CAVX15

1 390 kr

CAVX15 innehåller

1 fl 2018 Michel Autran Vin de France Pet Nat Cap à l’Ouest (165 kr)
3 fl 2018 Michel Autran Vin de France Les Enfers Tranquilles (225 kr/st)
2 fl 2018 Michel Autran Vin de France Ciel Rouge (275 kr/st)

Leverans vecka 18-19

Slutsåld

Följ oss

Michel Autran

Michel Autran, doktor i allmänmedicin till yrket men med stort intresse för områdets viner, började 2005 fundera på karriärbyte. Tanken från början var att köpa en hektar vingård att odla och göra vin på fritiden men ganska snart insåg Michel att det var livet som vinbonde på heltid som lockade. Efter två år i vinskola och några års anställning hos välrenommerade odlaren Francois Pinon i Vouvray har Michel de senaste åren köpt på sig totalt fyra hektar fina vingårdar runt hembyn Noizay i appellationen Vouvray. I samband med Michels första skörd 2011 kom han i kontakt med Ludovic Chanson som stöttade Michel i hans nya vägval. Efter bara en handfull årgångar under bältet har Michels viner fått stor uppmärksamhet, både i Frankrike och internationellt, och den lilla produktionen gör vinerna mycket eftertraktade.


Terroir

Vouvray ligger på norra sidan av Loirefloden strax öster om Tours. Klimatet ger här svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. Druvsorten är uteslutande chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Vouvray domineras av Loiredalens berömda, gulaktiga kalksten, tuffeau, som täcks av ett tunt ytskikt med mestadels leriga jordar, på sina ställen med inslag av flinta. Leran bevarar både fukt och kyla åt vinrankornas rötter, något som fördröjer skörden en aning jämfört med omgivande vindistrikt.


Filosofi

För Michel handlar vinodling först och främst om att vingårdarna ska odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Michel bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att man plockar i flera omgångar, med någon veckas mellanrum. Vinifieringen genomförs utan tillsatt jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av större storlek med varierande ålder, och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. På en punkt i källararbetet skiljer sig Michel från de flesta andra av områdets producenter, han gillar inte restsötma i sina vinerna. Michel jäser därför alla sina viner helt torra. I sin strävan efter högsta möjliga kvalitet mognadslagrar Autran sina viner över två vintrar i källaren, första vintern på ekfat och andra vintern i tank, med buteljering runt 18 månader efter skörd.


CAVX15

I CAVX15 har vi samlat Michel Autrans tre senast släppta viner, både med och utan bubblor. Michel har valt att kliva ur AOC-systemet från och med årgång 2017, då han tycker deras arbete inte är till fördel för de mest kvalitetsmedvetna odlarna. Nu är det bara Vin de France som gäller hos Autran. Först ut är Michels sällsynta mousserande vin Cap à l’Ouest (1 flaska). Vinet är framställt på naturlig väg, pétillant naturel. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När vinet bedöms färdigt, ett till två år efter skörd, degorgeras flaskorna och förseglas med naturkork och grimma. Les Enfers Tranquilles (3 flaskor) från karga kalkstensjordar ger ett stramt uttryck, med salivframkallande friskhet och läcker kalkstensmineralitet. Här krävs mat, gärna en elegant fiskrätt smaksatt med citron, eller några års tålamod för bästa utdelning. Autrans toppvin Ciel Rouge (2 flaskor) är tätare och bjuder på mer frukt. Även detta vin lämpar sig för lagring några år men i rätt matsammanhang och en timme i karaff finns det gott om njutning att hämta redan idag. Varför inte låta marulk eller hälleflundra samsas med grön sparris på grillgallret och servera Ciel Rouge till. Sammanfattningsvis tre olika viner, fullpackade med karaktär och personlighet och som visar upp Michel Autrans sinne för detaljer på ett föredömligt sätt.


CAVX15 innehåller 6 flaskor:

1 flaska 2018 Michel Autran Vin de France Cap à l’Ouest – 165 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. Vin de France. 100% chenin blanc från egendomens unga stockar och första skördeomgången. Jordmånen består av lera och flinta. Jäst och lagrat på tank i tre månader före buteljering i januari 2019 med 17 gram restsocker som fått jäsa ut i flaska. Degorgerat i mars 2021 utan dosage. Inget svavel tillsatt. Ekologiskt certifierad (AB). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2023. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft med vita blommor, mogna gråpäron, röda äpplen och varm, fuktig kalksten. Smaken är friskt balanserad, med krämigt avrundad textur. Äpple, päron, kvittenfrukt och honungsmelon. Smakrik, balanserad och uppfriskande eftersmak. Ett mycket användbart mousserande vin som är försvinnande gott på egen hand men även utmärkt med tilltugg som salta chips eller nötter.

3 flaskor 2018 Michel Autran Vin de France Les Enfers Tranquilles – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. Vin de France. 100% chenin blanc från gamla stockar (50-80 år) i vingårdarna Les Enfers, Noyer moreau, Grosse pierre och Clos Rompus i Noizay-delen av Vouvray. Jordmånen är kalkrik lera med hög andel flinta. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat, inga nya, i 15 månader, följt av ytterligare 5 månader i tank. Buteljerat i maj 2020. Ekologiskt certifierat. 14,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2028. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och intensiv doft av gråpäron, solmogen citron, honung, kvittenmarmelad, stjärnanis, vita blommor och saltstänkt sten. Smaken är intensiv och fyllig. Röda höstäpplen, mogen kvittenfrukt, honung, citronzest och krossad sten. Eftersmaken är rik och kraftfull med kalkstensmineralitet och grapefruktbeska. Ett uppfriskande vin som passar till smakrika fiskrätter eller Chèvre Chaud.

2 flaskor 2018 Michel Autran Vin de France Ciel Rouge – 275 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. Vin de France. 100% chenin blanc från 50 till 85-åriga stockar i vingårdarna La Roche de Cestre, La Folie och Les Granges öster om Noizay. Jordmånen är karg med kalkrik lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters ekfat, inga nya, i 15 månader, följt av 5 månader i tank. Buteljerat i maj 2020. Ekologiskt certifierat. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2030. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk doft av mogen ananas, kvittenmarmelad, röda äpplen, smörblomma och sjöbris. Smaken är elegant och stram. Gula äpplen, vita blommor, grillad citron och rökig flintasten. Eftersmaken är mycket lång med elegans och uppfriskande kalkstensmineralitet. Uppfriskande på egen hand och utmärkt när fisk och grönsaker får samsas med citron på tallriken.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 17 cm