CAV0081

1 090 kr

CAV0081 innehåller

3 fl 2015 Colombera & Garella Coste della Sesia Cascina Cottignano (135 kr/st)
2 fl 2014 Colombera & Garella Bramaterra Cascina Cottignano (225 kr/st)
1 fl 2014 Colombera & Garella Lessona Pizzaguerra (235 kr)

Leverans vecka 5-6

Slutsåld

Följ oss

Colombera & Garella

1992 var ett händelsrikt år för Carlo Colombera. Han fick sonen Giacomo samtidigt som familjen köpte och flyttade in på den lilla vingården Cascina Cottignano i Masserano, i norra Piemonte. Efter att i åratal ha arbetat på risfälten i norra Italien kände Carlo att han var redo för ett ny omgivning, utan konstant närvaro av kemiska växtmedel. Nästan 20 år senare stod sonen Giacomo redo att ansluta vid sidan av sin far till vinodlingen men de två kände att de behövde en partner för att nå absolut toppnivå. Giacomo vände sig till sin gode vän Cristiano Garella som redan hunnit göra sig berömd som områdets skickligaste vinmakare. Cristiano tvekade inte en sekund och årgång 2010 markerade egendomens nystart, under namnet Colombera & Garella. På bara några år har vännernas gemensamma övertygelse om potentialen i Alto Piemontes unika terroir och deras imponerande fingerspetskänsla i källaren gjort att Colombera & Garella seglat upp som ett av de starkast lysande stjärnorna på den norditalienska vinhimlen.


Terroir

Vid alpernas fot, nordväst om Milano, ligger Alto Piemonte. Området är historiskt mycket viktigt för vinodling. Druvan nebbiolo, som blivit världskändis i Barolovinerna från Langhe, har sitt ursprung i Alto Piemonte och är här lokalt känd som spanna. På 1800-talet var vinerna från Alto Piemonte mycket kända i Italien men den ödesdigra vinlusen phylloxera och senare textilindustrin runt Milano slog hårt mot vinproduktionen under förra seklet. Tack vare drivande frontfigurer som Christiano Garella har området sedan något årtionde börjat återuppbygga sin position som unik plats för vinodling. Alto Piemonte består av sju små specifika appellationer samt den övergripande DOC Coste della Sesia. Nebbiolo är fortfarande den överlägset viktigaste druvan i vingårdarna men blandas gärna med druvsorterna croatina och vespolina som trivs bra i den svala terroiren på 350-400 meters höjd över havet. Jordmånen härstammar från en supervulkan som skapat ett lapptäcke av olika vulkaniska, sura jordtyper som ligger till grund för de specifika appellationerna. Colombera & Garella odlar sina druvor i de två västligaste av dessa sju appellationer. I DOC Bramaterra är det rödbrun porfyrisk sand medan jordarna i DOC Lessona består av gammal havsbotten med gulaktig sand, skillnader som ger distinkt olika viner, trots att det bara skiljer några kilometer mellan platserna.


Filosofi

När familjen Colombera flyttade in på Cascina Cottignano var de två hektaren omgivande vingårdar i stort sett övergivna. Mycket av Carlos arbete de första tio åren handlade därför om att återställa och plantera om vinstockar. Det lilla vin man framställde delade man med sig av till vänner och familj. När Giacomo och Cristiano tillsammans med Carlo skapade Colombera & Garella år 2010 köpte man ytterligare fem hektar 30-årig vingård i en närliggande by för att öka produktionen och kunna livnära sig som vinbönder. Hela odlingen har sedan starten skötts på naturlig väg, helt utan användning av kemiska bekämpnings- och växtmedel men Giacomo och Cristianos låga förtroende för dagens ekologiska certifiering i Italien gör att man valt att stå utanför certifiering. Man är övertygade om att sanningen måste finnas i vinerna, inte på etiketten. I källaren fortsätter den naturliga filosofin. Kommersiell jäst är strikt uteslutet och svavel används mycket sparsamt. När druvorna kommer in i vineriet har de redan genomgått sortering ute i vingården. Jäsningen sker långsamt på tankar av stål och cement innan druvorna pressas och de olika druvsorterna blandas och dras över på ekfat av olika storlek och ålder. Man undviker nya ekfat för att behålla vinernas transparens och känsla för ursprung. De enkla vinerna lagras ett år på fat medan toppvinerna får ligga minst två år. Någon månad före buteljering omdras vinerna varsamt tillbaka till tankarna innan de tappas på flaska utan klarning eller filtrering. Resultatet blir parfymerade, eleganta och ärliga tolkningar av Alto Piemonte unika terroir.


