CAV0140

1 490 kr

CAV0140 innehåller

2 fl 2020 Domaine de Marcoux Vin de France Raisin de Loup (125 kr/st)
2 fl 2020 Domaine de Marcoux Côtes du Rhône (195 kr/st)
2 fl 2019 Domaine de Marcoux Châteauneuf du Pape (425 kr/st)

Leverans vecka 41-42

Slutsåld

Följ oss

Domaine de Marcoux

Familjen Armenier kan spåra sitt ursprung i Châteauneuf-du-Pape mer än 700 år tillbaka i tiden men det var först när Philippe Armenier tog över familjens vinodlingar i början av 1980-talet som man började buteljera vin under egen etikett. Namnet Domaine de Marcoux tog man från kvarteret i hembyn där familjens källare låg. Philippe var influerad av Rudolf Steiners biodynamiska filosofi och ställde skyndsamt om odlingen till ekologisk, med certifieringen klar så tidigt som 1991. Philippes båda systrar anslöt till egendomen i mitten av 90-talet men inte långt därefter lämnade Philippe Frankrike för nya utmaningar i Kalifornien, där han idag är ett respekterat namn som konsult för vinproducenter. Kvar på Domaine de Marcoux blev systrarna Catherine och Sophie Armenier och sedan dess har även Sophies son Vincent anslutit till arbetet på egendomen på heltid. Familjen Armenier har, med sin glödande passion, gjort att vinerna från Domaine de Marcoux tillhör några av de mest eftersökta från Châteauneuf-du-Pape.


Terroir

Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen är en av Frankrikes mest berömda vinbyar. Klimatet i denna soliga del av landet är torrt och hett. Den friska mistralvinden hjälper till att balansera de höga sommartemperaturerna och håller fukt och sjukdomar borta i vingårdarna. Inom appellationen Châteauneuf-du-Pape samsas flera distinkt olika jordmåner om utrymmet, från karga och kalkstensrika jordar, via sand och grus till vingårdar helt täckta av de berömda runda stenarna, les galets. Grenachedruvan dominerar odlingarna men både syrah och mourvèdre spelar viktiga roller för att skapa balans i vinerna. Utöver sina vingårdar inom Châteauneuf-du-Pape äger familjen Armenier gamla vinstockar i två vingårdar alldeles utanför norra appellationsgränsen där man gör Côtes du Rhône. I sandig jord på Rhôneflodens bädd har Domaine de Marcoux en hektar mark planterad med grenache, syrah och den lokala druvsorten caladoc. Eftersom detta är vinmark utan egen klassificering så måste vinet kallas Vin de France, trots att det härifrån endast är några hundra meter till Châteauneuf-du-Pape.


Filosofi

Philippe Armenier var pionjär för ekologisk och biodynamisk odling i Châteauneuf-du-Pape när han tog över Domaine de Marcoux. Hans biodynamiska övertygelse smittade snabbt av sig på Catherine och Sophie som har drivit egendomen vidare i samma anda. Catherine har hela tiden varit ansvarig för arbetet i vingårdarna, där fokus ligger på respekt för naturen. Bekämpningsmedel och ogräsmedel är strikt uteslutet och alla druvor skördas för hand. De gamla vinstockarna, vars rötter har sökt sig långt ner i jorden, ger naturligt låg avkastning och koncentrerade druvor. Sedan några år tillbaka har Catherine trappat ner på arbetet och lämnat plats åt Sophies son Vincent, som tagit över sin mosters ansvarsområden. Sophie leder arbetet i källaren där det handlar om att ingripa så lite som möjligt när druvorna ska bli till vin. Klasarna avstjälkas och musten får långsamt jäsa till vin på egen hand, helt utan tillsatt jäst eller enzym, för att återge terroirens naturliga uttryck. Mognadslagringen sker på traditionellt vis, i stora cementtankar och tronconiques (stora ekfat med konisk form), till dess vinerna bedöms redo för buteljering. Naturlighet, balans och elegans är nyckelord i familjen Armeniers vinfilosofi.


