CAV0034

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet-Jacquet

Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet-Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jorden kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet-Jacquets allra första vin, med årgång 2005, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen liten källare inne i byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre klarar den dagliga driften på egen hand medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


Terroir

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar som hör till regionen Languedoc. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken där de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Binet-Jacquets vingårdar är spridda på 12 olika platser inom appellationen och består av de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre som kompletteras med carignan och cinsault. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på cirka 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Vindarna ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta.


Filosofi

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om en äkta och djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierat ekologisk och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen. Vingårdarna är tätt planterade för att stockarna ska konkurrera mot varandra om näring och fukt, vilket ger färre druvor men betydligt högre kvalitet. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De biodynamiska principerna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet och framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för att skörda. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela dess uppfostran och först vid buteljering tillsätts minimalt med svavel för att skydda vinet i flaska.


CAV0034

CAV0034 innehåller samtliga tre av Binet-Jacquets viner, från tre olika årgångar. Olivier och Pierres enklaste vin, 2013 Faugères (3 flaskor), innehåller alla fem druvsorterna. Vinet jäser och lagras enbart på tank i tio månader där målet är ett charmigt vin som ska vara användbart i många olika matsammanhang. Årgången i sin helhet var sval och i synnerhet septembervädret fördröjde mognaden i druvorna. När man till slut plockade, senare än någonsin tidigare, var druvorna perfekt mogna med koncentrerade smaker och balanserade syror. 2012 Faugères Réserve (2 flaskor) domineras av grenache och carignan vilket ger vinet en fyllig och kraftig karaktär med tydlig tanninstruktur. Den långa mognadslagringen, totalt två år, bidrar till en mjuk och krämig textur. Pierre och Olivier vill med Réserve göra ett utpräglat matvin som ska vara perfekt balanserat för att dricka ungt och som klarar att lagras några år. Årgång 2012, också den av svalare karaktär, bidrar till ett elegant vin med framhävd mineralitet. Toppvinet 2011 Faugères Grande Réserve (1 flaska) är skapat utifrån mourvèdre och grenache från egendomens bästa vingårdar där stockarna ger mycket låg avkastning. På doften märks direkt att vinet kommer från en varm årgång, frukten är solmogen med fyllig och tät karaktär. Trots att vinet redan fått ett års lagring i flaska finns här mycket att vinna på att vänta ytterligare något år för att låta ekfatsaromerna integreras helt. Det enkla Faugères-vinet får stå för den omedelbara charmen i CAV0034. Ett vin som kan öppnas till en mängd olika fågel- eller kötträtter, vilken dag i veckan som helst. Réserve-vinet, med sin smakrikedom och seriösare tanniner, passar utmärkt till viltgrytan, faktiskt redan i höst om det luftas ett par timmar. När det gäller Grande Réserve däremot, så kommer tålamod att belönas rikligt. Vinet behöver ytterligare något år på sig att uppnå full potential men väl där utlovas ett stort vin som kommer att förgylla ett speciellt tillfälle.


CAV0034 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2013 Domaine Binet-Jacquet Faugères – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 25% syrah, 25% carignan, 25% mourvèdre, 20% cinsault, 5% grenache. Jäst och lagrat enbart på tank i 10 månader. Buteljerat 27 augusti 2014. Skördeuttag 25 hl/ha. Ekologisk (AB) och biodynamisk certifiering (Demeter). 13,5% alkohol. Drick 2014-2018. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: Nej.
Ren och relativt tät doft med mörka körsbär, svarta vinbär, örter, kryddor och grusdamm. Elegant i smaken med fin koncentration. Saftiga körsbär, blåbär, mynta och havssalt. Stram eftersmak med lite körsbärskärna och saltstänkt sten. Ett mycket användbart vin som är gott på egen hand och i de flesta matsammanhang. Suveränt till grillad kyckling.

2 flaskor 2012 Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve – 175 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 40% grenache, 30% carignan, 20% syrah, 10% mourvèdre. Jäst och lagrat på tank och gamla ekfat i 22 månader. Buteljerat 26 augusti 2014. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologisk (AB) och biodynamisk (Demeter) certifiering. 14% alkohol. Drick 2015-2019. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup, komplex doft med hallon, körsbär, saltlakrits, viol, kryddnejlika och blöt skiffersten. Smaken är sval och krämig med perfekt balans. Hallon, blåbär, lakrits, mynta och lite svartpeppar. Harmonisk eftersmak med komplexitet och utmärkt längd. Ett utpräglat matvin som fungerar utmärkt till den långkokta köttgrytan.

1 flaska 2011 Domaine Binet-Jacquet Faugères Grande Réserve – 265 kr [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 40% mourvèdre, 40% grenache, 10% syrah, 10% carignan. Jäst och lagrat på franska ekfat (varav 20% nya) i 22 månader. Buteljerat 29 augusti 2013. Skördeuttag 18 hl/ha. Ekologisk (AB) och biodynamisk (Demeter) certifiering. 14,5% alkohol. Drick 2015-2020. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Tät och komplex doft med söta körsbär, mogna blå plommon, ekfat, kryddor, rått kött och mörk stenighet. Smaken är fyllig, rund och krämig med tät koncentration. Körsbär, hallon, kryddhylla, havssälta och varma stenar. Eftersmaken är elegant med uppfriskande syra och mineralisk stramhet. Ett stort vin som helst ska sparas något år, luftas ett par timmar och serveras till en rejäl Côte de Boeuf med béarnaisesås.

Mer information

Vikt 10 kg