CAV0026

900 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet-Jacquet

Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet-Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jorden kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet-Jacquets allra första vin, med årgång 2005, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen liten källare inne i byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre klarar den dagliga driften på egen hand medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


Terroir

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar som hör till regionen Languedoc. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken så att de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Binet-Jacquets vingårdar är spridda på 12 olika platser inom appellationen och består av de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre som kompletteras med carignan och cinsault. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på cirka 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Vindarna ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta.


Filosofi

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om en äkta och djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierat ekologisk och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen. Vingårdarna är tätt planterade för att stockarna ska konkurrera mot varandra om näring och fukt, vilket ger färre druvor men betydligt högre kvalitet. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De biodynamiska principerna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet och framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för att skörda. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela dess uppfostran och först vid buteljering tillsätts minimalt med svavel för att skydda vinet i flaska.


CAV0026

CAV0026 innehåller två av Binet-Jacquets senaste viner som kommer från två olika årgångar. 2011 är en strålande årgång i Faugères som bjöd på en varm men långsam växtsäsong och en utdragen skörd där druvorna kunde plockas med perfekt förhållande mellan mognad och naturlig syra. Resultatet är viner med rik, koncentrerad frukt och balanserad friskhet. 2012 års växtsäsong var inte riktigt lika varm och man fick vänta något längre på att druvorna skulle uppnå perfekt mognad. Vinerna från 2012 är elegantare i stilen med sval frukt och framhävd mineralitet. Binet-Jacquets enklaste vin, 2012 Faugères (3 flaskor), är gjord på ungefär lika delar av all fem druvsorterna. Vinet jäser och lagras enbart på tank i tio månader där målet är ett vin i lättare stil som är okomplicerat och gott att dricka direkt. 2011 Faugères Réserve (3 flaskor) domineras av grenache och syrah vilket ger vinet en fylligare och kraftigare karaktär. Den långa mognadslagringen, nästan två år, på gamla ekfat bidrar med djup och komplexitet. Pierre och Olivier vill med Réserve göra ett utpräglat matvin som både ska vara perfekt balanserat för att dricka ungt och som klarar att lagras några år. Två karaktärsfulla viner med helt olika personlighet men som delar Binet-Jacquets signatur med fokus på finess och mineralitet. Den charmiga 2012 Faugères dricker vi lite svalt före maten till charkuterier eller till sommarens utomhusbuffé. Till den kraftigare 2011 Faugères Réserve vill vi helst se en grillad köttbit på tallriken och ser till att vinet får stå i karaff någon timme innan servering.


CAV0026 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2012 Domaine Binet-Jacquet Faugères – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 25% syrah, 20% carignan, 20% grenache, 20% mourvèdre, 15% cinsault. Jäst och lagrat enbart på tank i 10 månader. Buteljerat 27 augusti 2013. Skördeuttag 25 hl/ha. Ekologisk (AB) och biodynamisk certifiering (Demeter). 13,5% alkohol. Drick 2014-2017. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med körsbär och svarta vinbär, viol, örter, kryddor och saltstänkt skiffer. Frisk, slank och stram smak med saftiga körsbär, örter och saltlakrits. Uppfriskande och stram eftersmak med markerad mineralsälta. Gott att dricka på egen hand eller till blandade charkuterier. Suveränt till grillad kyckling.

3 flaskor 2011 Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve – 175 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 40% grenache, 30% syrah, 20% carignan, 10% mourvèdre. Jäst och lagrat på tank och gamla ekfat i 22 månader. Buteljerat 29 augusti 2013. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologisk (AB) och biodynamisk (Demeter) certifiering. 14% alkohol. Drick 2014-2018. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup, komplex doft med vildhallon, körsbär, lakrits, viol och kryddor. Relativt fyllig smak med uppfriskande syror och helt mogna matvänliga tanniner. Hallon, björnbär, lakrits och mynta. Lång och elegant eftersmak med havssalt mineralitet. Ett utpräglat matvin som fungerar utmärkt till köttgrytan eller en grillad köttbit.

Mer information

Vikt 10 kg