CAV0140

CAV0140 består av tre olika röda viner från Domaine de Marcoux. Familjens enklaste vin heter Raisin de Loup (2 flaskor). Här är filosofin att skapa ett lättsamt sällskapsvin som ska vara gott att dricka under okomplicerade former. Druvorna kommer från ekologiska odlingar i sandig jord på svala platser nära Rhônefloden. Från vingårdar ett stenkast utanför AOC Châteauneuf-du-Pape kommer Côtes du Rhône (2 flaskor). Grenache, syrah och en skvätt mourvèdre från gamla stockar i lerhaltiga jordar ger en sval och elegant tolkning av Côtes du Rhône. Huvudrollen i CAV0140 innehas av den mäktiga Châteauneuf du Pape (2 flaskor). Druvorna kommer från hela 13 olika växtlägen i appellationen, med distinkt olika jordmån. Det gör Domaine de Marcouxs Châteauneuf du Pape till ett av det berömda områdets mest komplexa viner, med storslagen smakintensitet, rejäl underliggande kraft och praktfull struktur. De sällsynta vinerna från Domaine de Marcoux präglas av elegans och finess. Det enkla bordsvinet Raisin de Loup passar bra när som helst i veckan när en vällagad måltid står på bordet. Smörstekt fläskkotlett eller viltfärsbiffar är utmärkta matkompisar. Côtes du Rhône serveras i stora kupor till vinterns smakrika grytor eller en fin älgstek. Toppvinet Châteauneuf du Pape är en mäktig skapelse, packad med kraft och finkorniga tanniner. Räkna med att några års lagring lockar fram ännu mer komplexitet, en finstämd kryddighet och eleganta tanniner. Plocka fram till ett speciellt tillfälle, lufta någon timme i karaff och servera till lenaste lammkött tillagat med sydfransk inspiration.


CAV0140 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2020 Domaine de Marcoux Vin de France Raisin de Loup – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. Vin de France. 55% syrah, 25% grenache & 20% caladoc från två vingårdar nära Rhônefloden, grand Rhône och petit Rhône. Jäst och lagrat på cementtank i 6 månader. Buteljerat utan filtrering i mars 2021. Ekologiskt certifierat. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2023. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med bigarråer, svarta vinbär, björnbär, rosor, svartpeppar, örter och grusväg. Smaken är lekfullt saftig och välbalanserad. Hallon, björnbär, lakrits och peppar. Harmonisk eftersmak med lite tanniner och behaglig sälta. Ett sällskapligt vardagsvin som passar utmärkt till färsbiffarna eller fläskkotletten.

2 flaskor 2020 Domaine de Marcoux Côtes du Rhône – 195 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Côtes du Rhône. 60% grenache, 30% syrah & 10% mourvèdre från 40- och 70-åriga stockar i områdena Maucoil och Bois Lauzon. Jäst och lagrat på cementtank i 10 månader. Buteljerat i juli 2021. Ekologiskt certifierat. 15,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2026. Serveringstemp: 16-18°C. Karafferas: Nej.
Djup och nyanserad doft med söta körsbär, skogshallon, svarta vinbär, saltlakrits, svartpeppar, kött, timjan och krossad sten. Smaken är varm och generös med sammetslen textur. Björnbär, körsbär, hallon, lakrits, örter och stenig mineralitet. Elegant, välbalanserad eftersmak med strama tanniner. Ett utmärkt matvin som fungerar perfekt till vinterns långkokta kött- och viltgrytor.

2 flaskor 2019 Domaine de Marcoux Châteauneuf du Pape – 425 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Châteauneuf-du-Pape. 80% grenache, 10% mourvèdre, 7% syrah & 3% cinsault från 13 olika vingårdar. Jäst i cementtank och lagrat på cementtank och tronconique i 18 månader. Buteljerat i april 2021. Ekologiskt certifierat. 16% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2022-2030. Serveringstemp: 16-18°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex, mycket nyanserad doft med vildhallon, söta körsbär, röda rosor, vilda örter, orientaliska kryddor, kött och en mineralitet som påminner om varm asfalt. Smaken är koncentrerad och kraftfull med elegant, silkeslen textur. Hallon, körsbär, sydfranska örter, peppar och mörk, stenig mineral. Elegant eftersmak med strålande längd och uppfriskande mineralitet. Ett stort vin med svindlande lagringspotential som förtjänar att sparas till speciella tillfällen. Bästa kompis med rosastekt, finstämt örtkryddat lamm.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 18 cm