CAV0203

2 790 kr

CAV0203 innehåller

1 fl 2023 Le Grappin Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Blanc (335 kr)
1 fl 2023 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Blanc (475 kr)
1 fl 2023 Le Grappin Beaune Premier Cru ’Les Grèves’ Blanc (585 kr)
1 fl 2023 Le Grappin Bourgogne Côte d’Or Rouge ’Les Seurrets’ (335 kr)
1 fl 2023 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Rouge (475 kr)
1 fl 2023 Le Grappin Beaune Premier Cru ’Boucherottes’ (585 kr)

Leverans vecka 48-49

Slutsåld

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig allt om de lokala mikroklimaten och jordtyperna och drog slutsatsen att många underskattade vingårdslägen har stor potential. Efter ett par år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att låna ut sitt garage och sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med nu dussintalet årgångar buteljerade har vinerna dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin ödmjukhet och hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vinmarkerna ligger på sluttningar i området väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig odlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat och den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningarna, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från plats till plats. Med Le Grappin har Andrew från början fokuserat på att hitta små, mindre kända vingårdslägen längs med Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune och Savigny-les-Beaune men i takt med skenande priser även sökt sig till intressanta odlingsplatser i omgivande områden, som Côte Chalonnaise och Hautes-Côtes.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Det handlar ofta om att försöka få ihop tillräckligt med druvor så att det räcker till en pressning som kan fylla några ekfat. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika platser producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar i och omkring Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin fulla potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som sedan några år är belägen i ett vackert, lantligt hus i byn Meloisey, på höjderna ovanför Beaune i området som kallas Hautes-Côtes de Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst eller svavel och med så lite ingrepp som möjligt. För de röda vinerna gillar Andrew när druvorna är så mogna att de inte behöver avstjälkas före jäsning, utan kan jäsa som hela klasar. Mognadslagringen sker i ekfat i olika former och storlekar med den gemensamma nämnaren att de i stort sett aldrig är helt nya. Andrew föredrar att se sig själv som vägledare istället för vinmakare under hela vinframställningen, ju mindre han behöver ingripa desto bättre för vinerna.


CAV0203

CAV0203 innehåller sex olika viner, tre vita och tre röda, som Le Grappin producerat i årgång 2023. I likhet med 2022 en varm och torr växtsäsong som redan hyllats som mycket lyckad. Andrew har i vanlig ordning lyckats fenomenalt bra med sina skördedatum, något som märks på den lysande balansen i vinerna. De vita vinerna från 2023 är energifyllda och friska med generös frukt och tydligt markerad mineralitet. De röda vinerna bjuder på stor komplexitet och upplyftande friskhet. Först ut av de vita vinerna är Hautes-Côtes de Beaune (1 flaska), från vingården Derrière Baubigny i byn Orches. Här får gamla stockar planterade i mineralrik kalksten på hög höjd skapa ett friskt vitt vin med helt balanserad, krämig textur. Det vita vinet från Savigny-les-Beaune (1 flaska) kommer från vingårdar på hög höjd i kommunens västra delar där kall luft strömmar ner i dalen från väster. Vinet är rikt, fruktigt och kryddigt i stilen med balanserade fruktsyror. Från Beaunes bästa vingård kommer det mäktiga vita vinet Beaune Premier Cru Les Grèves (1 flaska). En sällsynt skapelse – enbart 1% av vinmarken här är planterad med chardonnay, resten med pinot noir. En stor och smakrik vit Bourgogne med sinnesvidgande komplexitet. Från vinmarken Les Seurrets kommer det röda vinet med samma namn, Bourgogne Côte d’Or ’Les Seurrets’ (1 flaska). Vingården ligger långt ner på sluttningen nedanför byn Pommard som är känd för sina röda, relativt djupa märgeljordar. Vinet visar upp ett pinot noir-typiskt samspel mellan mörka bär, kryddighet och stram mineralitet. Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) kommer från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela visionen med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett stramt vin med stenig mineralitet. Sist men inte minst, Beaune Premier Cru Boucherottes (1 flaska). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och har fin lagringspotential. Av de vita är det Beaune-vinet som gärna får sparas, minst något år men gärna längre. Samma gäller för de röda vinerna från Savigny-lès-Beaune och Beaune som är i yngsta laget idag. För samtliga av dessa sällsynta viner gäller att upplevelsen lyfter ytterligare med lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från skaldjur och ostron via smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även vildfågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


CAV0203 innehåller:

1 flaska 2023 Le Grappin Hautes-Côtes de Beaune Blanc – 335 kr

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune. 100% chardonnay från 40-åriga stockar på 480 m.ö.h. i sydostsluttning. Fossilrik jordmån av kalksten med mycket bergsmineraler (glimmer). Jäst och lagrat med jästfällningen i begagnade ekfat (minst 8 år) i 15 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i april 2025. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och nyanserad doft med solmogen citrus, vit persika, ananas, blommor, kryddor och örter med distinkt stenig mineralitet. Smaken är mjuk och fyllig med krämig textur och friska fruktsyror. Mogen gul stenfrukt, gråpäron, mandarin och grapefrukt, anis, och lite smör. Eftersmaken är lång och frisk med mogen röd grapefrukt och stram kalkstensmineral. En frisk och välbalanserad vit Bourgogne som passar utmärkt till skaldjur eller moules marinières.

