CAV0063

2 190 kr

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig om den lokala terroiren och fann att många underskattade vingårdsplättar har enorm potential. Efter två år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med endast fyra årgångar buteljerade har vinerna redan dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små bortglömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune, Savigny-les-Beaune, Santenay och Saint Aubin. I Beaune och Savigny-les-Beaune består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel medan det längre söderut, i kommunerna Saint Aubin och Santenay, handlar om karga kalkstensjordar.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite ingrepp som möjligt. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew lämnar ingenting åt slumpen och allt arbete sker för hand, till och med buteljering och etikettering.


CAV0063

CAV0063 innehåller samtliga sex viner som Andrew producerat i årgång 2014 och ger en heltäckande bild av vad Andrew har lyckats åstadkomma med denna mycket fina årgång. De vita vinerna från 2014 hyllas som de bästa för generationen, kraftfulla utan att bli tunga, med fint floralt lyft och elegant, frisk frukt. Årgång 2014 för de röda vinerna passar Andrews vinmakning perfekt, med gnistrande ren, ljusröd frukt och fina tanniner. Savigny-les-Beaune Blanc (1 flaska) kommer från vingårdar på hög höjd i kommunens västra delar där kall luft strömmar ner i dalen från väster. Vinet är fruktigt i stilen med rund, saftig smak och inbäddad syra. Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) kommer från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans vision med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett lättfotat och stramt vin med stenig mineralitet. Saint Aubin En L’Ebaupin (1 flaska) är det senaste tillskottet i Andrews portfölj. Vinet kommer från kalkrika jordar på en västsluttning ovanför byn Saint Aubin som mognar sent. Resultatet är ett karaktärsfullt, friskt vin, packat med energi och rökig mineralitet. Santenay Premier Cru Les Gravières (1 flaska) kommer från chardonnaydruvor odlade i karg och stenig jordmån i södra änden av Côte d’Or. Ett perfekt balanserat vin med utpräglad mineralitet och strama, precisa syror. Från Beaunes bästa vingård kommer det mycket sällsynta vita vinet Beaune Premier Cru Les Grèves (1 flaska). En stor och mäktig fruktkropp balanseras av perfekt mogna syror och uppfriskande mineral. Sist men inte minst, Beaune Premier Cru Boucherottes (1 flaska). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och med utmärkt lagringspotential. Av de vita är det Santenay och Saint Aubin-vinerna som helst ska sparas, åtminstone något år. Samma gäller för den röda Savigny-les-Beaune som är i stramaste laget idag. För samtliga av dessa exklusiva viner gäller en stunds luftning i karaff och, för bästa upplevelse, lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagat vild fågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


CAV0063 innehåller 6 flaskor enligt följande:

1 flaska 2014 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 295 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från högt belägna vingårdar i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 9 månader följt av tre månader i tank. Buteljerat i oktober 2015. 13% alkohol. Drick: 2016-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och ren doft med mogen citrus, nyskuren ananas, vita blommor, orientaliska kryddor och knallpulver. Smaken är rik och intensiv med perfekt balanserad syra. Mogen gul stenfrukt, gråpäron, grapefrukt, anis, och en liten smörighet. Eftersmaken är lång och saftig med mogen grapefrukt och kalkstensmineral. Ett smakrikt vitt vin som trivs bäst ihop med smakrika rätter på kalvkött eller kyckling gärna med svamp som tillbehör.

1 flaska 2014 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 295 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 80% avstjälkat, resten hela klasar. Jäsning i öppet träkar under 14 dagar. Därefter 11 månaders lagring i ekfat, varav 14 % nya. Buteljerat i oktober 2015. 12,5% alkohol. Drick: 2017-2023. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 2 tim.
Frisk och komplex doft med röda bär som vinbär, tranbär och granatäpple, peppar, torkade örter, varm tjära och stenig mineral. Smaken är intensiv och elegant med friska, helt mogna fruktsyror. Mogna röda vinbär, körsbär, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, stram eftersmak med matvänliga tanniner och uppfriskande mineralitet. En komplex och elegant Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svampstinn sås.

1 flaska 2014 Le Grappin Saint Aubin En L’Ebaupin – 335 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint Aubin. 100% chardonnay från gamla stockar i den västsluttande vingården En l’Ebaupin bakom byn Saint Aubin. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 10 månader följt av två månader i tank. Buteljerat i oktober 2015. 12,5% alkohol. Drick: 2017-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 2 tim.
Ren och mineralstinn doft med mogen gul och vit stenfrukt, färskpressad citron, sommaräng och krutrökig stenighet. Smaken är frisk och elegant, packad med energi. Vit persika, citrus och våt sten. Eftersmaken är lång och frisk med stram kalkstensmineralitet. Karaffera två timmar och prova till grillade skaldjur eller fransk ostbricka.

1 flaska 2014 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières – 375 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Santenay 1er Cru. 100% chardonnay från 40-åriga stockar i vingården Les Gravières med jordmån rik på kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 10 månader följt av två månader i tank. Buteljerat i oktober 2015. 13% alkohol. Drick: 2017-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och komplex doft med mogen gul stenfrukt, grillad citron och mörk rökig mineralitet med blyerts. Smaken är intensiv och kraftfull med krämig textur. Gul persika, mango, grillad citron och våt sten. Eftersmaken är lång och smakrik med stram kalkstensmineralitet. Karaffera en timme och prova till smakrika fiskrätter eller en pasta carbonara.

1 flaska 2014 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc – 445 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Beaune 1er Cru. 100% chardonnay från Beaunes berömda vingård Les Grèves. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 10 månader följt av två månader i tank. Buteljerat i oktober 2015. 13% alkohol. Drick: 2017-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och mycket komplex doft med gul persika, honungsmelon, mogen lime, vita blommor och rökig flintasten. Smaken är mycket koncentrerad med perfekt balanserade syror inbäddade i den feta, krämiga fruktkroppen. Citron och lime, vit persika, gult äpple, grapefrukt och intensiv mineralitet. Eftersmaken är fet och smakrik med blommighet och rökig mineralitet. Karaffera en timme och servera till en mustig fiskgryta.

1 flaska 2014 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 445 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Beaune 1er Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. Till 90% avstjälkad frukt jäst i öppet träkar under 12 dagar. Därefter 11 månaders lagring i 1-4 år gamla ekfat.. Buteljerat i oktober 2015. 13% alkohol. Drick: 2017-2024. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med solmogna, mörka körsbär, mosade jordgubbar, vilda hallon, orientaliska kryddor och krossade, mörka stenar. Smaken är packad med saftig frukt och friska syror inbäddad i krämig textur. Saftiga körsbär, skogshallon, jordgubbar, en liten örtighet och rökig mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Perfekt balanserat och oemotståndligt redan nu men garanterat ännu bättre om något eller några år. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.