärkt på bordet till allt från enklare sallader till en kryddig paella.

2 flaskor 2022 Sancerre Chavignol Blanc – 235 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från i genomsnitt 35-åriga stockar i kalkstensjordar, caillottes, runt Chavignol. Skördat för hand, pressat och jäst utan tillsatt jäst vid sval temperatur (18°C) i ståltank. Mognadslagrat i 6 månader på jästfällningen i ståltank. Buteljerat i april 2023. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2023-2028. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och nyanserad doft med vita sommarblommor, grönt äpple, färskpressad blond grapefrukt, honungspomelo, mynta, och avfyrad knallpulverpistol. Smaken är harmonisk med balanserade fruktsyror och mjukt krämig textur. Lime, grapefrukt, gult och grönt äpple och krossad sten. Eftersmaken är lång och frisk med stram kalkstensmineral. Gott på egen hand för att få fart på aptiten och helt suveränt till skaldjur i alla former.

2 flaskor 2021 Sancerre Silex Blanc – 315 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från minst 50-åriga stockar i vingården Les Chailloux du Moulin Grangier där jordmånen består av flinta (silex). Skördat för hand, varsamt pressat och jäst utan tillsatt jäst i 2000-liter stora ekfat. Mognadslagrat 12 månader på jästfällningen. Buteljerat i december 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2023-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och komplex doft med vita blommor, honungsmelon, grön citrus, aprikos, nyskuret granny smith-äpple, mynta och mängder av rökig flintasten. Smaken är intensivt frisk och stram. Krispigt grönt äpple, nyskuren lime, melon, akacia och fuktig kalksten. Eftersmaken har suverän längd och är fullpackad med uppfriskande kalkstensmineral. Förtrollande Sancerre som förtjänar en stunds uppmärksamhet, gärna i sällskap med något gott från havet på grillen.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm