Le Grappin
Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig om den lokala terroiren och fann att många underskattade vingårdsplättar har enorm potential. Efter två år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med endast två årgångar buteljerade har vinerna redan dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.
Terroir
I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i hjärtat av Bourgogne, finner vi världens mest omtalade vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små glömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune och Savigny-les-Beaune. Här består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel. I vingården Boucherottes, i Beaunes södra utkant, skiftar kalkstenen till rödare färg på grund av den höga järnhalten.
Filosofi
Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews önskan. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite mänskligt ingrepp som möjligt. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew lämnar ingenting åt slumpen och allt arbete sker för hand, till och med buteljering och etikettering.
CAV0032

Vad andra tycker om Le Grappin
”An Aussie seduced by France, he gave up the world of advertising to make Burgundy. He seems constantly in motion, but his wines offer clarity, incision and contemplation – just lovely.”
Bill Nanson, The 10 Best Unsung Burgundy Producers, Wine-Searcher.com 2014-01-07
CAV0032 innehåller 6 flaskor:
![]() |
2 flaskor 2011 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 265 kr/st [.pdf]Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från högt belägna vingårdar i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat (12% nya) i 9 månader följt av fyra månader i tank. Buteljerat 23 oktober 2012. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2017. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. |
![]() |
2 flaskor 2012 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 275 kr/st [.pdf]
|
![]() |
2 flaskor 2012 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 355 kr/st [.pdf]
|










