CAVX20

2 090 kr

CAVX20 innehåller

2 fl 2019 Côtes du Jura Fleur (285 kr/st)
2 fl 2019 Côtes du Jura Les Champs Rouges (375 kr/st)
2 fl 2018 Côtes du Jura Les Varrons (385 kr/st)

Leverans vecka 49-50

Slutsåld

Följ oss

Domaine Labet

Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina föräldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som ett toppnamn i Jura.


Terroir

Domaine Labet består av 13 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med friskhet och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.


Filosofi

Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och sedan 2013 har man inlett arbetet med att certifiera hela egendomen för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.


CAVX20

CAVX20 bjuder på tre olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla tre gjorda i ouillé-stil, från tre olika årgångar med distinkt olika karaktär. Fleur (2 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar, i en handfull olika vingårdar runt byn Rotalier. Årgång 2019 inleddes med dramatik när frosten i april tog en stor del av den potentiella skördevolymen. Sommaren bjöd på varma men inte alltför torra förhållanden vilket gett denna årgång av Fleur en generös och inbjudande fruktighet med strama syror. Från samma årgång kommer Les Champs Rouges (2 flaskor). Klassiskt och stramt i stilen som avspeglar sitt ursprung på ett föredömligt sätt. Sist men inte minst kommer Les Varrons (2 flaskor) från soliga och torra årgången 2018. Vinet visar upp en djupt mineralisk sida av Jura, med balanserat frisk frukt och fin koncentration. Vinet kommer från vingården Les Varrons planterad med chardonnay på 1940-talet. Vingården ligger bara ett stenkast från Les Champs Rouges men kalkstenen här har skiftat till ljusare, gul färg som täcks av en halvmeter tjockt lager blå märgel. Domaine Labets friska och fylliga chardonnay-viner är som gjorda för att ackompanjera måltider. Den fruktiga och friska Fleur njuts bäst de närmaste fyra åren när fisk eller skaldjur ska grillas. Till Les Champs Rouges serveras en smakrik fiskrätt med krispiga grönsaker och avslutar med en mellanlagrad, krämig comté efter middagen. Les Varrons passar utmärkt till den grillade kycklingen, där det inte snålas med grädde och svamp i såsen.


CAVX20 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2019 Côtes du Jura Fleur – 285 kr/st

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 40 åriga stockar i en handfull olika vingårdar runt byn Rotalier. Jäst och lagrat med jästfällningen på 4-10 år gamla ekfat i 21 månader. Buteljerat i augusti 2021. 14 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: nej.
Ren, frisk och blommig doft med gula äpplen, gul persika, honungsmelon, stjärnanis och rökig mineral. Smaken är fyllig och intensiv med friska fruktsyror. Mogna gula äpplen, solmogen citron, stenfrukt, grapefrukt och kalkstensmineral. Frisk och fyllig eftersmak med bra längd och uppfriskande kalkstensmineralitet. Perfekt till grillad fisk med citron.

2 flaskor 2019 Côtes du Jura Les Champs Rouges – 375 kr/st

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1967 & 1974 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla ekfat (350 & 500 liter) i 21 månader. Buteljerat i augusti 2021. 13,8 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: nej.
Djup doft med grillad citron, honung, stekt äpple, honungspomelo, smör, knallpulver och jordig mineral. Smaken är fyllig och frisk med fenomenal balans och krämig textur. Grönt och gult äpple, frisk citrus, vita blommor, kastanjehonung, smör och krossad sten. Silkeslen och frisk, perfekt balanserad eftersmak med utmärkt längd. Komplext och krämigt, förträffligt till lagrad comtéost efter middagen.

2 flaskor 2018 Côtes du Jura Les Varrons – 385 kr/st

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1932 & 1940 i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen i ekfat (228 liter) och foudre (1600 liter) i 21 månader. Buteljerat i augusti 2020. 14,3% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: nej.
Komplex doft med gröna och gula äpplen, saftiga päron, orientaliska kryddor, vita sommarblommor och rökig flintasten. Mjuk och finstämd smak med utmärkt balans. Höstäpplen, torkad exotisk frukt, mandarin, honung, kryddor och blöt sten. Mycket lång och komplex eftersmak med distinkt kalkstensmineraliet. Helt suveränt till kyckling i gräddsås eller smakrika fiskrätter.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 18 cm