CAVMMXXIII

1 290 kr

CAVMMXXIII innehåller

6 fl 2022 Faugères Domaine Binet Jacquet x Caviste (215 kr/st)

Leverans vecka 50-51

Slutsåld

Följ oss

Binet Jacquet x Caviste

Vännerna Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jordarna kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet Jacquets allra första vin, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen källare i utkanten av byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre med assistans av sin fru Peggy klarar den dagliga driften medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


CAVMMXXIII

CAVMMXXIII är resultatet av ett nära samarbete mellan Domaine Binet Jacquet och Caviste och är ett unikt tillfälle som aldrig kommer tillbaka. Pierre och Olivier har med varsam hand skördat och vinifierat druvorna från sina 17 olika växtplatser separat, helt utan kommersiell jäst, svavel eller andra tillsatser. När de 17 olika vinerna fått spendera vintern stillsamt i sina ståltankar bjöds vi på Caviste in för att inleda det spännande arbetet med att skapa magi tillsammans med Pierre och Olivier. Utgångspunkten fick bli syrah (52%) planterad 2001 på nordsluttningar med ett intensivt fruktigt, svalt uttryck. Den stadiga, figursydda syrah-kostymen har fått en rejäl dos elegans och finess med carignan (24%) från nästan 100-åriga stockar som kompletteras med grenache (16%) för friskt, charmig rödbärighet. Sist men inte minst har mourvèdre (8%) fått tillföra mörk, köttig och kraftig karaktär till en väl avvägd, läckert balanserad helhet. Vinet lagrades ytterligare 6 månader i ståltank och har fått en minimal dos svavel innan det tappades på flaska i september och pryddes med en etikett som vi bett Gianluca Cannizzo skapa i sin studio, My Poster Sucks, i Torino. Ett ekologiskt och biodynamiskt certifierat alster som står med båda rötterna stadigt i Faugères mäktiga skifferjordar – vi ser gärna 2022 Faugères Binet Jacquet x Caviste (6 flaskor) som en hyllning av en lång, harmonisk vänskap mellan Pierre och Olivier hos Binet Jacquet och oss på Caviste. Det färdiga vinet bjuder på frisk, sval och energifull frukt – uttrycket är fortfarande ungt och stramt men efter bara någon timme i karaff kryper både djup och komplexitet fram med mjuknande tanniner. Låt gärna vinet vila i karaff medan den rosmarinkryddade lammsteken förbereds i köket. Testa att lämna en skvätt i flaskan till nästa dag och få en liten ledtråd om hur fint vinet kommer utvecklas med ytterligare lagring – en flaska om året med start anno MMXXIII låter som en utmärkt plan.


CAVMMXXIII innehåller 6 flaskor:

6 flaskor 2022 Faugères Domaine Binet Jacquet x Caviste – 215 kr/st

Rött vin. AOP Faugères. 52% syrah, 24% carignan, 16% grenache och 8% mourvèdre. Skördat för hand och jäst med naturlig jäst utan tillsatser. Lagrat på ståltank. Buteljerat i september 2023. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2023-2030. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Frisk, nyanserad doft med syrliga röda körsbär, björnbär, viol, blåbär, svarta oliver, torkade sydfranska örter och varm asfalt. Smaken är frisk och stram med väldefinierade, helt mogna tanniner. Björnbär, mörka körsbär, blåbär, viol, timjan och mineralsälta. Lång, harmonisk eftersmak med mjuka tanniner och markerad sälta. Lika magiskt till örtkryddat lamm med potatisgratäng som i tillbakalutat läge i fåtöljen framför brasan efter middagen.

 

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 25 × 19 cm