CAVX1

900 kr

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson

Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först i samband med att han förlorade jobbet som biokemist på bygdens stora arbetsgivare Pfizer som han gjorde slag i saken. Han anmälde sig omedelbart till vinskolan i Amboise och spenderade all sin lediga tid med vinmakande vänner i området. Detta var 2005 och tre år senare, efter långa och plågsamma diskussioner med banken, blev 2008 drömmen om en egen vingård verklighet när han skrev på köpekontraktet av Domaine Alex Mathur i Montlouis-sur-Loire. Ludovic har med sin övertygelse och hårt arbete lyckats återställa balansen i vingårdarna och producerar idag några av regionens bästa viner.


Terroir

Montlouis-sur-Loire, eller bara Montlouis, ligger på Loireflodens vänstra strand någon mil öster om Tours. Klimatet är svalt i denna del av Frankrike och under hösten och vintern ligger ofta dimman tät i vingårdarna utmed floden. Jordmånen i Montlouis består till stor del av Loiredalens klassiska gulfärgade kalksten, Tuffeau, blandad med kiselhaltig lera, argilo siliceux och på vissa ställen flinta, silex. Den komplexa jordmånen ger vinerna dess distinkta mineralitet. Druvan som är kung i denna del av Loiredalen heter chenin blanc som trivs fantastiskt bra i de kalkstensrika jordarna. Ludovic Chansons egendom består av totalt 6,2 hektar utspritt i flera olika delar av appellationen. De olika vingårdarna har förutom sin unika jordmån också klimatmässigt olika förutsättningar. Dessa mikroklimat kan variera på enbart någon kilometers avstånd och ger förutsättningar för olika typer av vin. Ett exempel på detta är Ludovics vingård Les Pêchers, som alltid mognar cirka två veckor efter de övriga vingårdarna och lämpar sig perfekt till Chansons halvsöta vin med samma namn.


Filosofi

Ludovic har från första stund arbetat enligt ekologiska principer i vingårdarna. Omställningen från den tidigare ägaren har varit långsam men vingårdarna har nu fått tillbaka sin ekologiska mångfald och sedan 2011 års skörd är egendomen ekologiskt certifierad. Ludovic har inte möjlighet att anställa någon personal, förutom vid skörd, så hela produktionen är i stort sett en enmansshow, men tack och lov så sköter hans fru Sophie bokföringen. Chanson spenderar otroligt mycket tid i vingården, där han anser att hela hemligheten bakom bra viner finns. Det handlar om att lära känna sina vingårdar så att man kan se på dem direkt om de mår bra eller om någon insats krävs under växtsäsongen. Skörden sker i etapper, tries, där man enbart plockar de perfekt mogna druvorna. De vingårdar som plockas sist ger ofta fina förutsättningar för viner med restsötma, något som chenin blanc lämpar sig perfekt för med sin förmåga att behålla friskheten trots sen skörd. I källaren hos Chanson finns både ekfat och tankar för jäsning och lagring. Jäsningen får ta den tid som behövs och sker enbart med naturlig jäst. Normalt buteljeras vinerna 10-12 månader efter skörd. Ludovics produktion präglas av respekt för naturen och tillsatsen av svaveldioxid är ytterst försiktig.


CAVX1

CAVX1 innehåller två olika typer av viner från Ludovic Chanson. Les Pions är Ludovics Petillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med cirka 13 gram socker per liter kvar i vinet och buteljerar med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaskan blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 18 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork. Trots att Chanson inte skriver ut årgången på Les Pions kommer denna version från 2011 som gett vinet en ovanligt uttrycksfull doft och perfekt balanserad smak. Les Cabotines är Chansons helt torra vin och kommer från årgång 2012. Ludovic har fått till fint balanserade viner från 2012, en årgång som var utmanande för många i området.


CAVX1 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor NV Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Pions – 145 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire Pétillant Originel. 100% chenin blanc från vingårdarna La Taille Douzillers och Les Pions och enbart årgång 2011. Jäst till vin på tank och sedan kolsyrejäst i flaska utan tillsatt jäst. Lagrat i flaska på jästfällningen 18 månader. Degorgerat december 2013. Skördeuttag 35 hl/ha. 13% alkohol. Ekologiskt certifierad (AB). Drick 2014-2016.
Ren och frisk doft av gråpäron, citrus, honungsmelon och rökig mineral med en aromatisk och inbjudande blommighet. Smaken är frisk och energifylld med perfekt balans i mineralisk stil. Melon, päron eller kvitten, anis och grapefrukt samsas med kalkstensmineral. Utmärkt längd som får fart av den friska mineraliteten. Detta är en bra aperitif med tilltugg som är god nu och ett par år framöver.

3 flaskor 2012 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Les Cabotines – 155 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin, Sec. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från vingårdarna La Taille Douzillers, Les Pions och Les Epinais. Jäst och lagrat på 4 år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i oktober 2013. Skördeuttag 7 hl/ha. 13% alkohol. Ekologiskt certifierad (AB). Drick 2014-2018.
Mycket frisk och ren doft av vita blommor, gröna druvor, gröna äpplen. Efterhand vanilj, liljor, anis och mängder av mineral. Smaken är intensivt energifylld. Söta gråpäron, grapefrukt, lite honungsmelon och mineral. Fylligt och friskt med en liten matvänlig grapefruktbeska på slutet. Eftersmaken är uppfriskande och har mycket fin längd. Öppna gärna detta till en fiskgryta.

 

Mer information

Vikt 10 kg