CAV0200

4 390 kr

CAV0200 innehåller

2 fl NV Champagne Frédéric Savart l’Ouverture Premier Cru Extra-Brut (635 kr/st)
2 fl NV Champagne Frédéric Savart Bulle de Rosé Premier Cru Vieilles Vignes Extra-Brut (765 kr/st)
2 fl NV Champagne Frédéric Savart Écueil Trépail Premier Cru Extra-Brut (795 kr/st)

OBS! Leverans sker vecka 41-42.

I lager

En låda per person

Champagne Frédéric Savart

Champagnefirman Savart Lemoine grundades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte ett flertal små vingårdslägen. Under 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Frédéric Savart. Frédéric har tagit egendomen till absolut toppnivå vilket gjort vinerna mycket eftertraktade – de flaskor som släpps från Savarts källare letas snabbt upp av samlare och entusiaster över hela världen.


Terroir

Familjen Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims i Champagne. Området runt dessa byar går under namnet Petite Montagne. Av de fyra hektaren är tre planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Savarts ägor är spridda på närmare 50 olika små vingårdslägen vilket gör arbetet i vingårdarna tidskrävande, på vissa platser rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör familjen. Montagne de Reims är en stor och varierande del av Champagneregionen med sluttningar i olika väderstreck. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en amfiteater av perfekt exponerade vingårdar i ett relativt varmt mikroklimat med utmärkta förutsättningar för druvan pinot noir. Jordmånen består av kiselhaltig lera på kalkstensgrund. Tre kilometer österut från Écueil, vid byn Villers-aux-Noeuds, har Savart sin största vingård, Le Mont Benoit, drygt en hektar, mestadels chardonnay, planterad i karg jordmån av ljus kalksten.


Filosofi

Familjen Savart har från början varit vad man i Champagne kallar odlare, ägare av vingårdar som de själva framställer sina viner från. Många av Savarts vingårdar planterades av farfar René och har omsorgfullt vårdats utan omplanteringar sedan dess. De gamla stockarna ger naturligt låg avkastning av hög kvalitet – en viktig del i Frédérics filosofi. De senaste åren har Frédéric även börjat utforska möjligheten att köpa in en mindre del druvor från likasinnade odlare, för att kunna bredda och komplettera sin produktion utan att kompromissa med kvaliteten. En utmärkande egenskap hos Savarts viner är intensiteten i smak, något som Frédéric tillskriver det noggranna arbetet i vingården och vid sorteringsbordet när druvorna skördas. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har experimenterat med nya och begagnade ekfat med olika ursprung och storlek för jäsning och lagring. På senare år har även stora behållare i glas, så kallad Wine Globe, testats med stor framgång. Stilen på Frédérics uppskattade viner kan beskrivas som uttrycksfulla och smakrika med distinkt mineralitet.


CAV0200

CAV0200 innehåller tre olika av Frédérics senast släppta viner. Startpunkten i Savarts produktion heter l’Ouverture Premier Cru Extra-Brut (2 flaskor), ett vin gjort på enbart pinot noir-druvor från egna vingårdar i Écueil och en liten del inköpta druvor från grannarna i byn. Frédéric låter l’Ouverture, till skillnad från sina övriga viner, delvis genomgå malolaktisk jäsning, en naturlig process där vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyra. Bulle de Rosé Premier Cru Vieilles Vignes Extra-Brut (2 flaskor) är Savarts efterfrågade roséchampagne. Basen i denna sprudlande rosé kommer från gamla stockar i Écueil. Frédéric gör alltid det röda vinet till sin rosé från en liten isolerad vingård som kallas Les Gillis som ligger på den södra delen av sluttningen i Écueil, nära gränsen till grannbyn Chamery. Écueil Trépail Premier Cru (2 flaskor) är något så oväntat som en Blanc de Blancs från Frédéric Savart. Vinet är en ny skapelse där chardonnay från Écueil får delad uppmärksamhet med samma druvsort från Premier Cru-byn Trépail. Trépails kalkrika sydsluttningar är kända för exceptionell kvalitet när det kommer till chardonnay. Savarts viner har alltid en distinkt syra som gör att de passar utmärkt i sammanhang där plockmat eller tilltugg, gärna med markerad sälta, serveras. l’Ouverture är, tack vare sin något mjukare karaktär, ett utmärkt val till apéritif, varför inte med rostade mandlar eller lättsaltade potatischips som tilltugg. Bulle de Rosé fungerar fint som aptitretande fördrink eller till förrätten på smörstekt råraka med rejäl klick löjrom och övriga klassiska tillbehör. I Savarts nya Blanc de Blancs får vi ett koncentrerat vin med balanserad syra som passar suveränt till nykokta havskräftor och annat gott från havet. För Savarts viner rekommenderas alltid några månaders vila efter degorgering. Upplevelsen blir allra bäst när flaskan öppnas en stund innan servering.


CAV0200 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Frédéric Savart l’Ouverture Premier Cru Extra-Brut – 635 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir, 100% premier cru. Jäst och lagrat på ståltank och stora ekfat. 60% vin från 2023, 30% 2022 och 10% 2020. Tappat på flaska i april 2024. Degorgerad i september 2025. Dosage 3,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk, nyanserad doft med mogna äpplen i alla färger, gråpäron, röda plommon, vita blommor, nypressad grapefrukt och rökig flintasten. Frisk och välbalanserad smak. Röda äpplen, krusbär, apelsinzest, grapefrukt och krossad sten. Lång, intensiv eftersmak med läcker grapefruktbeska och kalkstensmineral. Ett utmärkt vin att inleda kvällen med för att sätta fart på aptiten.

2 flaskor NV Champagne Frédéric Savart Bulle de Rosé Premier Cru Vieilles Vignes Extra-Brut – 765 kr/st

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 50% pinot noir, 45% chardonnay och 5% rött vin från pinot noir. 100% premier cru. Jäst och lagrat på ekfat och ståltank. 90% från basåret 2023, 10% reservvin. Tappad på flaska i april 2024. Degorgerad i september 2025. Dosage 3,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och finstämd doft med torkade rosor, röda äpplen, mosade röda bär, rabarber och varm kalksten. Smaken är krispigt frisk och läckert balanserad. Röda äpplen, nyskurna jordgubbar, rabarber, nypressad blodgrape och orientaliska kryddor. Lång eftersmak med röda bär och kalkstensmineral. Gott på egen hand och utmärkt till råraka med löjrom och klassiska tillbehör eller grillad hummer.

2 flaskor NV Champagne Frédéric Savart Écueil Trépail Blanc de Blancs Premier Cru Extra-Brut – 795 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay. 100% premier cru – 50% Écueil, 50% Trépail. Jäst och lagrat på ekfat. 80% från basåret 2023, 20% reservvin från 2021. Tappad på flaska i april 2024. Degorgerad i september 2025. Dosage 1,5 g/l. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk, väl sammansatt doft med grönt äpple, grillad citron, saftig persika, vita blommor, krispig stjärnfrukt, nyvispad grädde och våt kalksten. Frisk och koncentrerad smak med krämig mousse. Solmogen citrus, passionsfrukt, gult plommon, stjärnfrukt, vanilj och rökig flintasten. Lång, välbalanserad och intensiv eftersmak. En uppfriskande och smakrik champagne som passar suveränt till grillad piggvar med sauce au beurre blanc.

Ytterligare information

Vikt 10 kg
Dimensioner 35 × 25 × 20 cm