CAV0178

1 690 kr

CAV0178 innehåller

2 fl 2020 Crémant du Jura Millésimé (265 kr/st)
2 fl 2021 Arbois Chardonnay En Flandre (285 kr/st)
2 fl 2022 Arbois Trousseau Les Corvées (295 kr/st)

Leverans vecka 14-15

Slutsåld

Följ oss

Domaine de la Touraize

Familjen Morin har i åtta generationer odlat vin i Arbois, i norra delen av Jura. Under större delen av 1900-talet var familjen ansluten till det lokala kooperativet i Arbois, där medlemmarnas druvor framställs till vin under kooperativets etikett. Först när André-Jean, senaste generationen Morin, anslöt vid sin fars sida på 80-talet, väcktes tanken om att fullborda vinodlingen med egen, helt självständig vinproduktion – från odling till flaska. Efter många års funderande och med en väl genomarbetad plan, fattade så André-Jean 2009 det stora beslutet att lämna kooperativet för att ge liv åt Domaine de la Touraize. Namnet togs efter en vingård, la Touraize, som varit i familjen Morins ägo sedan 1700-talet och som symbol valdes en ammonit, en vanligt förekommande fossil i Juras vinmarker. 2016 lämnade André-Jeans hustru, Héléana, sitt jobb som sjuksköterska för att ansluta vid André-Jeans sida på heltid. Med till synes outtömlig passion och energi, har paret Morin på bara dryga dussintalet år gjort Domaine de la Touraize till ett namn att räkna med i Jura.


Terroir

Domaine de la Touraize består av 12 hektar vingårdar runt Arbois, som är centralort i vinregionen Jura och en av Frankrikes historiskt viktigaste vinbyar. AOC Arbois var en av endast fem appellationer som inkluderades i den ursprungliga klassificeringen 1936. Jordbruket i Jura präglas av mångfald. Här samsas boskap med spannmålsodlingar, vingårdar och stora arealer orörd skogsmiljö, vilket skapar utmärkta förutsättningar för naturlig balans i det lokala ekosystemet. Klimatet i denna del av östra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz, är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Jordmånen i området präglas av olika former av märgel med varierande halter kalksten och mängder av förhistoriska fossiler. För de vita vinerna gäller druvsorterna chardonnay och savagnin, medan röda Arbois-viner görs på trousseau, poulsard och pinot noir.


Filosofi

Ett av André-Jeans första beslut var att successivt, i takt med att egendomen kommit på fötter ekonomiskt, certifiera hela odlingen för ekologiskt jordbruk. Under omställningen, som tar flera år, växte även intresset för biodynamiska metoder och det tog inte länge förrän man gick hela vägen till certifiering även där. Skörden sker för hand och efter den korta transporten till källaren vinifieras druvorna från varje vingård separat och endast en liten mängd svavel tillsätts i detta läge. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. André-Jean gillar begagnade stora ekfat, så kallade foudres, och målsättningen är att alla hans ouillé-viner ska ligga på foudres över minst två vintrar. Den långsamma mognadslagringen gör vinerna stabila, komplexa och gör dem redo för konsumtion när de väl tappas på flaska. Buteljeringen av vinerna kan tack vare den långa lagringen ske utan tillsats av svavel och utan filtrering. Resultatet av André-Jeans träffsäkra filosofi är rena, ärliga och mycket välbalanserade viner, fullpackade med ursprungskänsla och personlighet.

 


