CAVX10

2 780 kr

CAVX10 innehåller

4 fl NV Champagne Suenen Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (445 kr/st)
2 fl NV Champagne Suenen C+C Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (495 kr/st)

Leverans vecka 6-7

Slutsåld

Följ oss

Champagne Suenen

Champagnefirman Suenen grundades 1898 av Joseph Suenen. Namnet är troligtvis en variant av familjenamnet Svenen, som flyttade till Champagne från Belgien många generationer tidigare. Den mycket lilla familjeegendomen gick i arv genom generationer och det var först när Daniel Suenen tog över, någon gång på 1970-talet, som man köpte mer land för att kunna utöka produktionen. Långt innan nästa generationsskifte var tänkt, fick Daniel besked om att han var svårt sjuk och arbetet på gården blev för tungt för honom. Det blev nu upp till sonen Aurélien, som drygt 20 år gammal hade påbörjat en lovande karriär som basketproffs, att återvända hem till familjeegendomen för att stötta sin far. Daniel gick bort 2009 och lämnade Champagne Suenen i händerna på Aurélien, som med nyfunnen passion och enastående precision, sedan dess lotsat firman mot stjärnstatus.


Terroir

Champagne Suenen har genomgått en hel del förändringar sedan Aurélien tog över 2009. För att kunna lägga fullt fokus på terroiren runt hembyn Cramant har Aurélien gjort sig av med de delar av familjens ägor som inte ligger i Côte de Blancs. Kvar finns endast drygt två hektar gamla stockar chardonnay i kommunerna Oiry, Chouilly och Cramant, samtliga klassade Grand Cru. Jordmånen i Côte de Blancs vilar på en grund av krita, med varierande ytskikt av leriga kalkstensjordar. I Oiry, längst ner på sluttningen, ligger kritgrunden djupare och lera och kalksten får i högre grad prägla vinerna. I Chouilly och framförallt Cramant, är jordarna karga, med ett mycket tunt ytskikt, vilket ger viner med utpräglad mineralitet.


Filosofi

När Aurélien insåg att han skulle bli vinbonde istället för basketproffs uppstod ett svårt vägval för den unge mannen. Han bestämde sig för att inledningsvis fortsätta praktisera faderns metoder för att förvalta familjens tradition, men ganska snart kände Aurélien att det fanns mer potential att utvinna ur familjens vingårdar. Till att börja med skulle man tillämpa ekologiska odlingsprinciper i vingårdarna och rensa upp bland gamla tankar och ekfat i källaren. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna nivåer. Men Aurélien nöjde sig inte där. Han anlitade Frankrikes mest kända jordmånsanalytiker, Claude och Lydia Bourguignon, för en djupdykning i vingårdsplättarna. Resultatet visade på stora skillnader mellan Cramant/Chouilly och Oiry. Aurélien, övertygad om att han måste följa sin terroir, bestämde sig för att från och med nu skapa två viner, ett från vingårdarna i Cramant och Chouilly tillsammans och ett annat från vingårdarna i Oiry. Denna nya filosofi inleddes i samband med skörden av årgång 2013. I källaren har Aurélien tillfört en del nytt material. En ståtlig press, emaljerade tankar i olika format och mycket noggrant utvalda ekfat. Suenens kompromisslösa inställning till kvalitet i odlingarna och i källaren gör att Aurélien kan använda mycket låg dosage för att uppnå perfekt balans i de färdiga vinerna.


CAVX10

CAVX10 innehåller båda Auréliens två årgångslösa viner baserade på årgång 2016, en årgång som bjöd på utmaningar i olika former. Ett par frostnätter i slutet av april tog femton procent av hela Auréliens skörd (30% i Oiry). Under maj till juli fick man tre gånger mer regn än normalt och från slutet av juli satte den riktiga sommarvärmen igång. Trycket från svampsjukdomen mjöldagg var stort hela växtsäsongen och Aurélien hade inte en enda ledig dag på hela sommaren, vingårdarna behövde konstant hans fulla uppmärksamhet. När det var dags att plocka druvorna kunde Suenen konstatera att det hårda arbetet lönat sig, en skörd av strålande kvalitet var att vänta. Auréliens färdiga vinerna från 2016 har sina karatäristiskt krispiga syror och distinkta mineralitet, perfekt balanserade med lite mjukare reservviner från 2013-2015. Extra-Brut Oiry (4 flaskor), från fem olika jordplättar i Grand Cru-klassade Oiry, har frisk karaktär med blommiga toner. Dosagen på endast 3 gram per liter är perfekt avvägd för fulländad balans. Från sex mycket små jordplättar i Grand Cru-byarna Cramant och Chouilly hämtas druvor till Extra-Brut C+C (2 flaskor). Jordmånen och mikroklimatet i dessa växtplatser har gett ett vin med mer kraft, gulare frukt, och en liten nötighet. Koncentration och komplexitet lämnar ett intryck av att detta vin har mycket att vinna på lagring. Suenens champagner är, med sina krispiga syror och utpräglade mineralitet, utmärkta att servera med tilltugg eller mat, gärna med markerad sälta. Till Oiry räcker det med enklare tilltugg. Allra bäst till nyöppnade ostron, men även lättsaltade potatischips med löjrom och smetana passar utmärkt. För att matcha kraften och koncentrationen i C+C, får det gärna serveras en smakrik fisk- eller skaldjursrätt, som hummersoppa eller en klassisk Toast Skagen. Vinerna från Champagne Suenen ska inte serveras för kallt och gärna i stora kupor. Öppna flaskan någon timme innan servering så att vinet hinner luftas och vakna till.


CAVX10 innehåller 6 flaskor:

4 flaskor NV Champagne Suenen Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 445 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på emaljerad ståltank (65%) och i begagnade ekfat (35%). 100% naturlig malolaktisk jäsning. 60% från basåret 2016, 40% reservvin från 2015, 2014 & 2013. Degorgerad november 2019. Dosage 2 g/l. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2027. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Krispig, mycket frisk doft med vita blommor, gul och vit stenfrukt, solmogen lime, rostade hasselnötter och fuktig kalksten. Smaken är intensiv och frisk. Blommor, krusbär, grönt päron, lime, mandel och kalksten. Eftersmaken är mycket lång, packad med energi och uppfriskande kalkstensmineral. Lufta en timme och servera inte allt för kallt som aperitif till ostron eller löjromstoppade lantchips.

2 flaskor NV Champagne Suenen C+C Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 495 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från sex olika vingårdar i Cramant och Chouilly. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på emaljerad ståltank (65%) och i begagnade ekfat (35%). 100% naturlig malolaktisk jäsning. 60% från basåret 2016, 40% reservvin från 2015, 2014 & 2013. Degorgerad i november 2019. Dosage 3 g/l. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och djup doft med gul stenfrukt, ananas, vaniljdrömmar, varm citron, nötter och kritig mineral. Smaken är koncentrerad med balanserade fruktsyror. Citron, ananas, mandarin, grapefrukt, blommor, krusbär och mineral. Lång, komplex eftersmak med läckert balanserad grapebeska och massor av kalkstensmineral. Servera i stora kupor till ungsbakad Skreitorsk med hummersås.

Mer information

Vikt 10 kg
Dimensioner 30 × 25 × 20 cm