CAVMMXXI

1 890 kr

CAVMMXXI innehåller

6 fl 2016 Ferdinando Principiano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (315 kr/st)

Leverans vecka 10-11

Slutsåld

Följ oss

Principiano x Caviste

När Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet var han starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han ställde om skötseln av vingårdarna till ekologisk. Idag, femton år senare, är alla små ekfat borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med så lite tillsatt svavel som möjligt. Allt för att vinerna ska förmedla druvornas mest nyanserade sidor från Barolos unika terroir.


CAVMMXXI

CAVMMXXI är resultatet av ett unikt samarbete mellan Ferdinando Principiano och Caviste och är ett tillfälle som aldrig kommer tillbaka. Vinet, som vi kallar 2016 Barolo Ferdinando Principiano x Caviste, är baserat på Ferdinandos Barolo 2016 från Serralunga d’Alba, som buteljerats senare än vanligt, med totalt närmare 4 års lagring på botti och tank i källaren. Flaskan är stiligt prydd med en etikett som vi bett Gianluca Cannizzo skapa i sin studio, My Poster Sucks, i Torino. 2016 Barolo Ferdinando Principiano x Caviste (6 flaskor), har allt man kan önska sig av en traditionell Barolo i en fenomenal årgång. Och kanske lite till. Den extra lagringen har gett vinet en öppen och nyanserad, mycket komplex doft med stor detaljrikedom. I smaken handlar denna Barolo om finess och elegans. Intensivt livlig frukt samsas med komplexa uttryck av mineralitet. Vinet blir sannolikt bara bättre de närmaste 15 åren men samtidigt är det svårt att inte uppmana till korkskruv i den unga fascinerande drickfasen som vinet befinner sig i per anno MMXXI. Dricka tre och spara tre låter inte som någon dum idé.

 


CAVMMXXI innehåller 6 flaskor:

6 flaskor 2016 Barolo Ferdinando Principiano x Caviste – 315/st kr [.pdf]

Rött vin. DOCG Barolo. 100% nebbiolo från stockar i två vingårdar (Lirano & Boscareto) i södra delarna av Serralunga d’Alba, planterade 1970, 1993 & 2012. Jäst med druvskalen i 35 dagar och mognadslagrat på 20 till 100 hl stora botti (10-40 år gamla) i 27 månader följt av ytterligare 18 månaders lagring på tank. Buteljerat i april 2020. Odlat helt utan kemikalier. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2035. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och nyanserad doft med röda söta körsbär, mogen jordgubbe, torkade rosor, tjära, svampskog och mineral som påminner om varm asfalt. Smaken är djup och komplex med tanninerna elegant inlindade i silke. Röda körsbär, viol, rosenblad, lakrits och salt mineralitet. Eftersmaken är intensiv med perfekt balanserade tanniner och komplex mineralitet.

 

Mer information

Vikt 10 kg
Dimensioner 30 × 25 × 18 cm