CAV0117

1 290 kr

CAV0117 innehåller

2 fl 2019 Sancerre Chavignol Rosé (185 kr/st)
2 fl 2019 Sancerre Chavignol Blanc (215 kr/st)
2 fl 2018 Sancerre Silex Blanc (245 kr/st)

Leverans vecka 19-20

Slutsåld

Följ oss

Domaine Delaporte

I byn Chavignol, i hjärtat av vindistriktet Sancerre, har familjen Delaporte odlat vin sedan 1600-talet. Egendomen har gått i arv från generation till generation där det senaste skiftet skedde 2010, när unge Matthieu Delaporte tog över från sin far Jean-Yves. Matthieu tar fortfarande tacksamt emot hjälp från både far och mor, och även till viss del farfar Vincent Delaporte, men är tydlig med att det är han själv som leder arbetet. Matthieu har styrt Domaine Delaporte i ekologisk riktning och låtit egendomens källare genomgå en grundlig upprustning, allt för att ytterligare höja kvaliteten på vinerna. Tack vare tidigare generationers hårda arbete och tillskottet av Matthieus passion och energi har Domaine Delaporte etablerats som ett framtidens namn i Sancerre.


Terroir

I Sancerre har det odlats vin i 2000 år. Redan på medeltiden blev vinerna hyllade som de bästa i hela Frankrike. Det svala klimatet ger långa växtsäsonger men det är i jordarna vi hittar nyckeln till Sancerres framgång. Det handlar om kalksten av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler, som ger vinerna dess distinkta mineralitet. Exakt samma jordmån återfinns i Chablis, vilket anses förklara varför de två vintyperna kan smaka så lika trots helt olika druvsorter. I Sancerre domineras odlingarna av den gröna druvan sauvignon blanc men appellationen tillåter även röda viner och rosévin på druvan pinot noir. Vindistriktet Sancerre breder ut sig runt den pitoreska byn med samma namn och innefattar ett flertal mindre byar i området. Den tveklöst högst ansedda av dessa är Chavignol, där familjen Delaporte är baserad, och som  även är hem till den berömda getosten Crottin de Chavignol. Förutom kalkstensjordarna runt Chavignol, som lokalt kallas Caillottes och Terres Blanches, äger Delaporte en stor sluttning i norra delen av Sancerre, nära Loirefloden, med den ovanliga jordmånen flinta – Silex.

 


Filosofi

Arbetet i vingårdarna är helt centralt för Matthieu Delaporte. Alla typer av kemikalier mot ogräs och insekter är strikt uteslutet, istället plogar man mellan raderna av vinrankor för skapa naturlig eko-balans i jordarna. Matthieu är mycket noga med att hans druvor måste uppnå fullständig mognad innan de plockas, vilket gör att han varje år är en av de sista i hela området att skörda. Det är inte ovanligt att grannarna har plockat sina druvor och hunnit jäsa musten till vin innan Matthieu samlar sitt team för att inleda skörden. Samtliga vingårdar plockas för hand och druvorna transporteras i små backar skyndsamt till vineriet i Chavignol där de pressas direkt. Jäsningen får ske vid låg temperatur utan att varken svavel eller kommersiell jäst tillsätts. När vinet jäst helt torrt lagras det på sin jästfällning, antingen på ståltank eller stora ekfat, vid låg temperatur. Detta förhindrar den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra, en gammal lokal tradition som ger Sancerre-vinerna dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Någon månad innan buteljering skiljs vinet från sin jästfällning och får se en liten dos svavel för första gången, det handlar bara om att säkerställa att vinet klarar av transport och sitt vidare liv i flaska.


