CAVX13

4 990 kr

CAVX13 innehåller

2 fl 2013 Champagne Suenen ’La Cocluette’ Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (745 kr/st)
1 fl 2013 Champagne Suenen ’Le Mont-Aigu’ Chouilly Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (845 kr)
3 fl 2013 Champagne Suenen ’Les Robarts’ Cramant Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut (885 kr/st)

Leverans vecka 41-42

Slutsåld

Följ oss

Champagne Suenen ”lieux-dits 2013”

Champagnefirman Suenen grundades 1898 av Joseph Suenen. Namnet är troligtvis en variant av familjenamnet Svenen, som flyttade till Champagne från Belgien många generationer tidigare. Den mycket lilla familjeegendomen gick i arv genom generationer och det var först när Daniel Suenen tog över, någon gång på 1970-talet, som man köpte mer land för att kunna utöka produktionen. Långt innan nästa generationsskifte var tänkt, fick Daniel besked om att han var svårt sjuk och arbetet på gården blev för tungt för honom. Det blev nu upp till sonen Aurélien, som drygt 20 år gammal hade påbörjat en lovande karriär som basketproffs, att återvända hem till familjeegendomen för att stötta sin far. Daniel gick bort 2009 och lämnade Champagne Suenen i händerna på Aurélien, som med nyfunnen passion och enastående precision, sedan dess lotsat firman mot stjärnstatus.


Terroir

Champagne Suenen har genomgått en hel del förändringar sedan Aurélien tog över 2009. För att kunna lägga fullt fokus på terroiren runt hembyn Cramant har Aurélien gjort sig av med de delar av familjens ägor som inte ligger i Côte de Blancs. Kvar finns endast drygt två hektar gamla stockar chardonnay i kommunerna Oiry, Chouilly och Cramant, samtliga klassade Grand Cru. Jordmånen i Côte de Blancs vilar på en grund av krita, med varierande ytskikt av leriga kalkstensjordar. I Oiry, längst ner på sluttningen, ligger kritgrunden djupare och är betydligt hårdare. I Chouilly och framförallt Cramant, är jordarna karga, med ett mycket tunt ytskikt och en mjukare krita, vilket ger viner med utpräglad mineralitet.


Filosofi

När Aurélien insåg att han skulle bli vinbonde istället för basketproffs uppstod ett svårt vägval för den unge mannen. Han bestämde sig för att inledningsvis fortsätta praktisera faderns metoder för att förvalta familjens tradition, men ganska snart kände Aurélien att det fanns mer potential att utvinna ur familjens vingårdar. Till att börja med skulle man tillämpa ekologiska odlingsprinciper i vingårdarna och rensa upp bland gamla tankar och ekfat i källaren. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna nivåer. Men Aurélien nöjde sig inte där. Han anlitade Frankrikes mest kända jordmånsanalytiker, Claude och Lydia Bourguignon, för en djupdykning i vingårdsplättarna. Resultatet visade på stora skillnader mellan Cramant/Chouilly och Oiry. Aurélien, övertygad om att han måste följa sin terroir, bestämde sig för att från och med nu skapa två årgångslösa viner, ett från vingårdarna i Cramant och Chouilly tillsammans och ett annat från vingårdarna i Oiry. Jordmånsanalysen visade även att i tre av jordplättarna, en i varje kommun, fanns unik potential till vingårdsspecifika viner. Med denna kunskap som underlag bestämde sig Aurélien från och med årgång 2013, utöver sina två årgångslösa viner, även producera viner i mycket liten upplaga från dessa tre namngivna vingårdar, så kallade lieux-dits. I källaren är Auréliens jobb att varsamt guida vinerna till sitt fulla uttryck av terroir. Till sin hjälp har han en modern press, emaljerade tankar i olika format och mycket noggrant utvalda ekfat. Suenens kompromisslösa inställning till kvalitet i odlingarna och i källaren gör att Aurélien kan använda mycket låg dosage för att uppnå perfekt balans i de färdiga vinerna.