1 flaska 2023 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 475 kr

Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från två högt belägna vingårdar (Dessus Les Vermots & Les Gollardes) i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på begagnade ekfat (400 liter) i 18 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i maj 2025. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2026-2032. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och nyanserad doft med solmogen citrus, nyskuren, kall ananas, vita blommor, orientaliska kryddor och rökig flintasten. Smaken är mjuk och fyllig med silkeslen textur. Mogen gul stenfrukt, gråpäron, mandarin och grapefrukt, anis, och lite smör. Eftersmaken är lång och frisk med mogen röd grapefrukt och kalkstensmineral. Ett smakrikt vin som trivs synnerligen bra ihop med en mustig fiskgryta.

1 flaska 2023 Le Grappin Beaune Premier Cru ’Les Grèves’ Blanc – 585 kr

Torrt vitt vin. AOC Beaune 1er Cru. 100% chardonnay från 50-åriga stockar i Beaunes berömda vingård Les Grèves. Jäst och lagrat med jästfällningen på två st ekfat (500 liter) och två st Wine Globe (glasbehållare, 220 liter) i 21 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i augusti 2025. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2026-2036. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och mycket komplex doft med gul persika, honungsmelon, smörstekt gult äpple, mogen lime, jasminblomma och rökig flintasten. Smaken är djupt koncentrerad med perfekt balanserade syror inbäddade i fyllig, krämig frukt. Citron och lime, vit persika, gult äpple, nybakad maräng, grapefrukt och intensiv kalkstensmineralitet. Eftersmaken är lång och fyllig med balanserad grapebeska och rökig mineralitet. Karaffera minst en timme servera till grillad marulk med smakrika tillbehör och en god sås.

1 flaska 2023 Le Grappin Bourgogne Côte d’Or Rouge ’Les Seurrets’ – 335 kr

Rött vin. AOC Bourgogne Côte d’Or. 100% pinot noir från vingården Les Seurrets på sluttningen nedanför Pommard. Röda lerjordar med märgel. Jäst med 100% hela klasar i 12 dagar innan försiktig pressning och fortsatt jäsning i ett stort ekfat. Därefter 12 månaders lagring i samma ekfat. Buteljerat i januari 2025. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: nej.
Frisk och nyanserat kryddig doft med mörka hallon, saftiga körsbär, svartpeppar, torkade örter, varm tjära och stenig mineral. Smaken är frisk och saftig. Mogna röda körsbär, mosade varma hallon, kryddor, timjan och stram kalkstensmineral. Saftig eftersmak med bra längd. En god röd bourgogne som är trevlig till fransk lantpaté med dijonsenap, cornichons och nybakat surdegsbröd.

1 flaska 2023 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 475 kr

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 100% hela klasar fick jäsa två veckor i två stora kar, ett i trä och ett i betong följt av fotpressning och slutförd jäsning utan skal. Därefter 18 månaders lagring i begagnade ekfat (350 liter). Buteljerat i maj 2025. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2026-2032. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och finstämd doft med solmogna, söta jordgubbar, vilda hallon, mörkröda syrliga körsbär, granatäpplejuice, svartpeppar, torkade örter, varm asfalt och stenig mineral. Smaken är intensiv med strama tanniner och sammetslen textur. Mosade jordgubbar, söta hallon, körsbär, saltlakrits, svarta vinbär, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, stram eftersmak med tanniner som uppskattar mat. En komplex och elegant röd Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svamp.

1 flaska 2023 Le Grappin Beaune Premier Cru ’Boucherottes’ – 585 kr

Rött vin. AOC Beaune 1er Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. 95% hela klasar som jäst i öppet träkar under 13 dagar följt av pressning och fortsatt jäsning utan skalen. Därefter 21 månaders mognadslagring i ekfat (350 och 500 liter), 2-6 år gamla. Buteljerat i augusti 2025. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2026-2036. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med solmogna bigarråer, mosade jordgubbar, vilda hallon, rosor och viol, orientaliska kryddor och krossad, mörk sten. Smaken är fullmatad med saftig frukt och friska syror inbäddade i läckert krämig textur. Saftiga körsbär, hallon, viol, örter och rökig mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Perfekt balanserat och oemotståndligt gott. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.

 

Ytterligare information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm