CAV0001

1 690 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Savart

I den lilla byn Écueil gör Frédéric Savart Champagne i världsklass. Den lilla familjeegendomen består av 4 hektar vingårdar, varav tre hektar är planterade med Pinot Noir och en hektar med Chardonnay. Samtliga vingårdar ligger i Premier Cru-byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds. Tidigare har Frédéric enbart sålt sina viner direkt från källaren och till några få utvalda vinbutiker i Europa och Japan. Hans viner är oerhört eftertraktade och vi känner oss hedrade att Frédéric valt att samarbeta med Caviste. I källaren, som egentligen är undervåningen och garaget på familjens hus, gör Frédéric allting själv, även om ”Popo” Daniel Savart ofta smyger runt och håller ett vakande öga på händelserna. Frédéric berättar att hans liv enbart handlade om fotboll fram tills han vid 23-års ålder blev fascinerad av vinets mystik efter en föreläsning av Anselme Selosse. Efter det jobbade han sida vid sida med Pappa Daniel under tio år för att 2003 helt ta över rodret. Det är uppenbart att Frédéric har ett passionerat förhållande till vin. När jag pekar på en flaska vit Bourgogne från en kultproducent (Domaine d’Auvenay) i källaren, skrattar han och säger ”Jag är visserligen vinmakare, men först och främst älskar jag att dricka gott vin!”.


Arbetet i källaren präglas av nyfikenhet och passion. Det märks inte minst när vi provar 2011 års väldigt unga vins clairs från fem olika typer av ekfat, för att belysa hur mycket ekfatets ålder, storlek och ursprung påverkar vinet. Inget av vinerna har direkt påtaglig ekfatskaraktär men de är väldigt olika i struktur. Frédérics intresse för att experimentera med detaljer blir tydligt när vi provar Pinot Noir från två olika fat som tidigare använts för Montrachet, det ena från Marc Colin och det andra från Louis Jadot!


Frédéric strävar efter att göra vin med rent fruktuttryck. Fram till 2004 använde inte Frédéric ekfat överhuvudtaget men han har experimenterat sig fram och tycker nu att han hittat rätt balans. Totalt jäser och lagras nu ungefär hälften av vinet på olika typer av ekfat. Det finns ingen färdig formel i Savarts källare. För Frédéric är det alltid att göra så bra vin som möjligt som räknas, därför anpassas alltid metoderna och tekniken därefter. Samtliga av Frédérics viner håller mycket hög kvalitet.


Vad andra tycker om Champagne Savart

”Given the miniscule production and supremely high quality of the wines, I can only imagine the demand his bottles will one day experience, but for right now, I advise you to track them down and enjoy the fruits of a challenging search.”

– Brad Baker, Champagne Warrior


CAV0001 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor NV Champagne Savart Brut l’Accomplie

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay. 100 % Premier Cru från byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds varav 20 % jäst och lagrats på ekfat. 12 % alkohol. Dosage 7g/l. 50 % av vinet kommer från 2008, 25 % från 2007 och 25 % från 2006. Degorgerad i början av 2011. 5000 flaskor per år.
Gul frukt, röda äpplen och blommor med en hel del mineral i doften. Explosiv mousse med ett slankt intryck i munnen. Väldigt ren, fruktig och rik smak. Ett enormt friskt vin där smaken har en intensivt syradriven avslutning. Här märks att hälften av vinet kommer från toppåret 2008. Växer i glaset och blir något mer fylligt. Utmärkt nu till skaldjur eller som aperitif med lättare tilltugg men klarar även att lagras. Drick 2011-2020. (265kr/st)

2 flaskor NV Champagne Savart Brut Bulle de Rosé

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 82 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay och 8 % stilla rött vin från Pinot Noir. 100 % Premier Cru från byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds varav 20 % jäst och lagrats på ekfat. 12.5 % alkohol. Dosage 7g/l. 60 % av vinet kommer från 2009, 40 % från 2008. Degorgerad 1 juli 2011. 3200 flaskor per år.
Här är frukten i centrum och det handlar mest om jordgubbar, hallon och ljust röda körsbär men med toner av röda blommor som spelar i bakgrunden. Brödiga toner och en liten kryddighet framträder efter en stund. I munnen har vinet en frisk syra som ger ryggrad och lyft men samtidigt en rund krämighet som för tankarna till körsbärspaj med vaniljsås. Som i alla Savarts viner finns en tydlig mineralitet. Utmärkt att dricka nu och helt perfekt till anklever på nyårsafton. Drick 2011-2015. (285kr/st)

2 flaskor 2006 Champagne Savart Brut Millésime

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 55 % Pinot Noir, 45 % Chardonnay. 100 % 2006 Premier Cru från byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds varav 30 % jäst och lagrats på ekfat. 12.5 % alkohol. Dosage 7g/l. Degorgerad 31 mars 2011 efter fem år i flaska på jästfällningen. 3000 flaskor producerade.
Mycket djup doft med lager av gula frukter, blommor och mineral. Någon kryddighet och lite bröd finns också i doften. Fina små bubblor. Den höga syran ger en stram munkänsla och avslöjar att vinet inte genomgått malolaktisk jäsning. Smaken är intensiv, fruktig och fem år på jästfällningen har gett vinet oöverträffat djup och komplexitet. Enorm utveckling i glaset. Ett vin för källaren som passar till de flesta fiskrätter. Drick 2011-2020. (295kr/st)

Mer information

Vikt 10 kg