CAVX13

Med CAVX13 är det premiär för Aurélien Suenens mycket sällsynta årgångschampagner från tre unika lieux-dits, ordagrannt översatt namngivna platser. När denna exklusiva serie släpps från Suenens källare sker det med stor noggrannhet. Det strikt begränsade antalet flaskor har fått vila i drygt fem år på sin jästfällning innan degorgering och försetts med detaljerade etiketter som inkluderar kartor över området med respektive lieu-dit utmärkt i rött. Allt för att betona hur viktig växtplatsen är för det färdiga vinets uttryck. Årgång 2013 var unik i Champagne med en ovanligt lång, relativt sval växtsäsong där druvorna på många platser kunde skördas först i oktober. Skillnaderna i nyanser mellan vinerna från de tre vingårdarna är fascinerande, trots att det handlar om några hundra meter i geografiskt avstånd dem sinsemellan. ”La Cocluette” (2 flaskor) kommer från Suenens äldsta stockar, planterade i vingården med samma namn för hundra år sedan. Platsen utmärker sig med sandiga lerjordar på en berggrund av hård krita. La Cocluette uttrycker sig med frisk citrusenergi och stram mineralitet i en krämigt elegant textur. ”Le Mont-Aigu” (1 flaska) kommer från en av Côte des Blancs mest attraktiva växtplatser och är Suenens minsta upplaga med endast knappt 900 flaskor producerade per år. Den lilla kullen i södra delen av Chouilly har gjort sig känd för att producera viner av storartad kvalitet. Kritgrunden är mjukare här, nästan porös, och ligger endast ett par decimeter under ytskiktet av sandig lera. Den sydliga exponeringen ger druvorna unik mognad, som vinet uttrycker med rik, tropisk frukt och koncentrerad smak. ”Les Robarts” (3 flaskor) heter en av Cramants bästa vingårdar. Med sitt läge mitt på sluttningen, på gränsen till Avize, får vinstockarna bästa exponering mot solen från morgon till kväll. Kritan är så porös här att den är uppblandad med den tyngre leran ovanpå berggrunden. Les Robarts kombinerar generös gul frukt med en markerad mineralitet som är inlindad i perfekt balanserade fruktsyror. En komplett Blanc de Blancs. Sammantaget bjuder CAVX13 på en unik studie i terroir och hur växtplatsen, ner på minsta skala, påverkar vinets uttryck. Att öppna alla tre vinerna till en engagerande provning är både lärorikt, spännande men framförallt mycket gott. Vinerna är fortfarande väldigt unga, och lagring av dem kommer att göra dem ännu mer intressanta. För största möjliga njutning, serverar vi Suenens unika lieux-dits i stora kupor och inte för kalla.


CAVX13 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2013 Champagne Suenen ’La Cocluette’ Oiry Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 745 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från Suenens äldsta plantering (1919), La Cocluette i Oiry. Jordmånen består av sandig lera på en grund av hård krita. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på ett betongägg (60%) och ett 500-liters ekfat (1 år gammalt). 100% naturlig malolaktisk jäsning. Degorgerad 24 oktober 2019. Dosage 2 g/l. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. Total produktion: 1849 flaskor.
Frisk och mycket finstämd doft med vita blommor, citron och lime, nashipäron, vit persika, nötter och rökig flintasten. Smaken är nyanserad och delikat med krispiga fruktsyror. Blommor, citrus, päron, lime, vit choklad, mandel och kalksten. Eftersmaken är mycket lång, full med energi och uppfriskande, kritig mineral. En förtjusande elegant champagne som trivs utmärkt serverad som aperitif till ostron eller löjromstoppade lantchips.

1 flaska 2013 Champagne Suenen ’Le Mont-Aigu’ Chouilly Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 845 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från Chouillys mest berömda kulle, Le Mont-Aigu. Planterad 1972 i mjuk krita täckt av sandig lera. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på ett 600-liters ekfat (1 år gammalt). 100% naturlig malolaktisk jäsning. Degorgerad 24 oktober 2019. Dosage 4 g/l. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. Total produktion: 879 flaskor.
Stor och komplex doft doft med tropisk frukt som ananas och passionsfrukt, solmogen gul persika, jasmin-blommor, smält smör, honung och salt sten. Smaken är rik och kraftfull med krämig textur och markerad mineralitet. Citron, ananas, mandarin, grapefrukt, blommor, krusbär och mineral. Lång, intensiv eftersmak med läckert balanserad grapebeska och stram mineralitet. En smakrik och harmonisk super-champagne som gärna får matchas till smörstekt Skreitorsk med hummersås.

3 flaskor 2013 Champagne Suenen ’Les Robarts’ Cramant Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut – 885 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay, 100% grand cru från Cramant-delen av vingården Les Robarts, planterad 1976.  Jordmånen består av ett tunt lager lera på en grund av porös krita. Jäsning utan tillsatt jäst och mognadslagring på ett nytt stort ekfat (foudre 20 hl). 100% naturlig malolaktisk jäsning. Degorgerad 24 oktober 2019. Dosage 2 g/l. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2031. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej. Total produktion: 2782 flaskor.
Djup, komplex och finstämd doft med gula stenfrukter, ananas, grillad citron, nybakade vaniljdrömmar, vita blommor, rostade hasselnötter och salt havsbris. Smaken är koncentrerad och generös med friska, vackert inbäddade fruktsyror. Varm citron, mogen ananas, röd grapefrukt, blommor och mineralsälta. Mycket lång, finstämd eftersmak med massor av kritig mineralitet. Servera, nu eller om tio år, i stora kupor till gratinerad hummer.

Mer information

Vikt 10 kg