CAV0100

1 080 kr

CAV0100 innehåller

3 fl 2017 Domaine Binet Jacquet Faugères (135 kr/st)
3 fl 2016 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve (225 kr/st)

Leverans vecka 14-15

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet Jacquet

Vännerna Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jordarna kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet Jacquets allra första vin, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen liten källare inne i byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre med assistans av sin fru Peggy klarar den dagliga driften medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


Terroir

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar som hör till regionen Languedoc i södra Frankrike. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken där de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Binet Jacquets vingårdar är spridda på 17 olika platser inom appellationen och består av de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre som kompletteras med carignan och cinsault. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Vindarna ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta.


Filosofi

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierat ekologisk och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen. Vingårdarna är tätt planterade för att vinrankornas rotsystem ska konkurrera mot varandra om näring och fukt, vilket ger färre druvor men betydligt högre kvalitet. Med hård och mycket noggrann beskärning på våren ser man till att skörden aldrig ger högre avkastning än 35 hektoliter per hektar, en bra bit under vad som är tillåtet i t.ex. Bourgogne Grand Cru. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De biodynamiska principerna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet och framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för att hjälpa till med skörden. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela mognadslagringen så först vid buteljering tillsätts en liten dos svavel för att skydda vinet i flaska.


CAV0100

Först ut i CAV0100 är Binet Jacquets charmiga Faugères (3 flaskor), där den lokalt förankrade druvsorten cinsault får spela huvudrollen, assisterad av carignan, grenache, syrah och mourvèdre. Vinet jäser och mognadslagras på tank i tio månader där målet är ett balanserat och drickvänligt vin som ska vara användbart i många olika sammanhang. 2017 års version av detta vin går i Binet Jacquets sedvanligt, eleganta stil, med sval frukt och läckert krämig textur inlindat i den ursprungstypiska, salta mineraliteten. I Faugères Réserve (3 flaskor) låter man mourvèdre och syrah ta större plats, vilket ger en fyllig och avrundad upplevelse som balanseras av friska fruktsyror och silkeslena tanniner. Den långa mognadslagringen, totalt två år, lockar fram komplexitet och ger vinet utmärkta förutsättningar för ytterligare lagring i flaska. Årgång 2016 är fenomenal, omedelbart attraktiv med solmogen karaktär och distinkt stenig mineralitet. Det enklare Faugères-vinet får stå för den spontana vardagsglädjen i CAV0100. Ett vin som kan öppnas till en mängd olika fågel- eller kötträtter, vilken dag i veckan som helst, men som också fungerar utmärkt som sällskapsvin, gärna till en ostbit. Faugères Réserve, med sin lite fylliga och smakrika stil, passar utmärkt till sommarens grillmiddagar. Båda vinerna är mycket sparsamt svavlade vilket gör dem tillgängliga direkt ur flaskan, utan större behov av luftning.


CAV0100 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2017 Domaine Binet Jacquet Faugères – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 30% carignan, 30% cinsault, 25% grenache,  10% syrah & 5% mourvèdre. Jäst utan tillsatt jäst och lagrat på tank i 10 månader. Buteljerat i augusti 2018. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 13,5% alkohol. Drick 2019-2023. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med mosade blåbär, solmogna hallon, viol, björnbär, örter, kryddor och varm asfalt. Elegant och frisk smak med utmärkt balans. Saftiga körsbär, blåbär, mynta och saltstänkt sten. Uppfriskande eftersmak med välbalanserade tanniner, utmärkt längd och frisk mineralsälta. Ett mycket användbart vin som är gott på egen hand och i en mängd olika matsammanhang. Suveränt att förgylla en vardagkväll med till en enkel pasta bolognese.

3 flaskor 2016 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 30% carignan, 25% mourvèdre, 25% syrah, 20% grenache. Jäst utan tillsatt jäst och lagrat på tank och gamla ekfat i 22 månader. Buteljerat i augusti 2018. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14% alkohol. Drick 2019-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Djup, komplex doft med hallon, körsbär, vildvuxen rosmarin, saltlakrits, viol, vitpeppar och våt, salt skiffersten. Smaken är intensiv med suverän balans och silkeslen textur. Hallon, björnbär, lakrits, sydfranska örter peppar och välhängt kött. Lång, elegant och komplex eftersmak med uppfriskande, salt mineralitet. Ett läckert matvin som gjort för sommarens lättare grillmiddagar. Prova till rosmarinkryddade lammkotletter med en salade provençale.

Mer information

Vikt 10 kg