CAV0072

1 090 kr

CAV0072 innehåller

3 fl 2015 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Cabotines (165 kr/st)
2 fl 2015 Michel Autran Vouvray Les Enfers Tranquilles (185 kr/st)
1 fl 2015 Michel Autran Vouvray Ciel Rouge (225 kr)

Leverans vecka 26-27 (eller 32)

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson | Michel Autran

För tio år sedan inleddes två enskilda men likartade historier i området runt vinbyarna Vouvray och Montlouis i Loiredalen. Ludovic Chanson visste redan som liten allt om vingårdarna i Vouvray, cykelvägen till skolan gick rakt igenom appellationen. Det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen att bli vinbonde. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire, rakt över Loirefloden från Vouvray. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har Ludovics viner bara blivit bättre och bättre för varje år. Jämsides med Ludovics äventyr, och helt utan hans kännedom, utspelar sig en snarlik historia alldeles i närheten. Michel Autran, doktor i allmänmedicin till yrket men med stort intresse för områdets viner, hade 2005 börjat fundera på karriärbyte. Tanken från början var att köpa en hektar vingård att odla och göra vin på fritiden men ganska snart insåg Michel att det var livet som vinbonde på heltid som lockade. Efter två år i vinskola och några års anställning hos välrenommerade odlaren Francois Pinon i Vouvray har Michel de senaste åren köpt på sig totalt fyra hektar fina vingårdar runt hembyn Noizay i appellationen Vouvray. Det var i samband med Michels första skörd 2011 som han, genom gemensamma vinvänner, kom i kontakt med Ludovic Chanson och sedan dess har de två utvecklat en orubblig vänskap. De hjälps alltid åt vid skörd och delar ständigt med sig av erfarenheter och åsikter i varandras källare.


Terroir

Montlouis-sur-Loire och Vouvray ligger på varsin sida av Loirefloden strax öster om Tours. Eftersom det fågelvägen endast är några kilometer emellan delar man de meteorologiska förutsättningarna. Det handlar om svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. En annan gemensam nämnare är druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen skiljer sig något mellan de två appellationerna även om det i grunden handlar om Loiredalens berömda gulfärgade kalksten, Tuffeau. I Vouvray, på norra sidan floden, täcks kalkstensgrunden av ett tunt ytskikt med mestadels leriga jordar, på sina ställen med inslag av flinta. Leran bevarar både fukt och kyla åt vinrankornas rötter, något som fördröjer skörden en aning. På södra sidan floden, i Montlouis-sur-Loire, är ytskiktet något tjockare och präglat av sand. Även här hittar man lera och flinta i jordarna men sandens dräneringsförmåga gör att mognaden  i druvorna i Montlouis ofta ligger några dagar före Vouvray.


Filosofi

Ludovic och Michel delar mycket av sin filosofi för vinodling. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Michel och Ludovic hjälper varandra att bestämma skördedatum genom att smaka på druvorna. Man väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. På en punkt i källararbetet skiljer sig Michel från Ludovic och de flesta andra av områdets producenter, han gillar inte restsötma i sina vinerna. Michel jäser därför alla sina viner helt torra. Ludovic avgör istället från fall till fall om hans viner blir heltorra eller med restsötma, beroende på sockernivåerna vid skörd och hur vinerna smakar under jäsningen. Normalt sett buteljerar både Ludovic och Michel sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.


CAV0072

I CAV0072 samsas Ludovic Chanson och Michel Autran, med tre flaskor vardera. Alla vinerna kommer från årgång 2015, områdets bästa årgång på mycket länge. Växtsäsongen karaktäriserades av strålande väder i stort sett genom hela sommaren. En fin septembermånad utan hotande regn gjorde att Ludovic och Michel själva kunde bestämma när man skulle plocka druvorna, istället för att låta väderleksrapporten avgöra. Man avvaktade till andra halvan av september, när druvorna var helt mogna med bibehållen friskhet. De resulterande vinerna är av strålande kvalitet, med hög fruktmognad, utmärkt balans och tät koncentration. Ludovic Chansons Les Cabotines (3 flaskor) är ren och Montlouis-mjuk med omedelbar charm. Balansen är perfekt för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. Från Michel Autran kommer två olika viner. Les Enfers Tranquilles (2 flaskor) från karga kalkstensjordar ger ett stramt uttryck, med salivframkallande friskhet och mineralitet. Här krävs mat, gärna en elegant fiskrätt smaksatt med citron, eller något års tålamod för bästa utdelning. Autrans toppvin Ciel Rouge (1 flaska) är tätare och bjuder på mer frukt. Även detta vin lämpar sig för lagring något år men i rätt matsammanhang och en timme i karaff finns det gott om njutning att hämta redan idag. Varför inte låta marulk eller hälleflundra samsas med grön sparris på grillgallret och servera Ciel Rouge till. Sammanfattningsvis tre olika viner, fullpackade med drickglädje, karaktär och personlighet och som visar upp sina respektive ursprung på ett föredömligt sätt.


CAV0072 innehåller 6 flaskor enligt följande:

3 flaskor 2015 Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Cabotines – 165 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från Husseau-delen av Montlouis-sur-Loire. Jordmånen består av kalksten, lera, flinta och sand. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2016 med 8,5 g/l restsötma. Skördeuttag 28 hl/ha. Ekologiskt certifierad (AB). 13% alkohol. Drick 2017-2020. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft med vita blommor, kvittenfrukt, gråpäron, gul persika och varm, fuktig kalksten. Smaken är mjuk och perfekt balanserad. Äpple, päron, aprikos och honungsmelon. Lång, balanserad och uppfriskande eftersmak. Ett mycket användbart sommarvin som är försvinnande gott på egen hand men även utmärkt till lättare sommarmat som Salade Niçoise. Prova till några bättre korvar från grillen med hemgjord coleslaw.

2 flaskor 2015 Michel Autran Vouvray Les Enfers Tranquilles – 185 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Vouvray. 100% chenin blanc från gamla stockar i vingårdarna Les Enfers och Clos Rompus i Noizay-delen av Vouvray. Jordmånen är karg med kalkrik lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat (20% nya) i 11 månader. Buteljerat i september 2016. Skördeuttag 27 hl/ha. Ekologiskt certifierat. 13,5% alkohol. Drick 2018-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk doft av gråpäron, solmogen mandarin, stjärnanis, vita blommor och saltstänkt sten. Smaken är relativt fyllig, frisk och stram. Röda äpplen, kvittenfrukt, citronzest och krossad sten. Eftersmaken är frisk med kalkstensmineralitet och grapefruktbeska. Ett charmigt och elegant vin som passar till elegant tillagade fiskrätter eller Chèvre Chaud.

1 flaska 2015 Michel Autran Vouvray Ciel Rouge – 225 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Vouvray. 100% chenin blanc från i snitt 50-åriga stockar i vingårdarna La Roche de Cestre och Des Granges öster om Noizay. Jordmånen är kalkrik lera med hög andel silex. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat (33% nya) i 11 månader. Buteljerat i september 2016. Skördeuttag 24 hl/ha. Ekologiskt certifierat. 14% alkohol. Drick 2017-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk doft av mogen ananas, kvittenmarmelad, röda äpplen, smörblomma och sjöbris. Smaken är elegant och stram. Gula äpplen, vita blommor, grillad citron och rökig flintasten. Eftersmaken är mycket lång med elegans och uppfriskande kalkstensmineralitet. Uppfriskande på egen hand och utmärkt när fisk och grönsaker får samsas med citron på grillgallret.