CAV0178

CAV0178 innehåller tre olika viner från Domaine de la Touraize – från sprudlande bubbel via friskt vitt till förtjusande elegant rött – som tillsammans kan tjänstgöra som komplett dryckespaket till en lyckad middagsbjudning. Först ut det årgångsbetecknade mousserande vinet Crémant du Jura Millésimé (2 flaskor) där chardonnay från yngre vinstockar får skapa ett läckert samspel med den lokala druvsorten savagnin. Tidigt skördade druvor och ett kompromisslöst handlag har gett ett vin med både sprudlande friskhet och generös fyllighet. Från stockar planterade på 90-talet i vingården En Flandre kommer vinet med samma namn, Arbois Chardonnay En Flandre (2 flaskor). En Flandre är en sval plats, sydväst om Arbois, där lera på kalkstensgrund ger ett vin med krispiga citrustoner och utpräglad mineralitet. Från en av Arbois bästa vingårdar kommer det röda vinet, Arbois Trousseau Les Corvées (2 flaskor). Les Corvées är en relativt brant sydvästsluttning på 350 meters höjd, perfekt för att fånga solens strålar större delen av dagen. Solmogen och livlig frukt och en markerad pepparton gör vinet mångsidigt i matsammanhang. Druvsorten trousseau ger förtjusande ljusa och eleganta viner, inte utan likheter med pinot noir. Utmärkande för samtliga viner från Domaine de la Touraize är den tilltalande balansen mellan livfull frukt, friskhet och mineralitet. Bubblet Crémant du Jura serveras medan gästerna tar för sig av nybakade gougères gjorda på comtéost. Till det vita vinet Chardonnay En Flandre serveras förrätt med halstrad pilgrimsmussla på krämig jordärtskockspuré, gärna smaksatt med brynt smör och citron. Under tiden luftas Trousseau Les Corvées i karaff som sedan serveras svalt i stora kupor till pepparbiff med potatisgratäng och rödvinssås.


CAV0178 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2020 Crémant de Jura Millésimé – 265 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Crémant du Jura. Två tredjedelar chardonnay från kalkstensjordar och en tredjedel savagnin från blå märgel.  Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i ett gammalt foudre (2000 liter) i 12 månader. Buteljerat i september 2021 för kolsyrejäsning (méthode traditionelle) och lagrat 24 månader på jästfällning i flaska. Degorgerad i september 2023 utan tillsatt dosage (Brut-Nature) eller svavel. Ekologiskt certifierat. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2027. Serveringstemp: 8°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med gula blommor, rött äpple, mogen mango, kvittenmarmelad, aprikospaj, kryddor och rökig mineral. Generös, välbalanserad smak med krämig mousse. Gråpäron, gul persika, mango, clementin, äppelkaka och rökig flintasten. Harmonisk eftersmak med stram mineralitet. Passar utmärkt till smakrika snittar eller gougères före middagen.

2 flaskor 2021 Arbois Chardonnay En Flandre – 285 kr/st

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% chardonnay från 30-åriga stockar i vingården En Flandre i Arbois sydvästra utkant. Jordmånen består av kalkrik lera. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i ett nytt foudre om 2500 liter (ek från slovenien och österrike) (3000 liter) i 24 månader. Buteljerat utan tillsatt svavel i november 2023. Ekologiskt och biodynamiskt (demeter) certifierat. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2024-2028. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med grön och gul citrus, vita blommor, grönt syrligt äpple, anis, knallpulver, mineralsälta och en finstämd ekfatston. Smaken är balanserat frisk och packad med energi. Frisk lime, röd grapefrukt, grönt äpple, rumsvarmt smör och jordig mineralitet. Stram, välbalanserad eftersmak med en liten matvänlig grapebeska. Prova till bakad skreirygg med fänkål och citrus.

2 flaskor 2022 Arbois Trousseau Les Corvées – 295 kr/st

Rött vin. AOC Arbois. 100% trousseau från stockar planterade 1974 i vingården Les Corvées, norr om Arbois. Jordmånen består av märgel och sönderbruten kalksten. Avstjälkat för hand och spontanjäst med druvskalen i tank under 18 dagar. 70% lagrat på ett gammalt 3000-liters ekfat (foudre), 30% i lerkärl (amfora) om 500 liter i 10 månader. Buteljerat i augusti 2023. Ekologiskt och biodynamiskt (demeter) certifierat. 13% alkohol. Drick: 2024-2028. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: 1 tim.
Nyanserad och finstämd doft med solmogna hallon, mörka körsbär, örter och kvistar, ljusröda rosor, lakrits, nymalen svartpeppar, sommarvarm asfalt. Smaken är läckert balanserad med livlig frukt och silkeslen textur. Söta röda bär, lakritsrot och örter, rosépeppar och jordig mineral. Lång eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet och helt integrerade tanniner. Ett läckert, elegant vin som passar bra till hantverkskorvar på grillen med fransk potatissallad och dijonsenap vid sidan.

 

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 55 × 30 × 9 cm