CAV0117

CAV0117 går i färgerna rosa och vitt, med tre olika viner från Domaine Delaporte. Efter att den ansedda vintidskriften Decanter utsåg Delaportes Sancerre Chavignol Rosé (2 flaskor) till världens bästa rosé, har efterfrågan slagit i taket. Traditionen i Sancerre är att göra rosé på de sämsta pinot noir-druvorna men Matthieu ställer lika höga krav på sin rosé som sina övriga viner och resultatet är förstklassigt. Ljust i färgen, bjuder 2019 års version på läckra bärtoner, friska fruktsyror och distinkt, mycket uppfriskande mineralitet. Från sauvignon blanc-druvor i vingårdar runt hembyn Chavignol, kommer Delaportes vita Sancerre Chavignol Blanc (2 flaskor). Här är målet ett fruktigt och välbalanserat vin, ursprungstypiskt och tillgängligt för omedelbar njutning. Från en sluttning i norra utkanten av Sancerre-distriktet kommer Sancerre Silex Blanc (2 flaskor). Här växer sauvignon blanc-stockarna i den ovanliga jordmånen flinta, som lokalt kallas silex. Den steniga jorden ger druvor med hög mognad som kan skördas sent utan att tappa sin friskhet. Matthieu jäser och lagrar Sancerre Silex minst 12 månader i 2000 liter stora ekfat för att locka fram vinets fulla potential. En unik tolkning av Sancerre, komplext och inbjudande med imponerande fyllighet och kraft. Sammanfattningsvis bjuder CAV0117 på tre olika uttryck av Sancerre, som har balans och friskhet som gemensam nämnare. Varför inte prova dem till en och samma försommarmiddag, där Rosén får vara välkomstdrink medan laxsnittar och lite blandade charkuterier ställs fram. Till förrätt serveras krispig, vit sparris med citronmatad hollandaisesås ihop med Sancerre Chavignol Blanc. Huvudnumret, Sancerre Silex, serveras i stora kupor till halstrad pilgrimsmussla på jordärtskockspuré. Finns det, mot förmodan, något kvar i flaskorna när tallrikarna är tomma så avrundas det hela perfekt med getosten Crottin de Chavignol.


CAV0117 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2019 Sancerre Chavignol Rosé – 185 kr/st [.pdf]

Torrt rosévin. AOC Sancerre. 100% pinot noir från vingårdar i kalkstensjordar, caillottes, runt Chavignol. Skördat för hand och pressat utan maceration. Jäsning utan tillsatt jäst vid låg temperatur (15°C) i ståltank. Mognadslagrat i 5 månader på jästfällningen i ståltank. Buteljerat i mars 2020. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2020-2023. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och blommig doft med ljusröda körsbär, hallon, persika, kryddor och mängder av krossad flintasten. Smaken är mycket frisk och energifylld. Röd citrus, vinbär, rabarber och granatäpple inramat av kalkstensdamm. En läckert uppfriskande rosé, oemotståndlig som apéritif i sommar och utmärkt på bordet till allt från enklare sallader till en kryddig paella.

2 flaskor 2019 Sancerre Chavignol Blanc – 215 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från i genomsnitt 35-åriga stockar i kalkstensjordar, caillottes, runt Chavignol. Skördat för hand, pressat och jäst utan tillsatt jäst vid sval temperatur (18°C) i ståltank. Mognadslagrat i 5 månader på jästfällningen i ståltank. Buteljerat i mars 2020. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2020-2023. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och finstämd doft med vita blommor, honungsmelon, mogen kiwi, aprikos och rökig mineralitet. Smaken är generös, saftig och frisk med utmärkt balans. Citron, passionsfrukt, vit persika, grönt äpple och krossad sten. Eftersmaken är stram och klingande ren med fin längd och kalkstensmineral. Gott på egen hand för att få fart på aptiten och helt suveränt till skaldjur.

2 flaskor 2018 Sancerre Silex Blanc – 245 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från minst 50-åriga stockar i vingården Les Chailloux du Moulin Grangier där jordmånen består av flinta (silex). Skördat för hand, varsamt pressat och jäst utan tillsatt jäst i 2000-liter stora ekfat. Mognadslagrat 12 månader på jästfällningen på samma ekfat följt av tre månader i ståltank. Buteljerat i mars 2020. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter, Drick 2020-2025. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och komplex doft med vita blommor, honungsmelon, mogen lime, aprikos, färsk mynta, grönt äpple och rökig flintasten. Smaken är intensiv, frisk och komplex med läckert krämig textur. Granny Smith-äpple, citron och lime, melon, akacia och fuktig kalksten. Eftersmaken är generös, balanserad  och fullpackad med uppfriskande kalkstensmineral. Stor Sancerre som förtjänar en stunds uppmärksamhet, gärna i sällskap med halstrad pilgrimsmussla och jordärtsskockspuré.

Mer information

Vikt 10 kg