CAV0198

1 390 kr

CAV0198 innehåller

2 fl 2023 Saint-Bris Exogyra Virgula (185 kr/st)
2 fl 2023 Bourgogne Côtes d’Auxerre (215 kr/st)
2 fl 2022 Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup (295 kr/st)

Leverans vecka 35-36

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvsorten aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är ärliga och välbalanserade viner med distinkt mineralitet.


CAV0198

CAV0198 innehåller tre olika vita viner, från två olika appellationer gjorda på två olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor) och Bourgogne Côtes d’Auxerre (2 flaskor), båda från 2023, är lysande exempel på hur två olika druvsorter, sauvignon blanc och chardonnay, ger distinkt olika fruktuttryck i samma terroir, samtidigt som mineraliteten är påtagligt besläktad. Vinerna är balanserat friska, intensivt fruktiga och synnerligen goda att dricka redan som unga. Gueules de Loup (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Jordmånen skiljer sig från de övriga och består här av hård, vit kalksten av typen portlandien som helt saknar fossiler. De gamla chardonnaystockarna och läget relativt högt upp på sluttningen ger ett vin med generös frukt och sval mineralitet. Familjen Goisots Saint-Bris är det perfekta skaldjursvinet i sin uppfriskande och direkta stil. De båda chardonnay-vinerna är fenomenala matviner. Listan på passande maträtter kan göras lång, smakrika fiskrätter, grytor på ljust kött eller ugnsstekt kyckling. Prova efter maten till karaktärsfulla franska kittostar i säsong som Epoisses, Mont d’Or och Langres.


CAV0198 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2023 Saint-Bris Exogyra Virgula – 185 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 9 månader. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Buteljerat i juni 2024. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2028. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och mineralpräglad doft med grönt äpple, mogna krusbär, pepparmynta, nyskuren kiwi, pressad lime, vita blommor och krutrök. Smaken är fruktig och frisk med perfekt balans. Äpple, grön citrus, krusbär, krita, mynta och rökig mineral. Välbalanserad eftersmak med markerad kalkstensmineralitet. Ett uppfriskande vin som passar utmärkt till räkor, moules frites eller till getosten på ostbrickan.

2 flaskor 2023 Bourgogne Côtes d’Auxerre – 215 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från upp till 30-åriga stockar i fyra olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med fossil. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 9 månader. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Buteljerat i juni 2024. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2029. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren och djup doft med solmogen citrus, gult äpple, gråpäron, vita blommor, mandel och finstämd mineral. Smaken är balanserad med mjuk textur. Mogen mandarin, grönt och gult äpple, aprikos och blöt sten. Eftersmaken är välbalanserad med markerad mineralitet. Mycket gott till smörstekt plattfiskfilé med nykokt potatis eller en enkel svampmacka på nyplockade kantareller.

2 flaskor 2022 Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup – 295 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gueules de Loup. Karg jordmån av kritvit portlandien kalksten. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Buteljerat i juni 2024. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2031. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex och djupt mineralisk doft med mogen gul stenfrukt, gult äpple, citrus, gula blommor, nyanserade fattoner och finstämd mineral som påminner om flintasten. Smaken är balanserat frisk med len och krämig textur. Blommor, gult äpple, persika, grillad citron, salvia och rökig sten. Eftersmaken är mycket lång med uppfriskande, salt kalkstensmineralitet. Ett suveränt matvin som bäst serveras i stora vinkupor och passar perfekt till en fiskgryta med saffransaioli.

Ytterligare information

Vikt 8,75 kg
Dimensioner 30 × 23 × 18 cm