Champagne Pehu Simonet
I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år tillbaka har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu Simonet erkänd för sin Grand Cru Champagne.
Terroir
Pehu Simonets vingårdar är koncentrerade kring Grand Cru-byn Verzenay. Odlingarna består till 75 procent av druvan pinot noir och resterande 25% av chardonnay. Pinot noir tar fram områdets berömda mineralitet och chardonnaydruvorna ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Läget fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Berggrunden består av krita och ljus kalksten som ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.
Filosofi
I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för det röda vinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då vinerna har tillräcklig koncentration. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för kolsyrejäsning under sommaren efter skörd och får vila på jästfällningen i minst två år, ofta betydligt längre. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där den subtila sötman får en mer naturlig karaktär.
CAV0086

CAV0086 innehåller 6 flaskor enligt följande:
![]() |
2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Grand Cru – 295 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från Verzenay. 70% basår 2014, 30% reservvin. 33 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i mars 2018. Dosage 6 g/l (Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej. |
![]() |
2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Rosé Grand Cru – 315 kr/st [.pdf]Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 6% rött vin från 2015) och 20% chardonnay från Verzenay. 75% från årgång 2015, 25% reservvin. 20 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i februari 2018. Dosage 5 g/l (Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej. |
![]() |
2 flaskor 2012 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No1 Verzenay Millésimé Grand Cru – 385 kr/st [.pdf]Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Verzenay. 100% pinot noir från 50-åriga stockar i vingården Les Perthois. Jäst och lagrat delvis på ekfat. Årgång 2012. 60 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i februari 2018. Dosage 1,5 g/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2019-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. |