CAV0081

CAV0081 innehåller tre olika röda vinerna från Colombera & Garella. Coste della Sesia (3 flaskor) kommer från de yngre stockarna vid Cascina Cottignano och ett område i Bramaterra som man relativt nyligen förvärvat. Vinet skulle kunna bära DOC Bramaterra men Giacomo och Crristiano tycker att vingårdarna ännu inte riktigt nått upp till sin fulla potential och har valt den enklare ursprungsmärkningen DOC Coste della Sesia för vinet. Den varma och torra årgången 2015 har gett vinet läckert saftig frukt och är samtidigt fullt av energi, med perfekt balans och drickglädje redan nu. Colombera & Garellas två toppviner från årgång 2014 bjuder på en fascinerande jämförelse mellan de två grannkommunerna Bramaterra och Lessona. Bramaterra (2 flaskor), från gamla stockar i de vulkaniska jordarna runt Cascina Cottignano, är den lite kraftfullare av de två, med mörkare frukt och distinkt järnig mineralitet. Lessona (1 flaska) kommer från sandiga jordar med marint ursprung. Vinet är något slankare, läckert parfymerat och otroligt elegant. Här får mineralerna en klart saltare karaktär. Coste della Sesia är som gjort för att drickas ungt, med läcker balans mellan frukt, syror och tannin. Det räcker att ställa fram lite antipasti bordet så lyfter vinet ytterligare en nivå. De två toppvinerna matchar fint till i stort sett vilken italiensk maträtt som helst, gärna med svamp och italienska örter. Lite mer kraft i Bramaterra passar bra med ett rödvinsbaserat långkok på nötkött medan elegansen i Lessona är perfekt till kalvrätter som Saltimbocca. Karaffera gärna en stund innan och servera vinerna svalt i stora kupor för att framhäva de finstämda dofterna.


CAV0081 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2015 Colombera & Garella Coste della Sesia Cascina Cottignano – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Coste della Sesia. 70% nebbiolo, 15% vespolina & 15% croatina. Jäst med naturlig jäst i ståltank och lagrat 12 månader på 3-5 år gamla ekfat (225-500 liter). Buteljerat i juni 2017. 13% alkohol. Drick: 2018-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med ljusröda körsbär, mosade lingon, viol och rosor, färsk salvia, blodstänk och varm asfalt. Smaken är frisk och saftig med utmärkt balans. Körsbär, lingon, torkade örter och järnig mineralitet. Eftersmaken är saftig med körsbärskärna och finkorniga tanniner. Ett mycket användbart vin som är redo för njutning på egen hand till lite charkuterier eller som ett gott glas vin till söndagslasagnen.

2 flaskor 2014 Colombera & Garella Bramaterra Cascina Cottignano – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Bramaterra. 80% nebbiolo, 10% vespolina & 10% croatina från 60-åriga stockar vid Cascina Cottignano. Jäst med naturlig jäst i stål- och cementtank och lagrat 2 år på 3-5 år gamla ekfat (225-500 liter). Buteljerat juni 2017. 12.5% alkohol. Drick: 2018-2024. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med mörka söta körsbär, viol, torkade jordgubbar, lite vitpeppar och mörk stenig mineral. Smaken är koncentrerad, med kraft och elegans i fin harmoni. Bigarråer och moreller, viol, rosor och komplex, järndoftande mineralitet. Eftersmaken är både saftig och sval, med koncentration och uppfriskande mineralitet. Karaffera en timme och servera till en långkok på kalv- eller nötkött kryddat med salvia och citron.

1 flaska 2014 Colombera & Garella Lessona Pizzaguerra – 235 kr [.pdf]

Rött vin. DOC Lessona. 100% nebbiolo. Jäst med naturlig jäst i cementtank och lagrat 2 år på 3-5 år gamla 500-liters ekfat i 2 år. Buteljerat juni 2017. 12.5% alkohol. Drick: 2018-2028. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Finstämd och djup doft med ljusröda körsbär, granatäpple, nypressad blodapelsin, mogna röda äpplen, rosor, nytjärat båtdäck och saltstänkt sten. Smaken är elegant och nyanserad med friska syror. Söta körsbär, slånbär, blodapelsin, kryddor och mineralsälta. Mycket lång, komplex och detaljrik eftersmak med perfekt balanserade, uppfriskande tanniner. Utmärkt till eleganta italienska rätter på kalv eller kyckling.